Dnes bych vám rád představil své nové hodinky Casio W-735. Vlastně nevím, kam je zařadit, podle výrobce patří do řady „Sport“, vzhledem mají blízko k mé oblíbené řadě G-Shock, ale odolností a částečně i funkcemi a ovládáním se trochu liší. Musím si přiznat, že většina mých „digitálek“ pochází z řad G-Shock a tak jsem si na odolnost, logiku ovládání a vlastně i na jejich různá omezení zvykl jako na standard. Proto i pro mne jsou tyto hodinky překvapením – zda příjemným, nebo nepříjemným, k tomu se dostaneme.

Pouzdro tvoří světle šedý (8A2) plast, pokud ho mám porovnat se srovnatelnými obaly řad G-Shock, působí více „plastově“ a méně „gumově“. Ale asi jde jen o zvyk. Barva je vybraná pěkně, hodinky jsou sice dostatečně nápadné na pohled, ale současně dostatečně univerzální k jakémukoliv sportovnímu outfitu. Na pohledové straně jsou 4x šroubky, přiznám se, že zatím jsem se hodinky nepokoušel rozebrat a tak nevím, zda šroubky mají nějakou funkci, nebo jsou jen ozdobným doplňkem.

Výrobce udává rozměry pouzdra tyto: 51,4 × 47,1 × 16,1mm, já jen doplním, že průměr pouzdra bez výstupků pro tlačítka je 44 milimetrů. Myslím, že rozměrově hodinky patří mezi střed a jsou vlastně univerzální pro jakékoliv zápěstí. Hmotnost hodinek je jen 50 gramů. Vodotěsnost pouzdra výrobce určil na 100 metrů vodního sloupce / 10 ATM – a já nemám důvod mu nevěřit. Není to sice tak impozantní hodnota, jako u modelů G-Shock, ale věřím, že i tato odolnost vystačí na 99,9% myslitelných využití těchto hodinek.

Hranatá černá tlačítka (4×) s výrazným vroubkováním jsou velmi příjemná, nemám námitky k síle potřebné k jejich ovládání, přepínání funkcí doprovází pípnutí – pokud ovšem nemáte zapnutí „tichý vibrační mód“. Čtveřici tlačítek na bocích doplňuje páté na přední straně pouzdra, tím jen zapnete krátké osvětlení displeje. I zde je síla potřebná pro úspěšný stisk přiměřená.

Displej je krytý pravděpodobně plastovým sklíčkem a je velmi přehledný. V horní části vidíme tři kulaté segmentové displeje s kruhovými výsečemi – ty levé zobrazují přibývající sekundy (5+5), větší pravý obrazuje nastavení hodinek – hodinový signál, budík, vibrační upozornění a poslední segment je vyhrazený pro mezičas chronografu (split). V hlavním zobrazení vidíme datum a čas a výrazná čárka u spodního okraje indikuje využití dalších funkcí modulu. Displej se mi zdá velmi příjemně přehledný, čitelný, zřetelný a dobře viditelný i z větších úhlů. Jeho šedivá barva dobře souzní s barvou bezelu a pásku. A černý okraj displeje dává hodinkám zajímavý živý a sportovní vzhled.

Hodinky je možné využívat i v noci, samostatné tlačítko (Light) zapíná osvětlení displeje. Osvětlení není ale tak dokonalé, jako u řady G-Shock, není elektro-luminiscenční. Světlo zajišťují dvě diody LED s bílým světlem, po stlačení tlačítka svítí 2 sekundy. Hodinky nemají funkci automatického zapnutí podsvícení při naklonění displeje k obličeji. Je to použitelné, ale ne tak dobře a jednoduše, jako u hodinek z řady G-Shock.

V hodinkách je elektronický quartz modul Casio 3416. Napájí ho baterie CR2032, ta by měla vydržet (při rozumném používání vibrací a podsvícení) cca 10 let, pro většinu majitelů tedy zhruba dobu životnosti hodinek. Výrobce říká, že přesnost by se měla vejít do ± 30 sekund měsíčně a já nemám důvod mu nevěřit. Příležitostně se budu přesností těchto hodinek zabývat.

Pojďme se podívat na funkce modulu – komplikace.

Základní je zobrazení času a data – je velmi komplexní, už v základním pohledu vidíte i kompletní kalendář, tedy den v týdnu, měsíc a datum. Zobrazení času lze nastavit pro 12 nebo 24 hodinové zobrazení, podle vašich preferencí. Nastavení data si poradí se všemi záludnostmi různě dlouhých měsíců, s přestupnými roky – ale jen do roku 2099, co si počnu potom, to vážně netuším! Velmi příjemné je, že čas se zobrazuje jako základní „druhý údaj“ ve všech dalších funkcích.

