Dnes bych vám rád představil další své hodinky, provází mne už několik let. Na mých zápěstích se vystřídá hodně hodinek i v rámci testování, ale tyhle se tam vracejí spolehlivě, jako dobří holubi. Jsou vlastně jedním z mých splněných hodinkových snů – Seiko Sumo, Archimede Pilot Chronograph, Casio Froggman. Mám ještě pár dalších snů, snad se mi i ty časem splní. Když jsem se kdysi rozhodoval, jaký mechanický chronograf si pořídím, rozhodoval jsem se nakonec mezi Archimede Pilot Chronograph (APCh) a Steinhart „Nav B-Chrono II stainless steel“, tehdy to při výběru vyhrály APCh. A myslím, že tato volba nebyla chyba nebo omyl. Jsou to skvělé hodinky, které se plně vyrovnají hodinkám od věhlasných značek a mnohokrát dražším.

Vzhled těchto hodinek vychází (jak také jinak) ze vzhledu „pozorovatelských hodinek“, tedy Beobachtungsuhr (B-Uhr). Těm jejich typickou podobu vtiskl požadavek Luftwaffe – měly být velké, snadno čitelné ve dne i v noci i za náročných podmínek letecké kabiny. Měly být vybaveny velkou vteřinovou ručkou a jejich seřizování mělo být jednoduché – hlavně kvůli seřizování jednotného času. Výsledkem byly hodinky „mustr A“ a „mustr B“, které vyráběla pro Luftwaffe pětice značek. A tento tradiční design se vrátil koncem 90. let, kdy ho původně značka IWC reinkarnovala. A v myslích nás, hodinkových fandů je tedy podobný vzhled spojen se slovy „letecké hodinky“ tak pevně, že se mnoho výrobců snaží z tohoto vzhledu těžit. V případě značky Archimede jde o volnou inspiraci – ano, původní B-Uhr nebyl chronograf – ale typické znaky zůstaly zachovány. Tedy jednoduché ocelové pouzdro (byť ne o průměru 55 milimetrů), černý číselník, kosočtvercové ručky, výrazné číselné hodinové indexy a výrazná minutová škála. A samozřejmě výborná luminiscence. Ale k tomu se ještě vrátíme.

Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli (316L) v jednoduchém vlastně nadčasovém tvaru. Je jednoduché válcové a kulatý tvar doplňují středně mohutné nožky. Povrchová úprava pouzdra je dokončena matným kartáčováním na všech plochách – včetně lunety. Průměr pouzdra je 42 milimetrů bez korunky (47 mm s korunkou), „lug to lug“ 49 mm. Výška pouzdra odpovídá použitému kalibru a je 13,6 mm.

Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na 50 metrů vodního sloupce (5 BAR). Pro tento typ hodinek je to vlastně nadprůměrná hodnota, obvyklejší je jen 3 BAR. V praxi hodnota 5 BAR umožňuje hodinky používat třeba i při plavání.

Korunka má tradiční tvar, který má umožnit obsluhu i v rukavicích, někdy se mu říká „diamantový“. Občas má někdo obavy, jestli její hrany nebudou tlačit do hřbetu ruky, ne, u těchto hodinek je velikost i tvar vyvážený tak dobře, že netlačí. Korunka není šroubovací do pouzdra, to v tradici leteckých hodinek není. Korunka ovládá i rychlé překlápění data a při seřizování jí zastavíte sekundovou ručku (hacking). Na pravé straně pouzdra korunku doplňuje dvojice kulatých tlačítek chronografu v tradičním provedení – horní tlačítko chronograf spouští a zastavuje, spodní pak resetuje naměřené hodnoty.

V pouzdře je zasazeno ploché sklíčko o průměru 37 mm. To je safírové, tedy velmi odolné proti poškrábání. Na mých hodinkách na něm chybí antireflexní ochrana, dobrou zprávou je, že v aktuální nabídce výrobce už ani antireflexní vrstva nechybí.

Už jsem dříve zmínil, že i číselník vychází ze vzoru B-Uhr, je tedy matný černý s výrazným bílým tiskem. K číselníku se vztahuje také moje ojedinělá výhrada. Logo „Archimede“ je tak výrazné, že v šeru si ho snadno spletete s minutovou ručkou. Nedivte se pak, že čas nezamrzl nastálo okolo čtvrt na cokoliv. Kromě toho je číselník skvěle přehledný. Moc se mi zde líbí plasticky zapuštěné subčíselníky a (Táda promine) i datová apertura. Ta je zakomponovaná do hodinového čítače chronografu, má černý datový kotouč a inverzní bílý tisk data.

