Nedávno jsem fotografoval jedny z nejkrásnějších hodinek, co jsem za těch pár let měl v ruce. Jejich vzhled těží z odkazu leteckých náramkových hodinek, ale jsou na nich použity moderní technologie, historie a současnost se v nich spojují do harmonického celku. Rád bych vám je krátce představil.

Pár hodinek značky Archimede jsme vám už ukázali, vždycky to byly perfektně zpracované hodinky s nerezovým pouzdrem, safírovým sklíčkem a švýcarským strojkem. Hodinky nejsou „švýcarské“ podle značky, která má sídlo v Německu, ale to nejlepší ze švýcarských hodinek v sobě mají. A to vše za rozumné ceny.

Pouzdro o průměru 45 mm (bez korunky) má matnou povrchovou úpravu, pouzdro je vlastně nenápadné. Úzká luneta otvírá pohled na rozměrný číselník (40! mm), který je dobře čitelný za všech okolností. „Diamantová“ korunka (podle tradičního leteckého vzoru) umožňuje manipulaci i v rukavicích a proporčně se k hodinkám skvěle hodí. Průměr pouzdra i s korunkou je už 49 milimetrů. Vodotěsnost pouzdra stačí na obvyklých 50 metrů.

Sklíčko tvoří odolný safír s perfektní oboustrannou antireflexní úpravou a fialovým tónováním. Podle dopadajícího světla je pak barva číselníku od černé přes hnědou až ke kardinálskému purpuru. A při pohledu na číselník vás nebudou rušit zbytečné reflexy.

Číselník je matný černý, ale – jak už jsem psal – na to, že vás bude černá nudit, moc nesázejte. Bílé číselné hodinové a čárkové minutové indexy spolu s modřenými ručkami tradičního vzoru s bílou luminiscenční výplní vám jistě a přesně určí, kolik že je hodin. Na číselníku najdeme už jen označení značky a malý subciferník na pozici „6“ s mimostřednou vteřinovou ručkou. A nad ním ještě nápis „Handaufzug“ neboli „ruční nátah“.

Ano, v hodinkách je švýcarský kalibr ETA Unitas 6498 s ručním nátahem a rezervou chodu cca 56 hodin. Strojek není nijak zvlášť zdobený – dlouho jsem se nemohl rozhodnout, jestli by mu větší zdobnost neprospěla, ale pak jsem (asi) pochopil záměr konstruktéra sladit zdobnost přední strany se zadní a to vše s původním určením takových hodinek, s tím, čím jsou – profesionálním navigátorským nástrojem. Takže zdobení mi přestalo scházet.

Ale pokud chcete strojek s lepším zdobením, žádný problém, za příplatek můžete mít i strojek v provedení TOP.

Na kalibr se můžeme podívat – a to asi dost často majitelé dělají – proskleným šroubovacím dýnkem. Kdo by ale chtěl (historicky věrnější) plné ocelové nerezové dýnko, má možnost si ho dokoupit za příplatek.

Hodinky se dodávají s koženým řemenem v černé nebo v hnědé barvě s tradičními dvěma nýty. Kdybych se měl rozhodovat, která barva bude hodinkám slušet víc a kterou stojí za to koupit, asi by to (zase) dopadlo tak, že bych potřeboval řemeny obou barev. A jak řemen, tak ocelová spona jsou perfektní. Na fotografiích je ale neoriginální řemen – ale i ten se mi líbil, třeba koženou podložkou pod sponou a štepováním.

Pokud ani vám není historie letectví úplně cizí a hodinky vás zaujaly, já vám je rozmlouvat nebudu. A koupíte je asi nejlépe u výrobce. Věřím, že malý rituál každodenního natahování strojku, při kterém můžete vidět kmitání setrvačky a poslouchat tikání, i vám přinese mnoho radosti.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Pavlovi.

Album všech fotografií.