Přiznám se, že k fotografování a zkoušení těchto hodinek jsem přistupoval s jistými předsudky. Přece jen, pohled Evropana na čínskou produkci hodinek je asi vždycky trochu poznamenán jiným přístupem k designu, zdobnosti a snad i ke kvalitě provedení. A musím přiznat, že předsudky mne brzy přešly. Zda bohudík či bohužel – to poznáte, když budete číst dále. Dnes tedy je na jídelním lístku „rýžové turbo“, Aatos Tourbillon.

Pouzdro těchto hodinek má jednoduchý tvar krátkého válce, snad jen nožky s vyfrézovanou linkou nesou stopu zdobnosti. Toto až strohé pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli (316L), všechny jeho plochy jsou leštěné, včetně oblé lunety. A rozměry má: průměr 43 milimetrů (bez korunky), 49,5 mm (s korunkou), 51,3 mm „lug to lug“ a výšku jsem naměřil ještě přijatelných 14,5 mm. Výrobce deklaruje vodotěsnost pouzdra do 5 ATM (50 metrů vodního sloupce). Ale já si myslím, že do bazénu mám já a snad i vy vhodnější hodinky.

Mohutná korunka (samozřejmě není šroubovací) má kulovitý tvar a je zdobena výrazným modrým kabošonem z neurčitého materiálu – pochybuji, že je to obvyklý safír. K ovládání nemám žádné připomínky. Hodinky s její pomocí lze jednoduše natáhnout i seřídit a to všechny jejich komplikace. U ovládání se na chvilku zastavím. Když jsem tyto hodinky poprvé zkoumal, nesedělo mi zobrazení času ve 24 hodinovém zobrazení se symboly den / noc. Pak jsem přišel na to proč, jedná se totiž o nezávislé komplikace, to, co jsem mylně považoval jen za zobrazení času ve formátu 24 hodin je plnohodnotné zobrazení času ve druhé časové zóně (GMT). A vše se seřizuje korunkou v jedné poloze. Při pohybu na jednu stranu se ručky pohybují všechny spolu dopředu, ale při pootočení korunky na druhou stranu se začnou v čase vracet jen hlavní hodinová a minutová ručka. Sherlock by asi řekl: „Jak prosté, milý Watsone!“ – a měl by pravdu.

Výrobce nikde nezmiňuje materiál, ze kterého je vyrobeno hodinkové sklíčko, velmi přesný „čelový test“ mi potvrdil, že se s největší pravděpodobností jedná o prosté křemíkové minerální sklíčko. Není to nic proti ničemu, i když já bych uvítal raději syntetický korund – safír. Průměr sklíčka je 36 mm, pravděpodobně je bez antireflexní vrstvy.

Číselník – co k němu napsat? Má výrazný svébytný design, bohužel ne tak zcela podle evropského stylu. Je výrazně strukturovaný a členěný, snad až příliš. Černá plocha má výrazné plastické prolisy a je doplněna o stejně výrazné kovové leštěné hodinové indexy, ty jsou doplněny modrým tiskem zjednodušené minutové škály. Ručka komplikace GMT (24 hodin) ve svém subčíselníku nese tuto kombinaci také. A nejvýraznější je „sněhulák“, jak jsem si pro sebe pojmenoval výrazné dva spojené kruhy. V jednom uvidíme kombinaci slunce / měsíc a hvězdy – ne, nejedná se o ukazatel měsíční fáze, ale o ukazatel den / noc, který se vztahuje k hlavnímu zobrazení času. A druhý kruh, ten větší otvírá pohled na komplikaci „flying tourbillon“.

Tolik tedy popis. V praxi se mi už na první pohled zdál číselník prostě přeplácaný. Druhý pohled mne s tímto zjištěním snad smířil. A třetí pohled, který se soustředil na magické otáčení tourbillonu, mne hypnoticky zaujal. Ano, umím si představit úplně jiný přístup, kdyby byl číselník bílý s jemnou guilloché, jednoduchými modřenými hodinovými indexy a to vše doplněné o tepelně modřené breguetovské ručky, byl by pro mne mnohem přijatelnější. Tvůrci těchto hodinek na to měli ale jiný názor.

Jednoduché hranaté ručky mají dokonce luminiscenční výplň a díky leštěnému povrchu a příčnému zkosení („střecha“) jsou velmi dobře čitelné. GMT ručka je subtilní, ale plně funkční. A sekundovou ručku nenajdete, její funkci převzal nevýrazný výčnělek na tourbillonu, ten se posunuje v rytmu ubíhajících sekund.

