V předchozích dvou textech jsme se společně seznámili s luminiscencí, její historií a použitím jak mimo hodinkový svět, tak i v něm. Tento článek vám chce představit ukázky jednotlivých hodinek z rozsáhléh kibiho fotogalerie. Nebude to rozhodně přehlídka vyčerpávající, ale snad vynikne bohatost použitých druhů a stylů luminiscence na různých typech hodinek.

Radiová pasta

Fotku hodinek, na které luminiscenci zajišťuje pasta z radia, bohužel nemáme. Přesto se můžete podívat, jak by asi takové ručky vypadaly. Na našem webu je recenze hodinek Homage Officine Panerai LP 6152/1, tedy pocta hodinkám Officine Panerai, v podstatě naprosto přesně vyrobená replika, včetně toho, jak vypadá číselník a ručky, na které působila dlouhodobě radioaktivita z radiové pasty.

Tritiová pasta

Jak jsem psala v předchozím článku, tritiová pasta se požívala jako náhražka za radiovou, ovšem jen do té doby, než byla vynalezena LumiNova. Přesto se s hodinkami, označenými na číselníku značkou T v kroužku, setkat můžete. Vyrábí je například švýcarská firma Ollech & Wajs:

Ollech & Wajs MP 2063 Military

Plynné tritium

Tritiové kapsle osvětlují sice méně hodinek, než pasty ze stroncia, přesto několik výrobců používá tritiové trubice buď výhradně, nebo i v kombinaci s LumiNovou.

Na našem webu najdete mimo jiné také fotografie i recenzi hodinek firmy, která sice již neexistuje, ale jejíž hodinky byly jedny z prvních, na které byly trubice s plynným tritiem použity:

Stocker&Yale SandY 490

Marathon Navigator Date

H3 Traser Professional „Red Sniper“

Dievas Chronograph Orange

Luminox Men’s Colormark Chronograph 3089

Doxa SUB800Ti Professional

Vostok Europe Anchar

LumiNova

LumiNova i její silnější sestřička SuperLumiNova se vyskytují prakticky ve všech hodinkách, které mají luminiscenci (a nemají plynné tritium). Z přebohatých galerií jsem proto vybrala ukázky nejen hodinek od různých výrobců, ale také zajímavé varianty použití.

Archimede Pilot

Grand Seiko SBGF021

Casio G-Shock GW-A1000D

Rolex Oyster Perpetual Date Submariner (16610)

TAG Heuer Carrera Automatic Chronograph

Breitling Superocean Héritage Chronographe 44

Officine Panerai Luminor Marina 1950 3 days 47 mm

Omega Seamaster Ploprof 1200 m

Hamilton Khaki Aviation Pilot Day Date

Damasko DC67

Ondřej papi Berkus #34 Columbia

Ukázky samozřejmě nejsou vyčerpávající. Každou hodinu se rodí nové, krásné a zajímavé hodinky. Každý den někde sedí nějaký hodinářský nadšenec a vymýšlí, jak to udělat ještě jinak, líp, originálněji. A my vám slibujeme, že na našem webu vždycky najdete fotografie i texty, které vám budou bohatost a krásu tohoto světa i nadále ukazovat!

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Jestli se vám text líbil, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!