Vyprávět o spojení Girard-Perregaux s automobilovým sportem asi není třeba. A ke slavnému závodu Rallye Monte-Carlo z roku 1976 připravili u G-P jako poctu limitní edici 1.000 kusů krásných sportovních chronometrů. Konkrétně chtěli oslavit fenomenální auto Lancia Stratos HF a jeho slavnou vítěznou posádku Sandro Munari a Mario Mannucci. A připomenutí a pocta se i v tomto případě velmi povedly.

গোলাকার আবরণ ব্যাস 40 milimetrů a tloušťce pouhých 13,3 milimetrů má povrchovou úpravu kartáčováním, kromě nožiček, ty jsou leštěné. Kartáčovaná je i luneta. Vodotěsnost pouzdra je sice pouhé 3 এটিএম, ale tyto hodinky patří k automobilovému sportu a ne na potápění, na to mají u Girard-Perregaux jiné hodinky.

Ploché safírové sklíčko je mírně vystouplé nad úroveň lunety. কিন্তু – vzhledem k odolnosti syntetického safíru – by to neměl být žádný problém.

Číselník je veselý, pestrý, ale přitom vše tu má své místo. I barvy italské vlajky u minutového čítače na pozici “9”, i číselné hodinové indexy s luminiscencí, i tachymetr po obvodu číselníku. Táda by v tuto chvíli asi protestoval proti datumovce, ale mně se “o půl páté” celkem líbí. Snad jen bych se přimlouval za reverzní barevné provedení. Centrální vteřinová ručka s terčíkem na konci je rudá, jak se na sportovní hodinky sluší. A hodinová a minutová ručka s bílým lakováním a mohutnou luminiscencí napovídají, že hodinky budou dobře čitelné za všech světelných podmínek.

Signovaná leštěná korunka není šroubovací do pouzdra, বোতাম (také leštěná) mají klasické tvary a velmi příjemné ovládací síly. Je vidět, že inhouse kalibr se opravdu povedl.

Mechanický kalibr s automatickým nátahem, který u G-P v těchto hodinkách použili, je inhouse, tedy žádná masová produkce (obvykle ETA 7751), jen trochu upravená. Jeho označení je GP19C0, tiká s frekvencí 28.800 kmitů/hodinu (4 Hz), ložiskových kamenů ve strojku najdeme 62 (!) nátahu JE বই 48 ঘন্টা.

Na strojek nevidíme, škoda, že ocelové broušené dýnko nemá průhled. Dýnko u pouzdra drží sedm šroubků, সমতল, na ruce skvěle sedí. A nápisy – znovu připomenutí italského triumfu na Rallye Monte-Carlo v roce 1976.

Ke sportovním hodinkám se skvěle hodí pásek z přírodní gumy se signovanou překlápěcí sponou. Příjemně se nosí a dobré je i to, že nenabaluje prach jako třeba silikonové pásky.

Tyhle hodinky se mi opravdu líbí – হয়, আমি, takové hravé spojení švýcarské preciznosti a tradice při výrobě hodinek se sportovním prostředím. Pokud vám svět automobilových závodů vám není cizí, udělejte si radost a kupte si je. Hodinky se dodávají v krásné dřevěné krabičce spolu s fotografickou knihou – fotografie ze závodu a sehnat by se asi daly už kolem $4.000!

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.

http://www.youtube.com/watch?v=wsDyaZ-mh_E