Dnes bych vám chtěl představit hodinky, které svým provedením navazují na svébytnou kategorii hodinek – takzvané B-Uhr, pozorovatelské nebo také navigátorské hodinky. অটল Steinhart je vyrábí v několika různých provedeních.

Co to vlastně jsou B-Uhry? Nespojoval bych to primárně s Maďarskem. Bez zkratky je to totiž Beobachtungsuhr – tedy pozorovatelské (nebo také navigátorské) ঘড়ি. K tomuto zajímavému tématu se určitě ještě vrátíme, তাই সংক্ষেপে:

মধ্যে 1939 hledala Luftwaffe pro navigátory hodně specifické hodinky. Musely splňovat na svou dobu dost neobvyklé požadavky – třeba rozměr pouzdra o průměru 55 (!) মিলিমিটার, centrální vteřinovou ručku, luminiscenci… Nakonec byla vybrána dvě provedení, která se lišila pouze detaily číselníku, ale společné bylo provedení pouzdra, হ্যান্ডসেট, provedení řemínku, যে কোন ছোট কল. Hodinky totiž měly umožnit přesný odečet času pro navigační účely i v noci, v letícím letadle, při vibracích, ve tmě nebo v šeru… Nosily se přes zápěstí letecké kombinézy nebo bundy, proto ty rozměry. Hodinky vlastně stejného provedení vyrábělo pět firem – একটি. দীর্ঘ & Sohne, IWC, Laco (divize Durowe), Stowa, Wempe. A na design těchto zajímavých hodinek v nedávné době navázalo svou produkcí nejenom firmy z původní pětky výrobců, ale i mnoho dalších, mezi nimi i Günter Steinhart.

Na ruce stěží nositelný průměr pouzdra 55 milimetrů byl redukován obvykle na 47 মিলিমিটার (také 40, 42, 44), původní matné provedení pouzdra se změnilo na kartáčované nebo leštěné. A ještě je tu změna v provedení ruček a strojku – provedení s centrální vteřinovou ručkou není problém, ale spolu s kalibrem s automatickým nátahem. Použití kalibru s pouze ručním nátahem (což k těmto hodinkám tak nějak patří) vede k použití kalibrů ETA Unitas 6497 বা 6498, ale s mimostředně umístěnou vteřinovou ručkou. Úprava kalibrů pro použití s centrální vteřinovou ručkou je, অবশ্যই, যত সত্বর সম্ভব, ale je dost drahá a konečnou cenu hodinek by to znásobilo. সুতরাং, pokud se vám tradiční design B-Uhr líbí a preferujete ruční nátah hodinek za rozumnou cenu, je malá vteřinová ručka schůdnou cestou. Pokud ale chcete hodinky, které se podobají původním jako vejce vejci, můžete se pokusit sehnat třeba limitní edici od tradičního výrobce firmy Laco – 55 মিলিমিটার, কেন্দ্রিয় দ্বিতীয় হাত…

Steinhart বি ঘড়ি L.E.

Ale zpět k těmto hodinkám. Ocelové nerezové pouzdro o průměru 47 মিমি কাপড় korunky (54 মিমি গুলি korunkou) a o tloušťce 14 milimetrů váží (s řemenem) 129 গ্রাম. Povrchová úprava je provedena kartáčováním a to včetně lunety. Rozteč nožek je tradičních 22 milimetrů a vodotěsnost pouhých 3 এটিএম. বছর, tyhle hodinky do vody moc nepatří.

Trochu nezvyklý pro dnešní dobu je “হীরা” রূপদানকারী 10 mm široké korunky. Původně to mělo umožňovat natahování hodinek i v rukavicích.

Lehce klenuté (konvexní) safírové sklíčko má vnitřní antireflex modré barvy. Odolnost safírového sklíčka se při tomto rozměru opravdu hodí, má průměr celých 42 মিলিমিটার!

Černý matný číselník nese tradiční design, označení výrobce a typu hodinek, označení použitého kalibru, trojúhelník pro rychlou orientaci na pozici “12”. A také mimostředný (অবস্থান “9”) subciferník vteřinové ručky. Modřené ručky mají tradiční tvar, asi nejblíže má ke kosočtverci.

Čitelnost a odečet času je skvělý – vzhledem k velikosti, použité barevné kombinaci a výborné luminiscenci nejen při dostatečné úrovni světla, ale i v šeru nebo v úplné tmě.

Ocelové šroubovací dýnko má po obvodu nezbytné nápisy a uprostřed skleněný průhled na pěkně zdobený kalibr ETA Unitas 6497. Ženevské pruhy, modré šrouby, červené kameny (17)… pěkné to je, schází snad jen zkosené broušení nátahových kol a husí krk mikroregulace. Ale i tak moc pěkné. A strojek je, podle vyjádření majitele, přesný a odolný.

Kožený řemen má, také tradiční, dva nýty a jazýčkovou sponu. Je dost dlouhý, takže tyto hodinky můžete nosit na zápěstí přes bundu. Ocelový tah k nim opravdu raději nedávejte!

Co víc napsat? সম্ভবত শুধুমাত্র, že značka Steinhart produkuje i jiná provedení tohoto druhu hodinek, dokonce několik limitních edicí, třeba ve stříbrném বা zlatém নকশা. I tady mi trochu vadí mimostředná vteřinovka, ale dostatečně je to vyváženo moc pěkně zdobeným kalibrem a celkovou precizností odvedené práce.

Steinhart "Nav.B-Uhr, Limited Silver Edition"

A pro srovnání ještě foto s (novodobým) provedením B-Uhr velmi podobném původnímu vzoru, jedná se o limitní edici pouhých 25 টুকরা. Já mám číslo 04/25.

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.

Doporučuji zajímavý článek s touto tématikou z pohledu letců.