Úvod

Firma Sinn z Frankfurtu nad Mohanem se specializuje na výrobu zvlášť odolných sportovních hodinek. Výrobní portfolio je velmi široké, zahrnuje jak speciální letecké hodinky tak různé potápěčské modely. Bohužel málokdo tyto hodinky využívá k jejich původnímu účelu. Ne každý, kdo si koupí potápěčské hodinky, se s nimi potápí jinde než u stolu v kanceláři a letecké hodinky se za knipl také většinou nedostanou. Moje letecké Sinny se mnou také nelétají, ale na sport je používám.

Sinn 103 St

Sinn 103 St

K hodinkám jsem přišel skoro jako slepý k houslím. V té době jsem měl hodinek dost a nepotřeboval jsem žádný další přírůstek. Na sport jsem používal chronograf Seiko ze 70. let, který výborně splňoval mé požadavky. Na jednom ze srazů fóra chronomag.cz jsem na stole zahlédl zajímavé chronografy, vyzkoušel jsem je, jak mi sedí na ruce, a v té chvíli jsem byl prakticky ztracen. Nikdy jsem si nemyslel, že mě chronograf se strojkem ETA/Valjoux 7750 může tolik oslovit. Líbila se mi hlavně rozumná velikost a vypouklé plastové sklíčko, které je v současnosti na nových hodinkách krajně neobvyklé. Slovo dalo slovo, moje Seika šly protiúčtem původnímu majiteli Sinnů a Sinny šly ke mně.

Základní popis

Jak už jsem výše napsal, jedná se o speciální letecké hodinky, což do značné míry určuje jejich vzhled. Ne všechny letecké hodinky musí vypadat jako Breitling Navitimer. Pro většinu leteckých hodinek je určujícím parametrem snadná čitelnost za všech podmínek, jednoduchost a spolehlivost. Z tohoto hlediska hodinky Sinn 103 St ctí nejlepší tradice leteckých hodinek.

Číselník je matně černý, aby se neleskl ani na přímém slunci. Hodinové indexy jsou z části tvořeny arabskými číslicemi a z části prostými indexy, jsou pokryty bílou luminiscenční barvou (Super-LumiNova), která zajišťuje velmi dobrou čitelnost i ve tmě. Sekundové a minutové indexy luminiscenční barvou pokryty nejsou, výrobce to zřejmě nepovažoval za nezbytně nutné. Sčítače chronografu jsou rozloženy klasicky na pozicích 12 (minuty) a 6 (hodiny), na pozici 9 je umístěna sekundová ručka, která v zásadě slouží jen jako indikace chodu hodinek. Na pozici 3 jsou umístěna datová okénka – den (v angličtině) a datum. Pěkným detailem je i lehké zapuštění sčítačů chronografu a malé vteřinovky.

Ručky jsou jednoduché a funkční, aby tak zajišťovaly dobrou čitelnost za všech podmínek. Hodinovka i minutovka má tvar jakéhosi zaobleného obdélníku a je zakončena dlouhým tenkým výběžkem, který v případě minutovky dosahuje až k okraji minutové/sekundové stupnice na číselníku, mají bílou barvu, která dobře kontrastuje s černým podkladem, a jsou pokryty luminiscenční barvou. Ručka minutového sčítače a průběžného ukazatele sekund mají jednoduchý vzhled tenkých hůlek, kdežto zakončení ručky hodinového sčítače připomíná hrot šípu. Ručky na sčítačích chronografu a malá sekundovka jsou taktéž bílé a kontrastní, ale luminiscence se jim nedostalo. Velká sekundová ručka chronografu má zakončení ve tvaru hrotu kopí, na které je nanesena luminiscenční barva, což je dle mého názoru v zásadě zbytečné, protože sčítače chronografu ve tmě nesvítí, takže měřený čas stejně nelze odečíst.

Pouzdro hodinek je vyrobené z nerezové oceli, povrchová úprava je leštěním a má průměr 41mm, což je dle mého názoru tak akorát, a protože mám relativně hubené zápěstí, tak i limitní velikost pro pohodlné nošení. Nožky pro uchycení řemínku jsou poměrné krátké, takže nepřesahují přes okraj zápěstí ani u hubenější ruky. Pouzdro je vyráběno firmou SUG v Glashütte a mezi nožkami pro uchycení řemínku nese signaturu výrobce. Kolem korunky jsou lehké výběžky, které tvoří její ochranu. Na plném dýnku najdeme označení modelu, hodnotu vodotěsnosti a zmínku o tom, že by hodinky měly být antimagnetické. Firma Sinn však neudává, jestli jsou hodinky vybaveny vnitřním pouzdrem z měkkého železa, které by je před silným magnetickým polem mělo chránit, z internetových stránek se dozvíme pouze to, že hodinky by měly být antimagnetické dle normy DIN 8309.

