Kdyby hodinky měly podobně jako hudební soutěže kategorii „skokan roku“, mohly by ji vyhrát klidně tyto hodinky Davosa. Swiss made hodinky, které to s vodou a odolností myslí vážně, s mechanickým strojkem s automatickým nátahem, mají safír, slušnou luminiscenci… a zajímavá je i jejich cena, velmi zajímavá. Ano, v soutěži Watchtime.net byly tyto hodinky vyhlášeny vítězem v kategorii „Potápěčské hodinky roku 2014“ do 1.000 €. Takže dnes pro vás mám seznámení s Davosa Argonautic Automatic.

Jak to bylo s Argonauty, asi víte, a možná i vás někdy pobavila otázka: „Kdo to sakra byl ten Jasoň?“ Tak jak tak typové jméno hodinek odkazuje k mořským i k podmořským dobrodružstvím a boji s nestvůrami. Pro to všechno jsou tyto hodinky připraveny velmi dobře. Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli (316L), má masívní tvary s výraznými nožkami. A ani rozměry nejsou zanedbatelné, „papírově“ sice průměr bez korunky 42,5 milimetrů nepůsobí nijak impozantně, ale s korunkou je to už 46,5 mm a výrazné výstupky pro její ochranu masívní dojem potvrzují. „Lug to lug“ mají hodinky 51 mm, tloušťku pouzdro má 13,5 mm. Nejedná se tedy o žádný oblekový subtilní model, ne, tyhle hodinky mají odolnost už ve svém DNA.

S vodou to tyto hodinky myslí vážně, výrobce vodotěsnost stanovil na 30 ATM (300 metrů vodního sloupce). A aby hodinky obstály i saturační héliové směsi, mají i héliový ventil. Takže pronásledování Krakena v jeho přirozeném prostředí nebude žádný problém.

Mohutnou korunku částečně kryjí a ochraňují výstupky pouzdra, šroubování do pouzdra i ovládání je perfektní. Její povrchová úprava odpovídá provedení pouzdra, překvapivě není leštěná ale broušená a zdobí ji stylizovaná kompasová růžice – tradiční logo značky.

Ocelová luneta je jednostranně otočná (proti směru hodinových ruček), otáčení je fixováno v 60 bodech. Má zajímavě provedené výstupky pro otáčení, ty nejsou rozmístěny pravidelně po obvodu, ale jsou seskupené po třech s většími mezerami. Vložka lunety je (virbl!) keramická! Ano, v této cenové kategorii je to vážně překvapivé. Odolnost keramického materiálu proti poškrábání je zárukou, že tyto hodinky stopami podmořských útesů hned tak trpět nebudou. A docela překvapivá je i dvoubarevná (bílá/žlutá) minutová škála na vložce lunety.

Ploché sklíčko s ostrou hranou po obvodu je safírové. Detaily antireflexní vrstvy jsem bohužel nesehnal, domnívám se, že je pouze na vnitřní straně sklíčka a nehrozí tedy její poškození.

Ne, číselník není modrý, to jen antireflex sklíčka posunuje černou barvu trochu jinam. Číselník je, dle mého názoru, velmi přehledný. Ať už to jsou výrazné hodinové indexy, nenápadné logo výrobce a snad i ostatní nápisy nejsou nijak přehnané. Drobnou zdobnost bych hledal snad jen ve dvojitém orámování datové apertury, bohužel datový kotouč je bílý s černým tiskem.

I ručky jsou výrazné a velmi dobře viditelné. Hodinová i minutová mají výrazně odlišný tvar, hodinová je v podobě šipky s černým a žlutým lakováním, minutová s tímtéž zabarvením má tvar čepele oboustranného meče. Doplňuje je subtilní bíle a žlutě lakovaná sekundová ručka.

Ručky i indexy mají překvapivě dobrou luminiscenci, je intenzivní a vydrží svítit poměrně dlouho. I v šeru nebo ve tmě tedy odečet času není žádný problém.

Už na začátku jsem psal o mechanickém kalibru s automatickým nátahem, ano, v pouzdře je zasazen odolný a spolehlivý švýcarský kalibr ETA 2824. Jistě ho poznáváte, tak jen krátce: frekvence setrvačky je 4 Hz, má ochranu Incabloc proti poškození nárazem, rezerva (automatického) nátahu je okolo 40 hodin. Kalibr „umí“ i ruční nátah korunkou, má rychlé překlápění data a vteřinová ručka se při seřizování zastavuje (hacking).

Ocelové dýnko je šroubovací do pouzdra. Po obvodu je leštěné, ale střed vyplňuje jemně pískovaný kruh s lesklým plastickým logem výrobce. Po obvodu najdeme vyčerpávající technický popis. Na zápěstí sedí perfektně. Tedy na zápěstí, které se nelekne hmotnosti hodinek – se všemi dílky tahu jsem navážil 202,5 gramu!

Když už zmiňuji tah, ten je také perfektní, je z plných ocelových článků včetně koncových. Povrchová úprava je dokončena jako na pouzdru jemným broušením. A líbila se mi i spona, ta má dvojitou pojistku proti otevření a návrháři nezapomněli ani na neoprenovou extenzi. Výrobce je ale prodává i s moc pěkným milánským tahem (mesh) nebo gumovým páskem, ten má povrch v karbonovém vzoru. Opravdu nevím, co si z toho vybrat, všechny možnosti vypadají dobře. A docela jistě bych si k hodinkám dokoupil i výrazný NATO-strap s černo/žlutým šrafováním, i ten je v nabídce.

Můj závěr je v tomto případě jednoduchý – tyto hodinky se mi prostě moc líbí. Hned v úvodu jsem psal o příznivé ceně, je na čase to zpřesnit. Za tyto hodinky nedáte ani 115.000, ba ani 55.000, stačit vám bude 15.050 CZK, vážně, nedělám si legraci. Za odolné hodinky takto vybavené je to „za hubičku“. A pokud chcete hodinky ještě „chlapáčtější“, podívejte se na černěnou PVD variantu! Hodinky se dělají i v jiných barevných variantách: černá/bílá, nebo s modrým, červeným či oranžovým akcentem. Já si ale myslím, že tradiční žlutá barva nejlépe charakterizuje jejich potápěčské určení, já mám tedy vybráno.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Kasperovi.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!