Letos v březnu na BaselWorldu předvedla firma Rolex dámské hodiny, které skrývaly nový typ vlásku. A tak spíše potichu, bez nápadné okázalosti, spatřil světlo světa křemíkový vlásek Syloxi. Jistě, křemíkové vlásky umístily do svých strojků již firmy Patek Philippe, Swatch, Omega a jiné, ale jinak konzervativní Rolex ve svých dílnách vyvinula nové, vlastní, patentované technologie, které zaručují, že vlásek Syloxi eliminuje nedostatky tradičních vlásků a tím zlepšuje funkčnost setrvačky a tím chodu celého strojku.

K tomu, abychom přesně pochopili význam a jedinečnost vlásku Syloxi stačí zopakovat známé skutečnosti. Setrvačka jako „srdce“ každého mechanického hodinového strojku je tvořena věncem na hřídeli (setrvačná hmota) a plochou pružinou (vlásek). Čím více kmitů za hodinu setrvačka vykoná, tím jsou hodinky obvykle přesnější. Aby správně a přesně fungovala, musí mít teplotní kompenzaci věnce, přesné vyvážení, nízké tření a musí být chráněna před nárazy a dalšími vnějšími vlivy. Vlásek pak musí mít plynulou hnací sílu, která je zajištěna jeho tvarováním a stálou tuhostí při různých teplotách.

Výše zmíněné patenty, které byly využity při výrobě vlásku Syloxi a též materiál, ze kterého je vlásek vyroben – křemík a oxid křemíku na povrchu vlákna, umožňují vlásku Syloxi vysokou odolnost při vystavení kolísavým teplotám a magnetickým polím. Firma se také soustředila na rozteče a tloušťku cívky, které optimalizovala tak, aby kompenzovaly účinky gravitace. Vlásek je zakončen půlměsícovou částí, která je rovněž patentovaná. Jeho flexibilní střed zaručuje, že zůstává dokonale kolmý a vycentrovaný. Dvoubodové upevnění jistí vlásek tak, aby zůstal vyvážený a bez zbytkového mechanického namáhání v jeho aktivní zóně.

Pro tlumení vnějších vlivů pak firma použila již známý systém Paraflex.

Syloxi vlásek se vyrábí pouze v dílně firmy Rolex za použití hlubokého reaktivního iontového leptání (Drie), což je vysoce přesný výrobní proces, který se používá při zpracování křemíkových prvků.

Věřím, že dámské hodinky Rolex Oyster Perpetual Datejust Pearlmaster 34, ve kterých se vlásek Syloxi nenápadně dostal na svět, se stanou vyhledávanou ozdobou a nejen přesným ukazatelem času. A je to i příslib nových možností vývoje mechanických kalibrů.

Autor textu: Tara

Zdroj fotografií: Rolex

Jestli se vám článek líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.