Tloušťka hodinek je 15.5mm a je do značné míry určena vypouklým plastovým sklíčkem (za příplatek je nabízen i safír s oboustranným antireflexem). V současnosti je možné považovat plastové sklíčko za určitý anachronismus, ale u leteckých hodinek má stále svůj význam, je pružné a lépe se tak vyrovnává se změnami tlaku (přetlak a podtlak), a navíc se při rozbití netříští na drobné střepiny, na rozdíl od sklíčka safírového. Pro nošení běžným smrtelníkem, který nemá v popisu práce létat se stíhačkou, je možná lepší sklíčko safírové, ale přítomnost plastikového sklíčka dává jasně najevo, že tyhle hodinky nejsou žádnými „rádoby leteckými“, ale skutečným nástrojem pro lidi, kteří jejich schopnosti bezezbytku využijí. Osobně mi plastikové sklíčko nevadí, ani po čtvrt roce nošení při sportu na něm nejsou žádné výraznější škrábance, navíc při pohledu z boku dává hodinkám velmi zajímavou siluetu.

Kolem sklíčka je otočná luneta, sloužící pro odpočet času, která je vybavena svítícím bodem. Někomu možná přijde vybavení hodinek chronografem a otočnou lunetou zároveň zbytečné, ale v praxi se jedná o velmi praktické řešení. Pomocí lunety můžeme poměrně přesně měřit nějaký děj a pomocí chronografu pak velmi přesně měřit jeho dílčí části. Luneta je otočná obousměrně a nemá aretaci. V praxi je to opět praktičtější než jednosměrně otočná luneta a řešení bez aretace mně osobně nevadí. Nejsou to potápěčské hodinky, kde by na aretaci a jednosměrné útočnosti závisely mé zásoby kyslíku pod vodou. Sinn nabízí podobný model bez otočné lunety, pro ty, kterým se otočná luneta nelíbí. Číslice a indexy na lunetě jsou bílé, což kontrastuje s jejím černým povrchem, který je vytvořen pomocí úpravy PVD nebo nějaké její modifikace.

Korunka je šroubovací, což je příjemný detail. Tlačítka chronografu u modelu 103 St šroubovací nejsou – pro člověka, který chronograf skutečně používá, je toto řešení pohodlnější a pohotovější. Absence šroubovacích tlačítek chronografu však může vyvolávat jistou nedůvěru vůči udávané vodotěsnosti, která je dle normy DIN 8310 20bar, tedy 200m. Já sám jsem se ještě neodvážil hodinky do vody vzít, na to mám jiné hodinky… Stejně jako výše, Sinn nabízí i verzi se šroubovacími tlačítky chronografu.

Strojek je standardní ETA-Valjoux 7750, který je tažným koněm současného trhu s chronografy střední cenové kategorie. Firma Sinn nepoužívá u svých hodinek certifikát přesnosti COSC (pokud ano, tak o takovém modelu nevím), ale standardně strojky ve svých hodinkách ladí na přesnost tímto certifikátem vyžadovanou – toto potvrzují hlavně zkušenosti majitelů. Například moje Sinn 103 St pracují za všech podmínek s odchylkou do – 2 sekundy za 24h. Frekvence strojku je 28.800 kmitů/hod a počet ložiskových kamenů je 25.

Hodinky jsou dle přání zákazníka dodávány na ocelovém náramku nebo na koženém řemínku. V mém případě se jedná o kožený řemínek, který je poměrně kvalitní, ale já ho nahradil NATO strapem, který lépe odpovídá charakteru hodinek. Navíc lépe snáší vodu a špínu. Respektive se v případě zašpinění dá z hodinek velmi snadno sundat a pomocí mýdla a teplé vody vyčistit. Výhodou je i zpravidla lepší délková variabilita nylonového řemenu, která umožňuje jeho zapnutí například přes zimní bundu – sám občas toho řešení používám při lyžování, abych nemusel složitě odhrnovat několik vrstev oblečení, kdykoliv chci zkontrolovat čas.

