Stalo se to každému. Chodíte mnohokrát kolem nějakého domu, sochy, památníku, či jen prostého místa, díváte se kolem sebe a vlastně nevíte, na co doopravdy koukáte. Právě se mi stalo to samé. Kolikrát jsem v Ulmu kolem toho „šutru“ šla, děti se kolem něj honily a mě ani nenapadlo, že se dívám na dílo Maxe Billa. Švýcarský architekt, sochař, grafik, malíř, jeden ze stěžejních žáků školy Bauhaus v Dessau, ale především od konce 50. let dvorní designer hodinek renomované německé firmy Junghans. Ať volím variantu s bílým číselníkem, která tu již byla zveřejněna nebo antracitovou, o kterou půjde dnes, tyto hodinky jsou právě to, co čekáme od odkazu funkcionalismu. Jednoduchost a čisté linie nejsou jen fráze a klišé rádoby znalců, je to prostě styl, s nímž počítáme, vyhledáváme ho a máme ho rádi.

Čočkovité pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli (316L) a jeho povrch je kompletně zrcadlově leštěný. Svým tvarem přesně zapadá do tahu, působí věcně a nevtíravě. Zdá se, že díky tomu budou hodinky i dobře sedět na ruce a též se vejdou pod manžetu košile. Podle údajů výrobce má pouzdro v průměru 40,7 mm (bez korunky) a jeho vodotěsnost je 30 m, takže měřit si, jak dlouho vydržím pod vodou, doporučuji nanejvýš v umyvadle.

Na třetí hodině je umístěna poměrně masivní válcová korunka s jemným vroubkováním a s logem značky. Na druhé a čtvrté hodině jsou atypická oválná tlačítka chronografu, vyvolávající milý dojem starosvětskosti a zdánlivé křehkosti vánočního cukroví. Nevím jak vás, ale mě svým tvarem přímo vybízejí, abych vyzkoušela jejich funkci znovu a znovu. Sklíčko o průměru 37,5 mm chránící ciferník, je vypouklé a jak většinou píšeme safírové s antireflexní vrstvou – tentokrát ne. Jedná se o plexisklo, potažené vrstvou SICRALAN, která ho chrání proti poškrábání, zvyšuje jeho odolnost vůči UV a chemickým látkám, ale také zintenzivňuje jeho lesk.

Číselník v barvě antracitu přehledně podává vše důležité, především proto, že se firma spolehla na výpovědní hodnotu stříbřitých indexů a číslice použila pouze střídmě v čítačích chronografu na šesté, deváté a dvanácté hodině. Tak zbylo i dost místa na třetí hodině pro datumovku, která ukazuje den v týdnu a datum.

Všechny ručky jsou oproti indexům poměrně robustní a mají mečovitý tvar, kromě vteřinové ručky, ta je štíhlá a na konci ozdobená zaobleným kosočtvercem. Na hodinové i minutové ručce je možno spatřit luminiscenční výplň.

Docela mne u těchto hodinek překvapila světle zelená funkční luminiscence hlavních ruček. Nečekejte intenzitu a výdrž jako u potápěčských hodinek, ale pro běžné užití to stačí.

Kalibr hodinek je (in-house) J880.1. Asi neprozradím žádné tajemství, když připomenu, že základem je samozřejmě „starý dobrý“ kalibr ETA/Valjoux 7750. Podrobný popis vyšel v samostatném článku, tak jen krátce. Moc se mi líbí střízlivá povrchová úprava kalibru, zdobení ženevskými pruhy, gravírování rotoru a pozornost, kterou výrobce věnoval každému detailu, třeba i pečlivému modření šroubů, to vše dotváří dojem preciznosti a současně luxusu, který s těmito hodinkami na zápěstí mám.

Leštěné oblé dýnko je k pouzdru přišroubováno pěti šroubky a je též gravírované mimo jiné názvem firmy.

Svou zásluhu na tom, že hodinky ve mně vzbuzují pocit sportovního chronografu, má dozajista i perfektní ocelový leštěný tah (bracelet). V tomto případě jsou opravdu jeho jednotlivé články skládané ze samostatných drobných dílů. Spojuje ho skrytá překlápěcí (motýlková) spona. I s tahem hodinky váží 133 gramů.

Možná i vy potřebujete kvalitní chronograf v nenásilně luxusním provedení. Tradice 154 let firmy, která se právem pyšní precizností a kvalitou své práce i jedinečným stylem vám může zaručit, že ho v hodinkách Junghans Meister Chronoscope dostanete. Cena hodinek se pohybuje okolo 47.000,- Kč. Je potěšující, že zastoupení těchto hodinek najdete už i v Praze – v Koscomu.

Autor textu: Tara

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme: Koscom.cz.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!