ঘড়ি গ্লিসাইন আমি চাই. যত সত্বর সম্ভব গ্লিসাইন Incursore 200 m už mám nějaký čas a jsou to pěkné, spolehlivé a bytelné hodinky. Fotil jsem i jeden exemplář řady Lagunare – zase to byly moc pěkné hodinky. A tak jsem byl zvědavý na hodinky z řady Combat a zkusím vám je krátce představit.

ঘড়ির ক্ষেত্রে স্টেইনলেস স্টীল তৈরি করা হয় (316দী) a má tvar soudku, podobný tvar jsem viděl už dříve, třeba u historických chronografů Omega. হাউজিং ব্যাস (bez tlačítek a korunky) আমি 44 মিলিমিটার, উচ্চতা 15 মিলিমিটার. Povrchová úprava pouzdra je broušením, jen plošky nad upevněním řemenu a hrany pouzdra jsou leštěné. Výměnu řemenů usnadňují vrtané nožičky. Vodotěsnost je pěkných 100 জল কলামের মিটার. A můj osobní názor? Hodinky vypadají trochu menší, než by odpovídalo průměru pouzdra – velikosti není třeba se bát. Pouzdro je udělané perfektně a tvar nebrání ani nošení pod manžetou nebo pod rukavicemi.

Výrazným zdobným prvkem pouzdra jsou korunky – tradiční logo firmy Glycine, které jsou na pouzdru.

Korunka nese také logo výrobce, je částečně krytá výstupky pouzdra, což trochu ztěžuje ruční nátah hodinek. Tlačítka nemají žádnou ochranu proti stisknutí pod vodou. Proporce korunky i tlačítek jsou perfektní a hodinky jsou s nimi dobře ovladatelné.

Číselník kryje minerální sklíčko bez antireflexu. আমি, že je to trochu škoda, minerální sklíčko má své výhody i nevýhody, ale já mám na hodinkách raději safír.

Samotný číselník hodinek je černý s bílým tiskem. Ukazoval jsem fotografie několika lidem, názory byly různé – “že je přeplněný a trochu méně tisku by bylo lepší volba” আমি “skvěle čitelný, žádný problém”. Já se spíš kloním k tomu, že číselník je sice dost “zaplněný”, ale neruší to a na čitelnost to nemá špatný vliv. Tak co tam najdeme? Číselné hodinové indexy (arabské číslice), “odpolední” hodinové indexy (13-24) – což je typické pro většinu vojenských hodinek, tachymetrickou škálu po obvodu, bíle orámované okénko pro zobrazení data, značku a typ hodinek a dva subčíselníky čítačů chronografu – অবস্থান “12” minutový (করা 12 ঘন্টা) a na “6” minutový (30 মিনিট).

Viděl jsem i variantu s krémovým číselníkem s černým tiskem, který byl doplněný červenou barvou (GL-067). Subčíselníky byly černé s bílým potiskem – číselník vypadal tak trochu jako “panda”. Mně číselník připadal trochu veselejší. Čitelnost ruček byla i nadále skvělá – ručky na této variantě jsou černé s červeným zakončením. A jako perličky jsem si všiml (i tady) černého datového kotouče s bílým tiskem – a nevypadalo to vůbec špatně! Pokud vás tato varianta zajímá, najdete ji এখানে, bohužel za plnou cenu £1000.00.

Rovné ocelové ručky jsou lakovány bíle (a část černě) a jsou skvěle čitelné.

A díky luminiscenci (Luminova) jsou hodinová a minutová ručka dobře čitelné po nasvícení v šeru nebo ve tmě.

Ocelové šroubovací dýnko s minerálním skleněným průhledem na strojek je dost klenuté, ale i tak se hodinky, díky tvaru pouzdra, nosí pohodlně.

V hodinkách čas odtikává švýcarský mechanický kalibr s automatickým nátahem – ইটা / Valjoux 7750. Kalibr má 25 জন্মদান স্কচ, প্রভাব ক্ষতি Incabloc বিরুদ্ধে সুরক্ষা, বিদ্যুৎ ধরিয়া রাখা হয় 48 ঘন্টা, কম্পাঙ্ক 28.800 প্রতি ঘন্টায় swings. Strojek umožňuje ruční nátah korunkou, má i ফাটান ব্যবহৃত. Komplikace – প্রদর্শনের সময়, তারিখ, chronograf s čítači minut (30) a hodin (12) a centrální vteřinovou ručkou. Je to odolný a (সাধারণত) velmi přesný kalibr. Ale zaslechl jsem stesky majitelů hodinek s tímto strojkem, kteří se přes den (v kanceláři) málo hýbají, že automatický nátah jen na jednu stranu někdy při nedostatku pohybu neudrží strojek v chodu… mně se to ještě nestalo. আন্দোলন সজ্জিত নয় – jen logo výrobce na rotoru, ale to nevadí, k charakteru hodinek se to skvěle hodí.

Černý kožený řemen (24 মিমি) se signovanou jazýčkovou sponou jim sluší. Ale myslím, že jsou dostatečně univerzální a bude jim to slušet i třeba na NATO-strapu anebo na ocelovém tahu (náramku).

Jak se mi osobně líbí? Líbí se mi moc. Jsou to odolné, skvěle čitelné a praktické hodinky a navíc ve velikosti, která je sice na ruce dobře vidět, ale ještě moc nepřekáží. Nebál bych se je použít i třeba při sportu anebo třeba na lodi, আমি, že vás budou statečně provázet ve vašich aktivitách. একটি এখানে se teď dají koupit už za £570.00 – a to se vyplatí!

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.