Před časem jsem fotil moc zajímavé potápky. Původně to vypadalo, že to nevyjde, majitel byl z Bratislavy, ale pak měl víkendovou cestu do Prahy, a i když to znamenalo vstávat brzo ráno v sobotu, sešli jsme se a já měl možnost si tyto zajímavé hodinky na celý den vypůjčit.

Hodinky jsou značeny “সুইজারল্যাণ্ড তৈরি”, ale firma Prometheus, která je vyrábí, je portugalská. To ale vážně nevadí, hodinky jsou zpracovány velmi precizně. Umím si je představit jak v (obvyklé) kanceláři nebo pro volnočasové aktivity, tak i pod vodou při prozkoumávání potopeného vraku lodi…

Tvarem pouzdro připomíná šedesátá léta a hodinky firem věhlasných značek jako Jaeger LeCoultre, IWC nebo Longines, ale nemám z nich pocit nějaké napodobeniny, prostě technické řešení, které se osvědčilo a za ta léta je dovedeno k dokonalosti.

Odolnost pouzdra je dostatečných 300 মিটার, hodinky je tedy možné použít i pro přístrojové potápění. Nerezové ocelové pouzdro (316দী) má finální úpravu pískováním, povrch je velmi příjemný, trochu připomíná titan. আয়তন “যখন Tak”, průměr pouzdra bez korunek je 44 মিমি, tloušťka pouzdra je ještě příjemných 14,5 মিমি.

Určení odpovídají i obě korunky. Jedna slouží k nátahu (বছর, automatický strojek má možnost ručního nátahu) a seřizování času. Také slouží k rychlému nastavování data a druhé časové zóny (গ্রীনিচ). Druhá korunka jednostranně ovládá otočnou vnitřní lunetu. A co je nezvyklé, není šroubovací a ovládat ji lze i pod vodou, pohyb lunety je 120 “kliků”. Nastavování lunety tedy není nijak aretováno, teoreticky je možné ji pootočit, আমি কিন্তু, že vzhledem k celkové ergonomii hodinek to není pravděpodobné a toto řešení je bezpečné.

Šroubovací pevné dýnko s jemnou rytinou bude pravděpodobně dobře sedět i na mokré ruce nebo neoprénu.

Sklíčko tvoří silný safír s antireflexní úpravou. Jemně vystupuje nad linii lunety, okraje jsou zkosené a leštěné, এটি খুব সুন্দর দেখায়!

Číselník je matný černý s výraznými indexy. Snad jen GMT 24 hodinové indexy jsou možná v šeru trochu nezřetelné, ale snad je to schválně kvůli předpokládanému využití pod vodou, kdy aspoň neruší. Ručky jsou výrazné a skvěle čitelné, vteřinová má červenou barvu, stejně jako zakončení GMT ručky ve tvaru kříže nebo snad kotvy. Datumové okénko na pozici “půl páté” neruší a velmi oceňuji černý datový věnec s bílým potiskem. Luminiscence hodinek je na jedničku, luminiscenční barva je SuperLuminova C3.

Otočná vnitřní luneta má výrazné minutové a pětiminutové číselné indexy a její použití je opravdu jednoduché, bezpečné a skvělé.

Hodinky se dodávají se dvěma silikonovými řemeny – černým a oranžovým. Při fotografování ale byly na dokupovaném tahu “Watchadoo”. Ten mám sám na jiných hodinkách a přes svou nízkou cenu je velmi praktický, pevný a hodinkám opravdu sluší. Stěžejky jsou šroubovací s imbusem 1,5 মিমি, velmi odolné řešení.

V hodinkách tepe osvědčený švýcarský strojek ETA 2893-2 s možností ručního nátahu, hackingu (zastavení vteřinovky při seřizování), গ্রীনিচ (দ্বিতীয় সময় অঞ্চল) a datem. আন্দোলন হয়েছে 28.800 প্রতি ঘন্টায় oscillations. Mám stejný v jiných hodinkách a je to přesný, bezproblémový a odolný i na hrubší zacházení. Strojek obsahuje 21 kamenů a rezervu nátahu má asi 42 ঘন্টা.

Co napsat víc? Hodinky Prometheus Ocean Diver GMT vám mohu doporučit. Získáte v nich odolný a přitom líbivý a praktický časoměr! Aktuální cena je někde kolem 600 USD a připadá mi, že to jsou dobře utracené peníze. Tento konkrétní kus je z limitní edice 500 ks, jeho pořadové číslo je 063. Pokud máte o hodinky zájem, raději neváhejte…

Moc pěknou recenzi v angličtině najdete এখানে.

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

Album s velkými fotografiemi.