Timer je další funkcí v „kolečku“, které přepínáte levým spodním tlačítkem. Rozsah má až 24 hodin, je skvělé že zde můžete nastavovat upozornění v necelou minutu – řídí se totiž i sekundy. U většiny hodinek G-Shock tato vlastnost chybí a je to škoda, občas se to prostě hodí. Na konec intervalu vás hodinky upozorní poměrně nevýrazným 20 sekundovým pípáním, nebo výraznými 10 sekundovými vibracemi. Ty na zápěstí určitě nepřeslechnete. To, jak výrazně je vnímáte, se určitě projeví i podle toho, jak moc máte nebo nemáte přitažený pásek na zápěstí. Pro mne je tato funkce – vibrace – novou zkušeností, ale musím říci, že jsem si na ni zvykl velmi rychle. Třeba při řízení auta často pípací signál přeslechnu, vibrace na zápěstí jsem zatím vnímal vždy.

Modul umí i komplikaci chronograf – tedy stopky. Rozsah měření má až 24 hodin s přesností na 1/100 sekundy. Nečekejte žádná překvapení, jsou to klasické stopky s využitím měření mezičasů (split). Vlastně se mýlím, spouštění chronografu lze nastavit i automaticky po 5 sekundovém odpočítávání. Může se to hodit, pokud se chcete soustředit na řádné vyběhnutí na svou každodenní ranní porci běhu.

Hodinky samozřejmě mohou pípnout, nebo zavibrovat v každou celou hodinu a nastavit si také můžete budík – bohužel jen jeden a i ten nemá snooze funkci. Víc budíků by se mi osobně hodilo.

Zobrazení druhého času – úmyslně nepíšu „čas ve druhé časové zóně“ – protože tyto hodinky zobrazení druhého času nemají (kromě sekund) nijak svázané se základním zobrazením času. Je zde tedy možné seřídit zobrazení čehokoliv – nastavit lze hodinky i minuty. Na první pohled se to jeví jako komplikace či nevýhoda, ale pak jsem zjistil, že je to vlastně super. Tuto funkci lze totiž využít jako další timer či chronograf a věřím, že i vás napadnou další možnosti, na co by se to dalo využít. Je příjemné, že na horním menším řádku číselných segmentů se současně zobrazuje i základní zobrazení času. Podělím se o drobný detail – hodinky v tomto módu trvají na zobrazení času ve 24 hodinovém módu a jiné nastavení není možné.

A jeden postřeh na závěr popisu funkcí – hodinky při jakékoliv akci (například spuštění stopek) následujícím stiskem tlačítka „mode“ přeskočí rovnou do základního zobrazení času a není tedy nutné se k němu proklikávat. Je to velmi návykové a tato vlastnost mi u mnoha dalších modelů Casio velmi chybí.

Dýnko hodinek je jen z lisovaného plechu, je ploché, s příjemnou povrchovou úpravou kartáčováním a zobrazuje jen několik technických údajů, týkajících se hodinek. Do černého spodního okraje pouzdra je přišroubováno čtyřmi drobnými šroubky. Na ruce sedí dobře, nemám k němu žádné připomínky. Snad jen… zvykl jsem si na zvířecího „maskota“ jednotlivých řad G-Shock, přemýšlím, jaké zvíře by se hodilo k těmto W-735, snad chřestýš? Ale toho se na dýnku asi nedočkám, cena hodinek je tak nízká i díky jejich jednoduchosti a omezení jednotlivých operací při výrobě. Ale je to škoda, chřestýš by jim slušel!

Plastový pocit, o kterém jsem psal u popisu pouzdra, mám i z pásku, u pouzdra ho drží jen dvojice krátkých stěžejek. Jazýčková spona je plastová, na první pohled sice vypadá jako ocelová s PVD černou úpravou, ale věřte mi, je to plast. Pásek je dokonce vybaven i „potápěčskou vlnkou“, i když tyto hodinky nejsou prioritně určeny pro potápění s dýchacím přístrojem ve větších hloubkách. Ale vypadat to tak přece může!

Co napsat do závěrečného hodnocení těchto hodinek? Připadají mi jako příjemné a užitečné hodinky. Jejich vlastnosti někde trochu zavání zbytečnými kompromisy, anebo možná ne a já jsem jenom zmlsaný. Jistě, umím si představit, že některé vlastnosti, u kterých konstruktéři zvolili lacinější variantu, by mohly být dotaženější – podsvícení, více budíků, snad i solární dobíjení baterie nebo rádiové seřizování. Tyto úpravy by ale určitě zvedly cenu nejméně o + $100 USD a hodinky by tak přišly o jednu ze svých zásadních výhod – totiž o dostupnost.

Jsou to vlastně šikovné hodinky a s chutí je zkusím nosit v rámci dlouhodobějšího testování. A když je náhodou zničím, zas tak moc se neděje, nové koupím za cenu jen okolo $35 USD. Ano, i snadná nahraditelnost je velmi příjemná. Uvítám, když se se mnou o své zkušenosti podělí i jiní majitelé W-735H.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Manuály.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!