Dojmy z nošení a použití

Sinn 103 St jsou u mě v pozici hodinek využívaných hlavně na sport. Na denní nošení mám jiné hodinky. Při sportu obecně dostávají hodinky dost zabrat a i skalní příznivci mechanický hodinek jsou ochotni při sportu nosit hodinky quartzové. Pro mě byl takovýto kompromis jen těžko přípustný. Proto jsem Sinny po čase začal jako hodinky na sport používat. Skutečně se zatím velmi osvědčily.

Díky dobré čitelnosti není problém čas odečíst rychlým letmým pohledem. Odečítat čas měřený chronografem je poněkud obtížnější, protože sčítače jsou docela malé, ale to je problém náramkových chronografů obecně. Řešením pro rychlý odečet času je použití chronografu zároveň s otočnou lunetou, pomocí které se čas odečítá přece jenom rychleji, než z drobného minutového sčítače. Z praxe můžu potvrdit, že čitelnost hodinek je ve velmi dobrá i za tmy a díky svítícímu bodu na lunetě možné měřit čas i po tmě.

Pouzdro je dobře tvarované a netrpí mnohými nešvary hodinek se strojkem ETA / Valjoux 7750. Není zbytečně velké a ani příliš tlusté. Dovedu si představit, že bych používal Sinn 103 St na denní nošení a přitom by nebyly nepohodlné.

Velikost a rozmístění tlačítek chronografu odpovídá jiným hodinkám tohoto typu. Pro člověka, který není zvyklý na hodinky se strojkem ETA/Valjoux 7750 může z počátku přijít, že ovládání tlačítek chronografu vyžaduje neúměrně velkou sílu, ale to je pouze otázkou zvyku. Ten, kdo není obeznámen s tímto strojkem, může být překvapen tím, že při prudším pohybu ruky se z hodinek ozývá poměrně hlasitý hluk a mají dokonce tendenci se na zápěstí hýbat. Může za to rotor hodinek, který má na jednu stranu volnoběh, a tak se na tuto stranu otáčí poměrně volně. Další nástraha se skrývá v nastavování dne a data. Ozubená soukolí jsou v záběru cca od 22:00 do 02:00, pokud bychom se v tomto rozmezí pokusili datum a den nastavit korunkou, riskujeme poškození strojku.

Vodotěsnost 200m bych se v kategorii chronografů nebál označit za nadprůměrnou a pro hodinky, které se nepoužívají primárně jako hodinky do vody, i jako lehce nadbytečnou. Rozhodně je ale příjemné vědět, že tyto hodinky jen tak neutopíte. Celková kombinace vlastností těchto hodinek zaručuje jejich velkou odolnost vůči všem myslitelným vlivům.

Dlouho jsem se zamýšlel nad tím, co bych mohl hodinkám vytknout. Ale jak už to tak bývá, člověk nerad kritizuje věci, které si sám vybral a koupil. Kdyby mi na nich něco vadilo, tak bych si je nekupoval. Jedinou výtku snad můžu mít chronografu, ale bude to výtka spíš směrem ke chronografům obecně. Chybí mi funkce flyback, tedy vynulování a následné opětovné spuštění chronografu jedním stiskem nulovacího tlačítka. Málokdy potřebuju chronograf zastavit, odečíst čas a znova spustit bez toho, abych ho resetoval. Takže osobně by mi nejvíc vyhovoval chronograf jednotlačítkový, který redukuje nutnost přehmátnutí na nulovací tlačítko nebo právě funkce flyback…

Pár slov závěrem

Hodinky Sinn 103 St můžu vřele doporučit každému, kdo hledá skutečně odolné hodinky za dobrou cenu (cena nových hodinek se pohybuje lehce nad 1000 Euro). V tomto případě se nejedná o hodinky, které by se tvářily jako letecké hodinky, ale jsou skutečným profesionálním nástrojem – což ovšem nijak nebrání jejich použití na běžné nošení. Za určitých okolností, kdybych si mohl vybrat jen jedny jediné hodinky, například pro případ ztroskotání na pustém ostrově, vložil bych důvěru právě do Sinn 103 St a věděl bych, že mě nezklamou!

Stránky výrobce: http://www.sinn.de/

Autor textu: Tadeáš Tada Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album s většími fotografiemi.