Hodinky si často svoji inspiraci berou v “chlapských” prostředích – mezi potápěči, vojáky a v tomto případě hodinky inspirovalo vybavení letadel – konkrétně asi výškoměr. Když se podíváte na palubní desku letadla, určitě tam něco podobného najdete.

Firma Güntera Steinharta produkuje hodně typů hodinek, tvary některých jste už někdy někde viděli, ale tyhle vypadají opravdu svébytně, výrazně. Perfektně sedí i na větší ruce. Jsou odolné, čitelné, আমি সত্যিই চাই. Výhrady je možné mít asi jen vůči vodotěsnosti, výrobce ji udává 30 মিটার. No co, tohle nejsou prioritně hodinky do vody.

Ocelové nerezové pouzdro má velmi nezvyklý tvar “zaobleného čtverce”, který doplňují už jenom nožky. Ty jsou provrtané pro šroubovací průchozí stěžejky. Stejný imbus je použitý i na čtyřech šroubech na vrchní straně pouzdra kolem široké kulaté lunety. মামলার ব্যাসরেখা 44 milimetrů bez korunky a hodinky na ruce opravdu působí velkým dojmem. Tloušťka pouzdra je téměř 15 মিমি. A nožky mají rozteč 24 মিলিমিটার. Ocel je na povrchu pouzdra kartáčovaná. A jaká je hmotnost pouzdra? Se řemenem 158 গ্রাম.

Safírové sklíčko s výraznou vnitřní fialovou antireflexní vrstvou je mírně zaoblené (konvexní). Čitelnost přes něj je výtečná.

Matně černý číselník s výraznými hodinovými i minutovými bílými indexy je perfektně čitelný. Kromě loga výrobce na něm najdeme ještě na pozici “6” malý subciferník vteřinové ručky. Ručky v typicky “přístrojovém” provedení jsou částečně černě lakované, částečně vyplněné luminiscenční barvou. Odečet času je jednoduchý, intuitivní, perfektní.

I luminiscence je skvělá, má i pěknou modrou barvu.

Šroubovací ocelové dýnko s průhledem na strojek – kalibr ETA Unitas 6498. Ten je velmi pěkně zdobený – জেনেভা স্ট্রিপ, blued screws, zkosená nátahová kola. সম্ভবত শুধুমাত্র “labutí krk” mikroregulace “অনুপস্থিত”. Frekvence je 18.000 প্রতি ঘন্টায় swings, rezerva nátahu přes šedesát hodin.

Hnědý kožený řemen s výrazným štepováním také pochází od firmy Steinhart a hodinky skvěle doplňuje, i když si ho majitel k hodinkám přidával už sám. O šroubovacích stěžejkách jsem už psal – je to velmi odolné řešení i pro časté měnění řemenů.

আমি মানা আছে, že tyto hodinky mne opravdu zaujaly. V podobném provedení firma Steinhart vyrábí i hodinky s automatickým kalibrem (a centrální vteřinovou ručkou), গুলি গ্রীনিচ komplikací, provedení pouzdra může být i třeba černé PVD anebo PVD v barvě růžového zlata, číselník karbonový, nově i jako chronograf… budu o tom ještě určitě přemýšlet, je z čeho vybírat!

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.