Tyto hodinky patří k historii československých hodinek, zkusím vám je krátce představit.

Potřeba výroby hodinek pro vojenské letce vznikla na rozhraní 70. একটি 80. let a po krátkém vývoji a modifikaci stávajících komponent je ELTON s.p. (মধ্যে 1983) vyrobil pro tehdejší ČSLA. Hodinky byly vyrobeny v celkovém počtu 3.000 টুকরা (উহার 2.500 ks odebrala ČSLA, 100 ks se rozprodalo lidem okolo projektu a 400 ks šlo do prodeje prostřednictvím prodejen Klenoty za cenu 670,- Kčs . Zpřesnění: počet kusů pro ČSLA je jen přibližný, podrobnější údaje se nepodařilo dohledat. Je známo i výrobní číslo přes 27xx.

Tvar pouzdra vychází z populárních Prim Sport II, označuje se jako “soudek”. Průměr pouzdra je bez korunky 36 মিমি, rozteč nožiček 18 মিমি. Pouzdro nebylo nerezové, ale bylo vyrobeno lisováním z mosazi a pochromováno. Toto řešení je dáno tehdejšími technickými možnostmi při výrobě.

Číselník je matný černý s výraznými zelenými indexy. Ty nejsou luminiscenční a stejně jako ručky jsou indexy pokryty fluorescenční barvou, která svítí pouze při nasvícení UV světlem. Na číselníku je bílý znak ČSLA a označení výrobce PRIM.

Sklíčko mají akrylátové. Černá otočná luneta s bílým potiskem je rovněž plastová a není nijak aretována.

Nerezové dýnko je šroubovací a nese výrobní číslo hodinek (pouze u kusů pro ČSLA, prodeje v Klenotech byly bez označení dýnka).

Korunka je rovněž mosazná, chromovaná. Její těsnění zaručuje vodotěsnost při ponoření do 4 মিটার.

Strojek s automatickým nátahem – ধীশক্তি 96 – রয়েছে 21 পাথরের, zvláštností je část rotoru samonátahu z těžkého wolframu. Strojek má frekvenci 21600 প্রতি ঘন্টায় swings (3 Hz). Setrvačka je uložena nárazuvzdorně (Kif).

ধীশক্তি 96, টাইপ 96.1 - 961000

ধীশক্তি 96, টাইপ 96.1 - 961000

Tyto hodinky jsou údajně i v současné době “v aktivní službě” mezi letci, tedy bezmála třicet let. Takže jsou nejen krásnou ukázkou historie, ale současně hodinkami, které se prostě osvědčily.

“Prim letecké” se často padělají a “skládačky” jsou celkem obvyklou rekvizitou na Aukro a při nákupu je tak třeba si dát pozor na autentičnost hodinek. কিন্তু, když je seženete, budou jistě ozdobou vaší sbírky!

লেখক textu এবং ফটো: 🙂 kibi

Za zapůjčení hodinek a informace děkuji největšímu sběrateli PRIMek, panu Stanislavu Jungovi.

আলোকচিত্র অ্যালবাম.