Hodinkám slavné značky গ্লিসাইন jsme se už několikrát věnovali. Speciálně řada বৈমানিক má neodolatelné kouzlo, proto jsme se k ní rádi vrátili. Tyto airmany mají klasický vzhled, jedná se ale o puristickou tříručkovou verzi.

Hodinky Airman mají dlouholetou historii. Málokteré hodinky se vyráběly ve stejném designu po dobu 25 হইতে দেত্তয়া. Objevily se i další varianty vzhledu pouzdra a číselníku, ale pořád to byly spolehlivé Glycine Airman. A celou dobu poctivě sloužily na zápěstích vojenských pilotů – od Koreje přes Vietnam, vlastně ve všech následujících válečných konfliktech. Slouží ale spolehlivě i komerčním nebo amatérským pilotům. Airmany měl na ruce C. Conrad při své vesmírné misi Gemini 5 মধ্যে 1965.

Tato limitovaná edice byla vyrobena jako připomenutí zcela prvních Glycine Airman, které se začaly vyrábět v roce 1953, tedy k 60. výročí tohoto modelu. মধ্যে 1953 totiž seděl Sam Glur, budoucí obchodní ředitel značky Glycine, v kokpitu DC4 mezi Bangkokem a Kalkatou a poslouchal, jak si piloti představují ideální letecké hodinky. Jejich přáním byly hodinky s automatickým nátahem, 24hodinovým číselníkem, druhým časovým pásmem a luminiscenčním číselníkem. První Glycine Airman byly vyrobeny ještě týž rok a staly se průkopníkem na poli leteckých hodinek. Od té doby existuje slavná tradice výroby této řady.

Pojďme si o těchto hodinkách říct něco víc.

Ocelové leštěné pouzdro měří bez korunky 42 মিলিমিটার, প্রতিকৃতি 11,8 এক মিটারের এক সহশ্রাংশ. Vintage vzhled pouzdra jasně odkazuje ke starším modelům řady Glycine Airman, konkrétně k prvnímu modelu řady. Ten byl vyroben již v roce 1953. হাউজিং হয় জলরোধী যাও 200 জল কলামের মিটার, s přiloženým NATO strapem se tedy vody rozhodně nemusíte bát. Konečná úprava pouzdra byla provedena saténovým kartáčováním.

Na pouzdře najdeme i připomenutí, že u těchto hodinek se jedná o limitní edici, vyrobeno je pouhých 600 টুকরা. Takže jestli se vám hodinky zalíbí, raději s jejich nákupem příliš neotálejte!

Hodinky se ovládají výrazně rýhovanou signovanou korunkou na pozici “3”, vyvýšená korunka na pozici “4” slouží k aretaci otočné lunety. Pokud chcete lunetou pohybovat, jednoduše rýhovanou korunku vyšroubujete, povolíte tak destičkovou západku, otočíte lunetou a poté zase korunku zašroubujete. Je to jednoduché, účinné a spolehlivé.

Kartáčovaná otočná luneta slouží jako ukazatel druhé časové zóny, díky gravírované a černěné škále 0-24 je odečet velmi jednoduchý a přehledný.

Sklíčko je vyrobeno ze syntetického korundu (Saphira), je klenuté a nese fialovou vrstvu antireflexu. অবস্থান “3” nad datovou aperturou zvenčí najdeme nalepenou safírovou lupu, někdy zvanou též “সাইক্লপ্স”. Má svou vlastní antireflexní vrstvu.

Krémový číselník má jemnou, příjemnou barvu, oproti svému vzoru není vyplněn luminiscenční barvou. U okrajů je klenutý, jak dříve bývalo zvykem. Datové okénko s bílým kotoučem a nezvyklým červeným tiskem je na zmíněné pozici “3”. Díky lupě nad aperturou je datum výborně čitelné. 24hodinová a vteřinová škála jsou vytištěny černě stejně jako značka, model a údaje o denní době. Číselník je velmi jednoduchý, díky výraznému černému tisku snadno čitelný, údaje se dobře odečítají. Ve srovnání s ostatními modely Glycine Airman je číselník přehlednější, snad i designově čistší. Údaje AM/PM/NOON jsou možná na číselníku zbytečně, opticky ale vyrovnávají nápis GLYCINE AIRMAN v horní části číselníku, takže nijak nepřekážejí a číselník pěkně doplňují.

