Archimede je německá značka, kterou z našich stránek dobře znáte. I tento model hodinek vám možná bude povědomý, hodinky Archimede SportTaucher s ocelovým pouzdrem jsme už představili dříve. Dnes si tedy ukážeme Archimede SportTaucher Bronze, velmi zajímavé, odolné a přitom dostupné hodinky.

Pouzdro hodinek, luneta i spona na řemínku jsou z bronzu. Bronz (slitina mědi a cínu) je známý už po tisíciletí a má pro použití v hodinkách několik zajímavých vlastností. Je sice o něco těžší než ocel (a titan), zato není tak křehký, je nemagnetický a odolává bez problémů působení mořské vody. Navíc postupně získává patinu, která vzniká oxidací mědi ve slitině, ta pak brání dalším změnám a dává hodinkám jedinečný vzhled. Bronz pro tyto hodinky má složení 92% mědi a 8% cínu, vyrábí ho německá firma Ickler, která mimochodem vyrábí pouzdra hodinek nejen z bronzu a nejen pro značku Archimede.

Pouzdro hodinek má průměr 41,5 milimetrů, s nožkami 50 mm a na výšku 12 mm, nejsou tedy nijak závratně veliké a dokázala bych si je představit i na jemnější ženské ruce. Sklíčko je safírové a opatřené oboustrannou antireflexní vrstvou. Luneta je také z bronzu, má eloxovanou hliníkovou vložku a jemné zoubkování. To se opakuje i na korunce, která je signována typickým velkým A. Šroubovací korunka je posunutá na pozici indexu 4, asi aby netlačila do hřbetu ruky.

Na černém číselníku nejvíce zaujmou oranžové hodinové indexy, které barevně doplňuje oranžová luminiscenční výplň bíle lakovaných ruček. Hodinové i minutové indexy a nápisy jsou tištěné bíle. Bílý je i datový kotouč, apertura obsadila shodně s korunkou pozici indexu 4.

V hodinkách je osazen mechanický kalibr SW 200 švýcarské značky Selita, je to mechanický kalibr s automatickým nátahem, srovnatelný s kalibrem ETA 2824. Sice ho přes plné ocelové dýnko není vidět, ale pokud byste o to hodně stáli, můžete si za 85 Euro nechat hodinky osadit dýnkem se safírovým průhledem. Vodotěsnost je úctyhodná, 30 ATM/300 m, hodinky jsou tedy skutečně reálně použitelné ve vodě. Vzhled hodinek báječně doplňuje černý kožený řemínek s kontrastním bílým prošíváním a bronzovou signovanou sponou.

Hodinky se vyrábí v několika barevných variantách číselníku a lunety, místo obvyklého koženého řemínku mohou mít i NATO-strap. Unikátní bronzové pouzdro, doplněné střídmým tmavým číselníkem s barevným akcentem ruček, vysoká odolnost a pověstná přesnost hodinek Archimede dělají ze SportTaucher Bronze účelný a přesto krásný nástroj. A jejich cena? Na domovském webu stojí 950 až 980 EUR.

Autor textu: limi

Zdroj fotografií: Archimede

Jestli se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!