Rád bych Vám představil hodinky, které už téměř tři roky zdobí moji skromnou kolekci, kam přibyly jako velkorysý dar mého dobrého kamaráda ke kulatým narozeninám. Jejich celý název je Oris Artelier ছোট দ্বিতীয় পয়েন্টার দিন. Produkce výhradně mechanických, sportovních i společenských hodinek této značky, která sídlí již od roku 1904 ve švýcarském Hölsteinu, se vyznačuje vynikajícím dílenským zpracováním a původními designy, je to opravdu svébytná a originální značka, která ozdobí každé zápěstí.

Uvedený typ patří do modelové řady Culture, která obsahuje převážně společenské modely, které ovšem bez výjimky poslouží na běžné nošení, do kanceláře i na s ohledem na hodinky rozumně trávený volný čas (člověku je blízká snaha rozdělování do kategorií, škatulek, chlívečků, kolonek apod., i když mnohdy chybí přesná definice toho, či onoho, takže uvedené kategorie jsou do značné míry věcí názoru).

Hodinky jsou to velké, o tom nemůže být pochyb, ale díky zaoblenému tvaru pouzdra, krátkým, zahnutým nožkám a rozumné výšce 11,5 mm se i s průměrem poctivých 45 mm vejdou prakticky do každého rukávu a když vykouknou ven, to je teprve krása! Jak už jsem předeslal, ocelové „multipiece“ pouzdro včetně pevné lunety je dokonale oblé, hladké a lesklé. Jedinou výjimkou jsou horní a spodní plošky nožek pro upevnění tahu (řemenu), ty jsou kartáčované.

Tváří každých hodinek je ale samozřejmě ciferník a tady je opravdu co popisovat, ale především chválit. এখনো, že se nejedná o chronograf a průměr ciferníku je přes 37 মিমি, nepůsobí rozhodně prázdně, spíš naopak. Díky komplikaci Pointer Day, která je jednou z tradičních vychytávek značky Oris, jsou na obvodu ciferníku umístěny anglické názvy dnů v týdnu a centrální ukazovátko tvaru T s červenou (jako rotor) ploškou na konci ukazuje vždy na příslušný den. Tato informace spolu s datem, které je umístěno v hezky orámovaném zaobleném okénku standardně na třetí hodině, se mění přesně o půlnoci skokově a přes riziko nařčení z duševní nemoci nemohu nenapsat, že stojí za to si na ten okamžik (doslova i do písmene) počkat. Gilošovaný ciferník má stříbřitou barvu a uvnitř je umístěno ozdobné mezikruží šedé barvy a s odlišnou strukturou giloše. Malá sekundovka je umístěna na deváté hodině a má svůj vlastní zapuštěný gilošovaný ciferníček. Ciferník nemá čísla, místo nich jsou na příslušných místech umístěné leštěné plastické indexy, které při určitých úhlech pohledu z hodinek doslova září. Nad každým indexem je na ciferníku ještě malá luminiscenční tečka, která spolu s luminiscenční vrstvou ve vnitřní části leštěných šípovitých ruček umožňuje nouzově odečítat čas i ve tmě. Ručky jsou poměrně subtilní, takže se občas mezi ostatními lesklými prvky na pozadí světlého ciferníku trochu ztrácí, ale to je opravdu odpustitelný detail. Sklíčko je safírové, mírně vypouklé s průměrem 38 মিমি. Antireflex zde není použit.

Krásná a propracovaná je i velká leštěná korunka s nápisem Oris. এটি একটি ব্যাস আছে 8 mm a díky svému tvaru i zaoblení pouzdra se s ní hodinky nastavují opravdu skvěle.

Zadní víčko (jak jinak než leštěné) je připevněno k pouzdru osmi šroubky a zdobí ho průhled na strojek Oris 645, který má svůj základ v ETA 2836-2. Průhled s plochým minerálním sklíčkem má průměr 25 mm a nabízí mimo jiné pohled na tradiční červený rotor, který je společný pro většinu hodinek této kvalitní značky.

Samostatnou kapitolou je ocelový sedmičlánkový tah (existuje i varianta těchto hodinek na tmavě hnědé kůži), který díky své šířce 24 হাউজিং জন্য মিমি (20 ফিতে এ মিমি) je na hodinkách hodně dominantní. Velmi zvláštní je i jeho napojení. Většinou tah doléhá k pouzdru díky svým koncovkám (masivním, či plechovým) těsně a přesně kopíruje jeho tvar, tomto případě je však napojení volné a částečně i pohyblivé, připomíná způsob připojení řemenu pomocí speciálních prohnutých stěžejek. Vnitřní články tahu jsou ob jeden kartáčované, zbytek je tradičně leštěný. Tah je v příčném řezu mírně vypouklý, sice ne tak efektně, jako u Omega SMP, ale i tato drobnost je signálem toho, že výrobce ví co dělá. Skrytá spona je masivní a přesná, tah je pohodlný.

Co na závěr? Kdo má rád velké hodinky a potřebuje mít univerzální kousek vhodný do divadla, na setkání manažerů, nebo třeba na luxusní večeři s obchodním partnerem, je to vynikající volba. Jen ta cena se nám trochu zkazila. Referenční prodejce Koscom je má v nabídce za 39 990 Kč a i Authenticwatches, kde byly před třemi roky kupované za necelých devět stovek dolarů, je teď prodává za 1 495 ইউএসডি. Ale jsou to dobré hodinky…

লেখক textu: অনুজ্ঞাসূচক

লেখক ফটোগ্র্যাফ: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.