Hodinová i minutová ručka mají klasický „letecký“ tvar – tedy velmi protáhlého kosočtverce. Jsou ocelové, ale ocel na nich nezahlédnete, jsou černě lakované, jejich střed je vyplněn bílou (luminiscenční) barvou. Ostatní ručky jsou jednoduché. I jejich lakování je jednoduché, většina je lakována bíle, část černě.

O tom, jak jsou hodinky vybaveny luminiscenční barvou, se můžete přesvědčit na fotografii. Luminiscence je nanesena na všech ručkách i na všech škálách. Barva je bílá, ale její luminiscence svítí zeleně. Barva je nanesena pečlivě, ale bohužel její svit netrvá moc dlouho a ani není nijak zvlášť silný. Nějaký čas mne to trochu trápilo, pak jsem si na to zvykl, a teď už to přijímám jako na vlastnost těchto hodinek.

Srdcem hodinek je mechanický kalibr s automatickým nátahem a komplikací chronografu ETA/Valjoux 7750. Tento kalibr je v hodinkovém světě tak rozšířený a důležitý, že už si u nás zasloužil samostatný článek. Jen připomenu základní data, automatický nátah má obvykle rezervu okolo 42 hodin, rotor automatického nátahu má jen jednostranný záběr, na druhou stranu se pohybuje jen volně. S tím souvisí někdy zmiňovaný „efekt divokého rotoru“ – ano, rotor je možné pohybem ruky dostat do tak divokých otáček, že to pocítíte i na svém zápěstí. Není třeba se toho bát, je to prostě jeho vlastnost. Kalibr má průměr 13,25 pařížských linek, výšku 7,9 milimetrů, frekvenci setrvačky 4 Hz (28.800 A/h), setrvačka má ochranu proti poškození rázem (Incabloc), obsahuje 25 ložiskových kamenů. V těchto hodinkách není tento kalibr nijak zdobený. Myslím, že je to dobře, pro tento typ hodinek by nějaké výrazné zdobení bylo nevhodné.

Ocelové dýnko je šroubovací do pouzdra, povrchovou úpravu má stejnou, jako zbytek pouzdra. Kromě obvyklých gravírovaných nápisů zde najdeme i rozměrný průhled z minerálního skla. A jak sedí na zápěstí? Velmi dobře. Jen… také máte tu zkušenost, že na trochu zapoceném zápěstí klouže dýnko z oceli lépe, než sklíčko? Výrobce ale prodává pevné dýnko za příplatek.

Od výrobce se k hodinám dodává černý kožený řemínek s ocelovou jazýčkovou sponou. Leteckou historii připomíná velký nýt, ale ten mne vlastně na něm rozčiluje, očekával bych tam přece dva nýtky! Velkou výhodou je, že tyto hodinky vypadají výborně takřka na všem. Rozteč nožek je 20 mm a tak není složité zkoušet různé kožené řemeny, textilní NATO strapy, kožené NATO strapy, dokonce jsem zkusil i několik ocelových tahů (no-name, Watchadoo, čínský MESH) a hodinkám slušelo, myslím, všechno. Bohužel nemám osobní zkušenost se značkovým ocelovým tahem, ale jak jsem ho poznal na jiných hodinkách Archimede, bude určitě skvělý.

I s koženým řemenem hodinky váží jen 95 gramů.

Jak se vám Archimede Pilot Chronograph líbí? Já jsem z nich stále nadšený – a to už od roku 2008. Moje hodinky absolvovaly nedávno kompletní servis u olomouckého hodinářského mistra Valenty. A když byly v servisu, tak mi vážně moc chyběly. Víte, že hodinky Archimede Pilot Chronograph získaly v roce 2008 hlavní cenu v soutěži „Goldene Unruh“ v kategorii do 1.000 EUR, v roce 2009 byly ve stejné soutěži znovu třetí? Hodinky jsou skvělé stále, bohužel jejich cena nezůstala stejná, aktuálně tyto hodinky stojí už 1.300 EUR, s pouzdrem černěným PVD 1.395 EUR, se značkovým ocelovým tahem 1.425 EUR. Ale stojí za to.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Alba fotografií.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!