Když se první člověk vznesl do vesmíru, ještě jsem nebyla na světě a můj táta s mámou netušili, že mě jednou budou mít. Psal se 12. duben 1961 a Jurij Gagarin pokořil zemskou přitažlivost v raketě Vostok-1. Na oslavu jeho heroického výkonu v manufaktuře Bernharda Lederera vyrobili limitovanou edici neobvyklých hodinek BL The Gagarin Tourbillon.

Nezávislý hodinář Bernhard Lederer se narodil v Německu nedaleko Stuttgartu. Vyučil se hodinářem a v roce 1984 získal kvalifikaci Master Watchmaker. Následně si otevřel vlastní ateliér, ve kterém se zabýval restaurováním hodinek a vývojem svých vlastních. মধ্যে 1985 byl mezi zakládajícími členy prestižní AHCI (Horological Academy of Independent Watchmakers). Mezi vynikající práce patří hodinky s měsíční fází, které potřebují korekci až po 1000 বছর, oceněné sochařské hodiny a náramkové hodinky s obíhajícími disky. মধ্যে 2000 přesídlil do švýcarského kantonu Neuchâtel a založil haute horlogerie značku BLU (Bernhard Lederer Universe). Mnoho jeho hodinek získalo světově uznávaná ocenění. Filosofií Bernharda Lederera je vytvořit takové hodinky, které vám sdělí čas a umožní vychutnat krásu okamžiku, aniž by zdůrazňovaly, jak rychle ubíhá.

K platinovým BL The Gagarin Tourbillon বছর 2011 letos v létě přibyly hodinky s pouzdrem ze zlata. Krásu a preciznost provedení zvýrazňuje vysoký lesk. গড় মাপা 42 mm bez skleněné lupy, 46,5 mm včetně lupy a 15 উচ্চতা মিমি. ক্রাউন হাউজিং অনুমান রক্ষা, nožky jsou velmi krátké a přiléhají k pouzdru. Leštěná luneta je otočná, lupu si můžete posunout tak, abyste viděli i ten nejmenší detail na číselníku. Páčka s lupou se na pozici 9 zajišťuje západkou a po zachycení symbolizuje poklop modulu Vostok letícího na orbitě.

Pod safírovým sklíčkem můžeme obdivovat ručně rytý číselník s galvanicky modřenými oceány a okolním vesmírem ze syntetických černých diamantů. Takhle nějak mohl Gagarin vidět Zemi při svém letu. Unikátní minutový flying tourbillon je zavěšený na můstku, inspirovaném sochou Gagarina postavenou v místě přistání. Jednoduché ručky mají galvanické modření a malý proužek luminiscenční barvy.

Na chvíli se zastavím u dominanty číselníku – minutového flying tourbillonu. Obíhá kolem číselníku proti směru hodinových ručiček (symbolizuje východ) a jeden oběh mu trvá 108 মিনিট. Přesně tak dlouho trvalo, než se po vzletu Gagarin vrátil zpět na Zemi. Klec tourbillonu tvoří vertikální písmena VOSTOK, zakřivená podle oblé klece.

Gravírovaným dýnkem se safírovým průhledem je vidět výjimečný mechanický in-house kalibr s ručním nátahem. Je zdobený a finalizovaný ručně. আছে 264 উপাদান, 35 সিন্থেটিক অমূল্য জন্মদান, ফ্রিকোয়েন্সি setrvačky 28.800 A/h a rezervu chodu 80 ঘন্টা.

Černý ručně šitý řemen z kůže louisianského aligátora ukončuje zlatá jazýčková spona.

Vznikne pouze 50 এই অনন্য ঘড়ি টুকরোগুলি, každý z nich bude mít na dýnku gravírované pořadové číslo. Cenu se mi nepodařilo zjistit, ale předpokládám, že bude hodně vysoká.

Rozloučíme se výzvou Jurije Gagarina: “Orbiting Earth in my spaceship, I saw how beautiful our planet is. Let us preserve this beauty, not destroy it!”, ve volném překladu “Na orbitě jsem viděl, jak je naše planeta krásná. Zachovejme její krásu a neničme ji!”

লেখক পাঠ: তেল

ছবির উৎস: The Gagarin Tourbillon, astronomie.cz

Pokud se vám aktualita líbila, let us দ্বারা, দয়া করে, মাধ্যমে "চাই" কল্পনা ফেসবুক পাতা. এটা আমাদের মূল্যবান মতামত দেয়, তোমাকে ধন্যবাদ!