V poslední době se roztrhl pytel s hodinkami, kterými jejich výrobci reagují na velká historická či firemní výročí nebo na podobné zajímavé události. Také značka CX Swiss Military vytvořila speciální edici chronografů na počest letadla a to konkrétně Hawker Hurricane, prvního moderního stíhacího letadla ve službách RAF, které spolu se Supermarine Spitfire pomohly vyhrát nejen leteckou bitvu o Británii v roce 1940, ale i mnoho dalších bojů Druhé světové války. A model CX Swiss Military 2118 bych vám dnes ráda představila.

Firmu CX (Montres Charmex) jsme na našem webu ještě nepředstavovali, není ovšem jediná, která používá značku Swiss Military (Swiss Military Hanowa a Swiss Military by Chrono). Firma CX byla založena Maxe Bürgingem v roce 1963 a dnes ji řídí jeho syn Manfred Burgin. Má dvě divize, CX Swiss Millitary a Charmex of Switzerland, která vyrábí dámské a pánské hodinky z kategorie formálních/suit hodinek. (Osobní poznámka: tak špatně udělané webové stránky, jako mají tyto hodinářské firmy, jsem ještě asi neviděla.)

Ocelové pouzdro má dost velký průměr: měří 47 milimetrů bez korunky, 51,1 mm s nožkami a s korunkou dokonce úctyhodných 51,8 mm, jeho výška je 16,6 mm a váha 153 gr. Pouzdro je ocelové, černěné PVD technologií a to celé, včetně nožek, dýnka i lunety.

Černá korunka je na pozici indexu tři, ovládací tlačítka chronografu pak jí dělají doprovod na pozicích 2 a 4. Korunka, kterou mírně kryjí výstupky pouzdra je vroubkovaná, šroubovací a zdobená červeným štítkem s křížem – švýcarským výsostným znakem. Obě tlačítka mají o něco jemnější vroubkování na šroubovacím zajištění proti stisku pod vodou a barevný akcent jim dodává červený kroužek.

Luneta je jemně vroubkovaná po obvodu a nese na sobě gravírovanou a bílou barvou vyplněnou stupnici, která u hodinek moc často vidět nebývá, totiž kompasovou: mezi čárovými indexy se nachází stupnice ve stupních a označení světových stran. Výjimku tvoří pozice 12, na které je pro zdůraznění a lepší orientaci ve tmě na bílém podkladu luminiscenční bod.

Ploché safírové sklíčko má průměr 41, 3 mm, je rovné, mírně zapuštěné a pro lepší čitelnost je opatřeno antireflexní vrstvou s modrým nádechem.

Po obvodu číselníku najdeme škálu pro letecké výpočty, asi si ji pamatujete třeba z lunety hodinek Breitling Navitimer. Ovládá se kompasovou vnější lunetou. A za těmito černými kroužky pokračuje číselník sytě rudou barvou, barva je opravdu nápadná. Číselník má navíc strukturu snad propletených plochých vláken, je to zajímavý plastický efekt. Kovové plastické hodinové indexy nesou štědrou (luminiscenční) výplň bílé barvy. Subčíselníky jsou černé s jemnou guilloché a bílým tiskem. A na číselníku nemůže chybět rudý plastický štít s bílým helvetským křížem, hned pod logem výrobce, vedle plastické datové apertury. Datový kotouč je bílý s černým tiskem. Na první pohled mi číselník nepřipadal moc čitelný, ale už při druhém jsem si zvykla.

Čas zobrazují ocelové černěné ručky s výraznou bílou výplní, jejich velikost a tvar (mečovitý) zaručují snadnou čitelnost. Ručky, které patří ke chronografu, jsou ocelové a lakované červeně. A sekundová ručka na pozici „9“ má tvar letecké vrtule. Je to poměrně nezvyklé řešení a snad je trochu na úkor praktické funkce, ale u hodinek vyrobených na počest slavného stíhacího letadla to nevadí, naopak je to příjemné připomenutí. Jen technická poznámka, Hurricane měl přece vrtuli třílistou, ne?

Ručky zobrazující čas a také sekundová ručka chronografu jsou vybaveny luminiscenční výplní (je použita SuperLumiNova), stejně jako hodinové indexy. Svítící bod najdeme i na pozici „sever“ na lunetě. Osvětlení je vydatné a vydrží dlouho, k luminiscenci nemám žádné připomínky.

V hodinkách tiká osvědčený spolehlivý kalibr ETA/Valjoux 7750 v chronometrické kvalitě. Vyčerpávajícím způsobem už kalibr popsala Olie, tak jen krátce – mechanický kalibr s automatickým nátahem (a možností ručního nátahu korunkou) s komplikacemi zobrazení data a chronografu. Frekvence setrvačky jsou 4 Hz, kalibr využívá technologický uzel sloupkového kola. Rezerva chodu je více než 42 hodin. A jak už jsem psala, kalibr má nezávislou COSC certifikaci přesnosti chodu.

Kalibr se „schovává“ za oblým černěným dýnkem s množstvím nápisů – najdeme zde technický popis hodinek i specifikace konkrétního modelu. Šroubovací dýnko je zajištěno čtyřmi šroubky s křížovou hlavou, které mají, podobně jako gravírovaný nápis na obvodu dýnka, červenou barvu. Z nápisů se mimo jiné dozvíme vodotěsnost, ta je 200 metrů /20 ATM, a také to, že hodinky jsou odolné proti magnetickému poli. Dýnko je sice oblé, ale na zápěstí sedne skvěle.

Na hodinkách je nasazený odolný kožený černý řemínek s rudým štepováním. Řemínek spojuje mohutná ocelová spona s gravírováním a také černou PVD úpravou. U pouzdra má šířku 22 milimetrů, u spony 20 mm a má úctyhodnou tloušťku 5 mm.

Tak jak se vám CX Swiss Military 2118 z limitní edice (200 kusů) líbí? Přiznávám, že i pro mne je rudá barva číselníku trochu nezvyklá. Ale jako součást letního outfitu, proč ne? Získáte v nich spolehlivé, přesné a nepřehlédnutelné hodinky – ať už jste fanoušek letectví, nebo ne. Cena na českém trhu je okolo 50.000 CZK.

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme: Clockcom.cz

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!