O technologii Spring Drive už psal Táda এবং আমি, že velmi dobře vystihl, o co tu jde. Já bych spíše chtěl napsat pár dojmů o konkrétních hodinkách, které tuto novou technologii Seiko využívají.

Hodinky jsem měl pár týdnů k dispozici a měl jsem tedy dost prostoru se s nimi seznámit. Už samotná krabička dávala najevo, že se jedná o něco výjimečného. A co na mne vykouklo po rozbalení, vidíte sami.

Hodinky jsou překvapivě “těžké”, digitální váha ukázala 153 গ্রাম. Mám i těžší hodinky, ale trochu mne to překvapilo. কেস স্টেইনলেস স্টীল হয় (316দী) s PVD povlakem. Černá barva má na lesklém povrchu mnoho odstínů a odlesků. Povrch pouzdra je také celkem náchylný na otisky prstů, “přírodní” ocelová verze v tomto směru bude asi praktičtější. Pouzdro vlastně není celé “all black”, profilované boky pouzdra byly ponechány kartáčované a v barvě kovu, hodinky to zajímavě oživuje. Vodotěsnost Seiko garantuje do 100 মিটার (300 থামান) – a jak je u Seiko zvykem, myslí to vážně. Zatímco u evropské produkce to obvykle znamená “nejvýše až”, tak u Seiko to znamená “ন্যুনতম”. Drobný a přitom významný rozdíl.

Hodinky jsou zajímavě velké, průměr pouzdra je 46 মিমি, výška pak 16 মিমি. Na pouzdře si asi všimnete také výrazného tvaru nožek, a protože jsou z čelního pohledu lehce zkosené, jsou vidět skvěle. Tvar má připomínat špice samurajských mečů a, alespoň mně, je opravdu připomíná.

Matně černý číselník má gilošované subciferníky, stejně jako i škálu ukazatele rezervy nátahu. Plastické na něm jsou jak hodinové indexy, tak i logo Seiko. Strohé ručky ve tvaru čepelí (evropských) mečů mají ostře vyleštěné i hrany a i při velkém zvětšení nenajdete pohledem nic než preciznost. Barevně ho oživují červeně lakované ručky chronografu a GMT. Datumové okénko na pozici “3” rámuje leštěný kovový rámeček. A okolo číselníku pak je škála druhé časové zóny.

আমি স্বীকার করা, že jsem se na číselník díval dlouhé minuty lupou a kochal jsem se – zpracování indexů, হ্যান্ডসেট, odlesky a hra světel a stínů mne úplně pohltily. (A totéž se mi stalo, když jsem hodinky otočil a pozoroval precizně zpracovaný a zdobený strojek.)

A doplním ještě foto (pro Seiko charakteristické) skvělé luminiscence.

A když už jsem začal o komplikacích – ঘন্টা মিনিট এবং হাত, malá vteřinová (která jde úžasně plynule!), červené ručky chronografu – ক্ষণেক (znovu ta plynulost chodu!) a minutový (করা 30) a hodinový (12) čítače. Červená ručka druhé časové zóny (গ্রীনিচ) a ukazatel rezervy nátahu. Kupodivu i tak jsem neměl pocit nějaké přeplácanosti, všechny detaily jsou perfektně vyvážené a i odečet času je jednoduchý a intuitivní. Vývojářům a designérům Seika patří potlesk!

Číselník kryje ploché safírové sklíčko s barevně neutrálním antireflexním potahem, je zasazeno do (rovněž) černé lunety s PVD potahem. Safír nad lunetu lehce vystupuje.

Černé ocelové dýnko drží šest (také černěných) screws. A průhled nám ukazuje vnitřní krásu těchto hodinek. Kalibr 5R86 s technologií Spring Drive nastavuje svoji krásnou mechanickou tvář. Jeho komplikace jsem už popsal, jen doplním, že má i hacking a možnost ručního nátahu korunkou. Sledovat ručku ukazatele rezervy nátahu, jak ochotně a rychle reaguje na natahování, má své úžasné kouzlo! Rezerva chodu je pak celé tři dny, takže při odložení hodinek na víkend se vám nezastaví…

A ruku v ruce s technickou vyspělostí jde i zdobení – vysoký lesk můstků, ženevské pruhy s hlubokým a výrazným vzorem, zlacené nápisy. Okolo průhledu najdeme nezbytné bíle lakovaná technická označení. Včetně připomenutí, že se jedná o limitní edici pouhých tří set kusů pro celý svět.

Zase neodolám a přidám ukázku zdobení rotoru. Je to jeden z pohledů, které se nabízejí podle dopadajícího světla, škála je od “velmi decentní” až po “úžasné odlesky”.

Černá korunka je poměrně mohutná, stejně tak “hříbkovitá” বোতাম. Ovládání s nimi je jisté, vyžaduje přiměřené ovládací síly, prostě paráda.

Hodinky se prodávají na černém koženém řemenu asi z krokodýla. Mně připadal trochu tenký, možná by silnější a tužší lépe nesl váhu hodinek. Ale udělaný byl perfektně a černá signovaná překlápěcí spona s pojistkou je perfektní. Řemen skvěle doplňuje určení hodinek – pro všední den, včetně obleku, decentní a přitom elegantní, odolné a sportovní.

A moje osobní dojmy? Jsou to technicky vyspělé, přesné a krásné hodinky s výrazným designem a přitom odolné a praktické i svými funkcemi. Hodinky jsem vracel s lítostí, že si je teď nemůžu nechat. Stojí téměř 150.000 হাজার. Ale aspoň mám zase po čem toužit.

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

সমস্ত ফটো অ্যালবাম.

ঋণের জন্য ধন্যবাদ Koscomu.cz.