Ručky z leštěného kovu jsou vyplněny světle hnědou luminiscenční barvou SuperLuminova. Tyčkovitá segmentovaná hodinová má na konci výrazný trojúhelník, stejně jako tyčkovitá minutová je zakončena jehlovitou špičkou. Subtilní vteřinová ručka má na konci malý kulatý terčík s luminiscencí. Ručky jsou přiměřeně dlouhé, vteřinová zasahuje až k vteřinové škále, takže se vteřiny výborně odečítají.

O výraznosti luminiscence SuperLuminova se můžete přesvědčit na fotografii. Je intenzivní, না? Na přesný údaj o čase se tak můžete spolehnout i za horších světelných podmínek. Na rozdíl od ostatních modelů Glycine Airman nejsou zvýrazněné hodinové indexy, যা, আমি, trochu škoda, hodinky by byly ve tmě asi ještě praktičtější.

V hodinkách najdeme populární, známý a spolehlivý švýcarský kalibr manufaktury ETA/SWATCH ETA 2893-2. Má frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 একটি / ঘঃ), 21 জন্মদান স্কচ, ক্ষমতা সংচিতি 42 ঘন্টা. গড় মাপা 11 1/2 ফ্রান্সের রাজধানী প্যারিসের লাইন. Rhodiovaný rotor uložený v kuličkovém ložisku je zdobený ženevskými pruhy, gravírovanou rytinou “গ্লিসাইন বৈমানিক” a obrázkem letadla. Mezi jeho funkce patří hodiny (ve 24hodinovém zobrazení), মিনিট, যাও, červeně zobrazené datum. Dlouhodobou osobní zkušenost máme s obdobným kalibrem 2892, je spolehlivý, přesný a odolný.

Oblé leštěné dýnko je do pouzdra zašroubované a nese gravírovaná data o hodinkách. V dýnku je průhled osazený minerálním sklem (prý tak dojde k menším škodám na strojku při případném rozbití). Dýnko sedí perfektně na ruce, hodinky jsou velmi příjemné na nošení.

Hodinky jsme k fotografování dostali na látkovém NATO-strapu z umělého vlákna se signovanou jazýčkovou sponou. Strap u pouzdra měří 22 মিলিমিটার, uprostřed má kožený proužek, který chrání dírky před poškozením. Strap hodinkám velmi sluší, ale hodinky můžete převléci třeba na kožený řemen – určitě se budou také dobře nosit. Doporučovali bychom třeba řemen z koňské kůže (shell cordovan)!

Další zajímavostí této limitované edice je její balení. Hodinky jsou baleny v dřevěné krabičce, jež je věrnou replikou krabičky, ve které byly hodinky zasílány zákazníkům v padesátých letech. Na krabičce najdeme adresu, místo pro jméno adresáta a odesilatele a dírku, kterou se provlékala plomba, aby bylo zabráněno manipulaci během přepravy. Záruční list vyvedený ve stylu toho historického je také pěkným detailem. Je vidět, že si u Glycine dali s touto limitovanou edicí práci.

Celkově se jedná o velmi dobré hodinky pro denní nošení, nebáli bych se je nosit ani na sport. A pokud často cestujete do jiných časových pásem, bude pro vás GMT funkce velmi praktická.

Hodinek je omezený počet, s nadšením je přijali znalci a sběratelé celého světa. Pokud chcete vlastnit tyto nostalgické a přitom praktické hodinky, neváhejte. Tyto nádherné letecké unikátní hodinky koupíte nejlépe u autorizovaného prodejce značky Glycine pro Českou republiku – Chronoshop.cz – জন্য 47 000 CZK. Za vzpomínku na legendární piloty, kterým hodinky Glycine Airman už mnoho let spolehlivě slouží, to určitě není mnoho.

O leteckých hodinkách গ্লিসাইন বৈমানিক jste si už u nás mohli přečíst এখানে, এখানে একটি এখানে.

Autoři পাঠ: তেল একটি Thaddeus বাচ্চা লাজুক

লেখক ফটো: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.

Za zapůjčení děkujeme autorizovanému prodejci značky Glycine pro Českou republikuChronoshop.cz.

জন্য সাজসরঞ্জাম Penshop.cz.

আপনি যদি পর্যালোচনা পছন্দ, let us দ্বারা, দয়া করে, মাধ্যমে "চাই" কল্পনা ফেসবুক পাতা. এটা আমাদের মূল্যবান মতামত দেয়, তোমাকে ধন্যবাদ!