Švýcarskou firmu Breitling znají nejen hodinářští fandové, ale její jméno proniklo i mezi letecké nadšence. Ale popořádku. Společnost Breitling existuje už od roku 1884 – založil ji v Saint-Imier pan Léon Breitling. Breitling vyrábí hodinky tří skupin: potápěčské (SuperOcean), letecké (Navitimer) a luxusní (Bentley জন্য Breitling). Hodinky Breitling jsou nepřehlédnutelné díky leštěnému pouzdru a náramku a velkým číselníkem, যা পাঠযোগ্যতা সাহায্য. Všechny modely jsou vyráběné ve Švýcarsku a ze švýcarských součástek. Strojky odebírají od ETA a Valjoux a následně se zpracovávají v manufaktuře do přesnosti COSC. Hodináři firmy Breitling vyvinuli dva inhouse kalibry – B01 a B04, což je B01 s GMT modulem. Hodinky Breitling s quartz strojkem pořídíte od $2.000, zatímco na mechanické hodinky budete potřebovat od $3.000 výše – a klidně i $175.000 u luxusního modelu Breitling for Bentley Mulliner Tourbillon, který se může honosit platinovým pouzdrem, flyback chronografem, perpetual kalendářem a tourbillonem.

Stánek Breitling jsme si nemohli splést s žádným jiným. Do daleka modře zářilo obrovské mořské akvárium se spoustou žlutých korálových ryb.

Stejně oslnivá byla i krása hostesek u pultíků a úchvatné vystavené hodinky.

Co říkáte na Breitling for Bentley GT Racing? Nerezové pouzdro o průměru 44,8 মিমি, voděodolné do 100 মিটার, se šroubovací korunkou, otočná luneta se stupnicí tachometru, prohnuté safírové sklíčko s oboustranným antireflexem. Uvnitř Breitling Calibre 13B s certifikací COCS, সঙ্গে স্বয়ংক্রিয় ঘুর, 25 kameny a bijící frekvencí 28.800 půlkmitů প্রতি ঘন্টায়. Vystavený model měl nerezový tah, ale můžete je mít i na kůži nebo na gumě.

Klasikou mezi vyráběnými hodinkami jsou Breitling Superocean Héritage Chronographe. Připomeňme si průměr pouzdra 46 মিমি, স্টেইনলেস স্টীল, voděodolnost do 200 মিটার, kalibr Breitling 13 s automatickým nátahem a certifikací COSC, jednostranně otočná nacvakávací luneta. Robustní (milánský) pletený tah jim moc sluší! Hodinky samotné váží pěkných 147,4 গ্রাম! Seženete je ve čtyřech modro-bílo-černých variantách.

A máme tu zástupce potápěšských hodinek –Breitling Superocean 42. Že to Breitling myslí vážně, dokládá deklarovaná voděodolnost 1500 মিটার! Nerezové pouzdro měří 42 ব্যাস মিমি, প্রতিকৃতি 15 মিমি, skrývá kalibr Breitling 17 সঙ্গে স্বয়ংক্রিয় ঘুর, রিজার্ভ ড্র চেক 40 ঘন্টা 25 পাথরের. Aretovaná černá luneta se otáčí pouze jednosměrně, jak je u pořádných potápěčských hodinek zvykem. Sklíčko mají safírové, s oboustranným antireflexem a odolné proti poškrábání. Šroubovací dýnko doplňuje šroubovací korunka s dvěma kroužky. A barevné varianty? Můžete mít vnitřní lunetu žlutou, bílou, modrou, černou a červenou. Pokud se tedy chcete potápět a míříte do velkých hloubek, sáhněte po Superocean od Breitling!

Poslední hodinky, které dnes zmíním, হয় Breitling Chrono-matic 1461 লিমিটেড সংস্করণ. Na první pohled upoutají jasně červenou lunetou vyrobenou z gumy a kalendářem, který je třeba upravit pouze jednou za čtyři roky – na přestupný rok. Komplikovaný kalibr Breitling 19 se skládá z více než 450 উপাদান! Kalibr má dále rezervu nátahu 42 ঘন্টা, automatický nátah a kmitá frekvencí 28.800 půlkmitů প্রতি ঘন্টায়. Mezi další technické vlastnosti hodinek patří obousměrně otočná vnější luneta a vnitřní luneta s logaritmickým pravítkem, chronograf s certifikací COSC, ওজন 133 gramů a safírové sklíčko s oboustranným antireflexem a ochranou proti poškrábání. Chcete je? Tak to si pěkně připlatíte, jedná se o limitní edici 500 টুকরা.

Hodinky Breitling vystavené na BaselWorldu potvrdily linii designérů společnosti. Velké, lesklé, s velkými výraznými číselníky, dobře čitelné hodinky. Pro některé až příliš lesklé, ale takoví jistě sáhnou po produkci umírněnějších firem. A my ostatní budeme toužit po svých prvníchbreitlích”.

লেখক: তেল

লেখক ফটোগ্র্যাফ: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.

Další reportáže z BaselWorldu 2011.