V hodinkách je čínský (až se chce napsat in-house) mechanický kalibr a ručním nátahem, výrobce ho označuje PTS 3310, aktuální srovnatelný kalibr ze současné nabídky nese označení 3C10. Kromě zobrazení času vám ukáže i denní fázi (den / noc), čas ve druhé časové zóně a je vybaven jednou z vrcholných komplikací – tourbillonem s minutovým cyklem. Rezervu nátahu má okolo 36 hodin, frekvenci setrvačky 4 Hz (28.800 A/h). Celý kalibr je výrazně zdobený s využitím toho nejlepšího ze švýcarských hodinářských tradic, najdeme zde modřené šroubky, broušená nátahová kola, ženevské pruhy (Côtes de Genève), povrch zadního můstku je pokryt pravděpodobně rhodiem. Vážně moc pěkné zdobení!

Stále tu píšu „tourbillon“ – o co se vlastně jedná? Je to komplikace, která pochází z dob kapesních hodinek. Zkušenost hodinářů totiž záhy potvrdila, že hodinky, které jsou pohodlně umístěny jen v jedné poloze v kapsičce vesty, která se blahobytně klene nad neméně blahobytným bříškem, jsou vlastně celkem dost nepřesné. Bylo to způsobeno i tím, že setrvačka kmitala ve stále stejné poloze kolmé na zemskou gravitaci a její pohyby na jednu a na druhou stranu nebyly rovnocenné.

Proto z roku 1795 pochází vynález této komplikace, inovátorem byl nikdo menší, než Abraham Louis Breguet. A v roce 1801 na tento vynález dostal i královský patent. Nemyslete si ale, že rázem bylo po problému a všichni se vrhli na výrobu tourbillonů – jen velmi málo hodinářů totiž zvládlo výrobu něčeho tak subtilního a přitom tak náročného na dokonalou přesnost při výrobě, jakou tourbillon a jeho klec je. Až do konce 1. poloviny 20. století prý vzniklo jen asi 300 kusů (!) hodinek s touto komplikací. A dovolit si je mohli snad jen korunované hlavy států.

V dnešní době je to hlavně věc prestiže, mít tuto komplikaci ve svém portfoliu je „vstupenkou do nejvyšší ligy“ v hodinářském světě. A tomu odpovídají i ceny hodinek, které tuto komplikaci nesou (byť praktický význam pro přesnost náramkových hodinek je už opravdu pramalý). Mluvím samozřejmě o švýcarské produkci. Ne, nevím, jaké hodinky s tourbillonem se značkou „swiss made“ jsou nejdostupnější, ale docela bych se divil, kdybyste podobné hodinky našli s cenovkou do $50.000 CHF. Nyní se tedy všichni musíme smířit s tím, že tyto hodinky mohou být i dostupné (čti „laciné“) a upřímně – vůbec netuším, jak to že je výrobce schopen udělat hodinky za tuto cenu!

Nerezové ocelové dýnko je šroubovací, je na něm vygravírováno několik údajů z technického popisu hodinek a širokým (30 mm) minerálním průhledem otvírá pohled do mechanických útrob hodinek. Na ruce sedí dobře, žádné připomínky.

Černý lakovaný kožený řemínek na sobě nese strukturu krokodýlí kůže, ale je nám jasné, že je to jen „jako“. Na čínskou produkci, jak jsem se s ní setkal já, je řemínek až nezvykle kvalitní. A spíná se jednoduchou nerezovou jazýčkovou sponou, ta na sobě nese trochu nesmělé zobrazení loga výrobce. Hodinky i s řemínkem váží jen 89 gramů. Rozměry řemínku jsou 22 – 20 – 4 mm.

K jakému dnes dojdu závěru? Ano, design těchto hodinek je jiný, než by mně samotnému líbilo k tomuto typu hodinek. Přesto mám sám chuť dát těmto hodinkám šanci a koupit si je. A snad bych si měl raději asi pospíšit, tento kus je pravděpodobně poslední dostupný v Evropě. A jestli se ptáte na cenu, chce se mi říct s mým velkým vzorem, panem Horstem Fuchsem: „Ne, nedáte za ně 100.000 CHF, ba ani 10.000 CHF, ba ani 1.000 CHF.“ Původní cena tohoto kusu byla totiž u dovozce 400 GBP. Ale dovozce není debil a pochopil snadný odbyt těchto hodinek a cenu novějších modelů výrazně zvedl. Aktuální cena tohoto kusu – sice nošeného, ale ve stavu zcela nových hodinek – je v současné době pod 10.000 CZK. Ano, máte pravdu, je to neuvěřitelné, špičková komplikace, která odpovídá cenám hodinek o několik řádů vyšším, za tak málo, je to šílené. Snad už proto, aby se člověk občas pokochal pohybem tourbillonu, se vyplatí tyto hodinky koupit. A redakce ráda zprostředkuje váš kontakt s majitelem. Levnější už to nikdy nebude.

Doplněno: hodinky už mají nového majitele, tak ať dělají radost!

No není to krása?

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji „ps“!

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!