Nedávno se mi náhodou dostaly do ruky na fotografování hodinky Breitling Aeromarine Avenger Seawolf, tentokrát s pouzdrem z oceli. Jsou velmi podobné lehčí variantě, která má pouzdro vyrobené z titanu, ale pár rozdílů se přece jen najde.

I u ocelové varianty je pouzdro hodinek především mohutné, খুব ক্ষমতাশালী, snad na samé hranici pohodlného nošení. Odpovídá to velmi vysoké জলে টান pouzdra, výrobce udává údaj 3.000 জল কলামের মিটার, এইভাবে 300 এটিএম, 10.000 থামান! মুকুট ছাড়া কেস ব্যাস 44 মিলিমিটার, গুলি korunkou 50 মিমি. “কাণ করতে কাণ” je to dokonce 54,5 মিমি, což odpovídá mohutným nožkám. A celková tloušťka vyrazí dech možná i vám, হয় 18,3 মিমি. Materiálem pro výrobu byla nerezová ocel 316L. Povrchová úprava je dokončena broušením na všech plochách, jen boky jsou leštěné.

V pouzdře je zasazený automatický héliový ventil pro zajištění bezpečnosti hodinek i při saturačním potápění a následném pobytu v dekompresní komoře. Těžko říct, kolik majitelů to skutečně využije, ale ta možnost tu prostě je.

Mohutnosti pouzdra odpovídá i šroubovací korunka s výrazným ozubením – to umožňuje ovládání i v rukavicích, pokud by to bylo třeba. Korunka je velmi dobře kryta výstupky pouzdra.

Hodinky mají výraznou ocelovou lunetu s plasticky gravírovanou minutovou škálou, zvýrazněním 15 minutových intervalů a luminiscenčním bodem na pozici “60”. Otáčí se jednostranně proti pohybu hodinových ruček. Luneta není příliš ozubená, k otáčení slouží pouze čtyři výstupky po obvodě. Otáčení vyžaduje přiměřenou sílu, má aretaci ve 120 পয়েন্ট.

V pouzdře je zasazeno samozřejmě safírové sklíčko s výraznou antireflexní modrou vrstvou z vnitřní i vnější strany. কাচ ব্যাস হয় “ঠিক” 33 মিলিমিটার, odpovídá to hledání poměru mezi čitelností a odolností proti vodnímu tlaku, i to přispívá k typickému vzhledu hodinek.

Číselník je modrý. ভাল, není, to jen výrazný antireflex barví černou barvu v některých úhlech. Po obvodu na vymezovacím kroužku i na vnějším okraji číselníku je tištěná minutová škála. Směrem k ručkám jsou pak výrazné hodinové indexy – a zde je změna proti titanové variantě, indexy na pozici “12”, “6” একটি “9” jsou plastické kovové místo číselných. Index na pozici “3” nahrazuje výrazně orámovaná datová apertura. Datový kotouč je bílý s poměrně tenkým černým tiskem. Plastické kovové lesklé logo doplňuje množství tištěných údajů o hodinkách, je tu zdůrazněna výjimečná vodotěsnost pouzdra i použití přesného chronometrického kalibru. Číselník je sice “ukecaný”, ale i tak dobře přehledný.

Jednoduché ocelové ručky jsou vyleštěné do vysokého lesku. Hodinová a minutová mají jednoduchý tvar “obušku” (bâton), obě mají samozřejmě luminiscenční výplň bílé barvy. Luminiscenci najdeme i na tenké lesklé sekundové ručce s výrazným červeným terčíkem na konci. Čitelnosti vážně nelze vytknout vůbec nic.

Čitelnost ruček i indexů je skvělá i za šera nebo ve tmě, ostatně podívejte sami na ukázku luminiscence (Super LumiNova).

V hodinkách je švýcarský mechanický kalibr s automatickým nátahem – značený je ক্যাল 17. Základem pro něj je znovu kalibr ইটা 2824-2 s COSC certifikací přesnosti chodu. Tak jen krátce, rezerva nátahu cca 40 ঘন্টা, ফ্রিকোয়েন্সি setrvačky 4 Hz (28.800 একটি / ঘঃ), ochrana Incabloc, 21 জন্মদান স্কচ. Fotografie je jen orientační, dýnko jsem samozřejmě z hodinek nesundával.

Archimede Arcadia

Oblé ocelové dýnko je zašroubované do pouzdra. Je leštěné a nošení je na něm trochu vidět, při odložení se otírá o ocelový tah. ছাড়া “nezbytných” technických údajů je i zde plastické logo značky – okřídlená kotva s velkým “বি”. Na zápěstí sedí skvěle.

A skvělý je i tah (ব্রেসলেট) z článků z nerezové oceli (টার্মিনাল সহ) s typickým “šikmým” vzhledem (Professional II). Jednotlivé články jsou sešroubovány, úprava délky je otázkou chvilky. K tahu patří i ocelová signovaná spona s pojistkou proti otevření. I při zkrácené délce mi ukázala váha u hodinek s tahem hodnotu 230 গ্রাম. বছর, tyto hodinky se opravdu pronesou.

Co dál napsat? Slogan “Breitling – nástroj pro profesionály” rozhodně není jen okřídlené rčení a tyto tool hodinky vystihuje velmi dobře. Jejich mohutnost je vážně impozantní a snad je ani nemohu doporučit pro tenčí ručky. Vzhledem k jejich hmotnosti bych já osobně dal přednost titanové variantě, কিন্তু আমি কবুল হবে, že i ocelová má své kouzlo. Cena nových je okolo $4.000 USD a svou cenu si drží dobře, za nošené hodinky dáte okolo $3.000 ইউএসডি. শুধু মনে করিয়ে দেয়া হবে, že se jedná o často padělaný model a nákup nebo alespoň kontrola u autorizovaného prodejce by měla být samozřejmostí.

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.

Za zapůjčení děkujeme G.

আপনি ঘড়ি চান, আমাদের দিতে ভুলবেন না, দয়া করে, মাধ্যমে "চাই" কল্পনা ফেসবুক পাতা. এটা আমাদের খুব মূল্যবান মতামত দেয়, তোমাকে ধন্যবাদ.