Co udělám, když potřebuju vědět, kolik je hodin? Mrknu… Stačí mi jen zlomek sekundy a jediným letmým pohledem na hodinky vím, kolik je. Co když bych ale byla slepá nebo slabozraká? Jak bych zjistila, jestli třeba nejdu pozdě? Existují mluvící hodinky, hodinky s Braillovým písmem, hodinky s odklápěcím sklíčkem – a od loňského roku je tu také novinka Eone Bradley Timepiece. Nejen že jsou to hodinky s novým nápadem, designově velmi povedené, ale stojí za nimi i silný a krásný příběh. Tak se na ně pojďme podívat.

Vše začalo roku 2011, kdy mladý muž, Hyungsoo Kim, přemýšlel, jak pomoci nevidomému kolegovi, který sice hodinky měl, ale protože jejich hlas by rušil, tak je například při přednáškách nepoužíval. Po několika návrzích a konzultacích s dalšími slepci vymyslel koncepci hodinek bez ruček, ty nahradil kuličkami. Do výroby se rovnou pustit nemohl, protože mu chyběl kapitál. Využil proto crowdfundingový server Kickstarter, přes který mu lidi během pár měsíců poslali téměř $600.000 amerických dolarů. Spolu se svým týmem založil společnost Eone a hodinky, pojmenované po slepém sportovci a bývalém vojákovi US Army Bradleym Snyderovi, začal vyrábět v roce 2013.

Kulaté titanové pouzdro hodinek má průměr 40 mm, s korunkou jsme naměřili 42 mm a „lug to lug“ 52,5 mm, jejich výška je jen 12 mm. Hodinky jsou díky pouzdru z titanu velmi lehké, váží pouhých 44,3 gramů. Pouzdro je celotitanové – jedině šroubky, držící dýnko a nožky a také kuličky (o kterých budu psát dále) jsou ocelové – není to jen kvůli váze a odolnosti, ale také proto, aby fungoval pohyb kuliček řízený magnety.

Netypickým, ale vcelku logickým detailem jsou pohyblivé nožky – umožňují si hodinky mírně nadzvednout a tím snazší odečet na hodinové škále, kterou tvoří žlábek na boku pouzdra. A hodinky se také samozřejmě snadno přizpůsobí jakémukoliv rozměru zápěstí.

Malou, jemně vroubkovanou korunku najdeme na pozici indexu tři, je ovšem posunuta výrazně dolů, pod osu hodinek, aby nepřekážela při odečtu hodin. Majitel ji bude používat pravděpodobně jen 2x ročně při přechodu na letní čas a zpět.

Jestli něco na těchto hodinkách nenajdete, je to sklíčko: titanový číselník je hmatový – kolem středu je vybrané mezikruží, kterým se pohybuje ocelová kulička – její pozice ukazuje minuty. Na vnější mezikruží, chcete-li lunetě, se nachází plastické indexy ve dvou tvarech a velikostech. Na pozici indexu 12 je trojúhelníkový, na pozicích 3 – 6 – 9 potom dlouhé a na ostatních zkrácené. Mají tvar snižujících se klínků a jsou krásně leštěné. Zbytek celého pouzdra je matně pískovaný. Odečet času pohmatu není úplně jednoduchý – asi nemám dost citlivé prsty.

Na těchto hodinkách nenajdeme ani ručky, ty nahrazují dvě ocelové kuličky – které svým pohybem ve drážkách pouzdra pohyb ručiček nahrazují. Ta, která indikuje ubíhající minuty je vidět na horní ploše, hodinová je pak „pod lunetou“ na boku hodinek. Tento nápad považuji za geniální – ručky na slepeckých hmatových hodinkách se často poškodí, zato kuličky, jejichž pohyb zajišťují magnety, se „rozbít“ nemohou. Dokonce, pokud se při nešetrném zacházení některá kulička vysmekne z dosahu vodícího magnetu, stačí hodinkami lehce zatřást, aby se poslušně vrátila zpátky na správnou pozici.

V hodinkách pracuje quartzový modul od švýcarské firmy Ronda, ovšem nepodařilo se mi zjistit žádné další informace. Předpokládám, že musel být hodně modifikován (a osazen magnety, které pohybují kuličkami).

Titanové dýnko, příjemně ploché, dobře sedí na zápěstí. Je zajištěno čtyřmi ocelovými šroubky s křížovou hlavou. V pískovaném povrchu dýnka je gravírovaná značka firmy Eone, název hodinek a také pravdivé přiznání, že sice součástky jsou ze Švýcarska, ale hodinky jsou montované v Číně. Kdo je zvyklý z dýnka odečíst vodotěsnost, bude zklamán, nenajde ji tu. Nebudu vás napínat, hodinky vodotěsné jsou, ovšem pouze do 50 m/ 5 ATM, takže nějakou tu vodu snesou.

Hodinky jsou vybaveny modrým textilním řemínkem, podšitým kůží a doplněny jednoduchou titanovou jazýčkovou sponou. Jeho šířka u pouzdra je 20 mm, u spony 18 mm a výška 4 mm. Kromě námořnické modři se hodinky dodávají ještě s řemínkem v barvě olivově zelené a hořčicově žluté, nebo na kovovém tahu. Řemínek je překvapivě kvalitní a pohodlný.

Hodinky jdou do světa zabaleny v prosté bílé plastové a papírové krabičce, na které najdete mimo jiné i popis Braillovým písmem, uvnitř hodinky a návod. Je to jednoduché, levné a praktické.

Možnost dotknout se času – to se vám u mnoha hodinek nepovede. Přestože jsou primárně určeny pro lidi slepé či slabozraké, už po necelém roce jejich výroby je z nich ikonický kousek, který byl dokonce nominován na cenu Designs of the Year 2014 britského Muzea designu. A přitom jejich cena není závratná – stojí vlastně jen $135 USD.

Autor textu: limi

Autor fotografií: kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme: IzTaPa!

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!