Se svébytnými potápěčskými hodinkami se značkou VintageVDB jsem vás už několikrát seznámil. Dnes bych vám rád ukázal hodinky VintageVDB 2014 GMT Carbon. Jsou překvapivé, alespoň pro mne určitě. Historický vintage vzhled se zde už na první pohled spojuje s tak výrazným a moderním materiálem, jakým karbon beze sporu je.

Ano, při konstrukci těchto hodinek jejich autor využil lehký a odolný karbon v množství více než malém. Vzniklo z něj pouzdro, luneta i číselník. Pouzdro má pro tuto řadu typický tvar, agresivní linie jsou umocněny i agresivními rozměry, průměr pouzdra bez korunky je 49 milimetrů, „lug to lug“ 56 mm a tloušťka neskutečných 20 mm. Zapomeňte na manžety, zapomeňte na nenápadnost – a snad i o to majitelům jde. Karbonová je i jednostranně otočná luneta s hodinovou škálou a výrazným plastickým a luminiscenčním bodem na pozici „24“.

Hodinky se jako potápěčské hodinky jen „netváří“, výrobce zaručuje vodotěsnost až do hodnoty 500 metrů vodního sloupce / 50 ATM. Tomu odpovídá i černěná ocelová korunka, která se šroubuje do pouzdra netradičně na jeho levé straně, na pozici „8“.

Mohutné klenuté sklíčko je safírové, s antireflexní vrstvou. Pohled na číselník je moc pěkný. I číselník má totiž střed z lesklého karbonového kompozitu, vnější kruh je hladký šedý s výraznými hodinovými indexy. Pro značku jsou typické tvary ruček, zde celkem čtyř – v barvě oceli jsou hodinová, minutová, GMT (druhá časová zóna) a velmi zajímavá sekundová ručka se nápaditě zakomponovaným logem značky, ta má oranžovou barvu. Na číselníku se našlo dokonce místo na datovou aperturu. I když bych obvykle ocenil černý datový kotouč s inverzním tiskem, dnes se tak nestane. Myslím, že k celkovému vzhledu hodinek by byl lepší číselník bez datové apertury. I tak musím ocenit čitelnost a přehlednost číselníku i ruček. A věřím, že i luminiscence zde funguje na výbornou.

Pod šroubovacím ocelovým (PVD) dýnkem najdeme v tomto případě překvapivě nový kalibr z produkce SWATCH, je to ETA 2893-2. Jeho komplikace se snadno dají odvodit už podle předchozího textu – je to zobrazení času, data a času ve druhé časové zóně. Tento kalibr má rozměry jen 11½ linky průměr (25,6 mm), výšku 4,1 mm. Frekvence setrvačky (se systémem Etachron) jsou 4 Hz (28.800 A/h), obsahuje 21 ložiskových kamenů. Potkat se s ním můžete také třeba u hodinek Steinhart Ocena One GMT. Mechanický kalibr má automatický nátah s možností ručního nátahu korunkou, rezervu chodu okolo 42 hodin. A při seřizování se sekundová ručka zastavuje (hacking). A čím mne tento kalibr vlastně překvapil? U značky VintageVDB často experimentují se starými (ale NOS) kalibry, i proto, že je možné je sehnat obvykle jen v omezeném počtu, použití nového kalibru z aktuální produkce je pro mne překvapivé.

Hodinky doplňuje mohutný černý kožený řemínek s výrazným prošíváním a černěnou jazýčkovou sponou. Tyto hodinky vznikly jen jako limitovaná edice 30 kusů, každý za 3.790 EUR. Věřím, že se bez problémů prodají, vždyť komunita příznivců a fanoušků této značky se rozšiřuje každým dnem.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.vintage-vdb.com

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!