Jedním slovem – krásné. Hodinky od firmy Steinhart jsou vždy precizní ukázkou švýcarského a snad i německého hodinářského řemesla, ale abych řekla pravdu, vzhledově mě některé moc neohromily. Čestnou výjimkou jsou Marine Chronometer II Roman, které mě, stejně jako ty, které vám chci představit dnes, na první pohled zaujaly. Tak se na ně pojďte podívat se mnou.

Pouzdro hodinek Steinhart Marine Chronograph je z nerezové oceli (316L) o průměru 44 mm a výšce 16 mm. Kulaté pouzdro je celé jemně kartáčované, jen tenká luneta je leštěná. Tlačítka chronografu jsou na tradičních pozicích 2 a 4, zajímavá (a pro letecké hodinky značky typická) kuželovitá korunka s dvojitým vroubkováním.

Mírně vypouklé sklíčko je safírové a proti odleskům opatřené dokonce dvojitou antireflexní vrstvou, aby nic nerušilo výhled na nádherný číselník. Ten je na chronograf poměrně jednoduchý, přesněji řečeno je na něm sice vše, co chronograf má mít, ale není přeplněný. Podklad je bílý, arabské číslice, dvojitá kružnice hodinových a minutových indexů, horní a dolní subčíselník, logo výrobce a i datové kotouče jsou černě tištěné. Zajímavým barevným akcentem je šedě vytištěný podklad posledního subčíselníku, který má podobu větrné růžice, jak ji najdeme na námořních mapách.

Jistě nepřehlédnete hrdé „swiss made“ na číselníku. Je to trochu matoucí, značka Steinhart je německá, ale tyto hodinky splňují přísná pravidla pro toto označení. Tak jak tak, provedení je precizní.

Dalším barevným akcentem na číselníku jsou ručky. Hodinová, minutová, vteřinová i subčíselníkové ručky jsou modřené ocelové a mají vintage vzhled – jako ze starých kapesních cibulí. Ručka u vteřinového číselníku na pozici devět doplňuje svým tvarem větrnou růžici – vypadá jako magnetická střelka.

Hodinky pohání osvědčený chronografický mechanický kalibr ETA/Valjoux 7750, jehož podrobný popis naleznete zde v samostatném článku, takže se mu podrobněji věnovat nebudu. Jen připomenu jeho komplikace: kromě chronografu umí zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), ukazatel data a dne v týdnu (day/date) a automatický nátah můžete doplnit i ručním nátahem korunkou.

Kalibr si můžeme prohlédnout velkým minerálním sklíčkem v dýnku. Na první pohled zaujme zlacený rotor automatického nátahu s gravírovaným logem firmy a stylizovanou korunou. V opisu kolem sklíčka najdeme obvyklé informace a mezi nimi i voděodolnost: ta je pouhých 30 m/3 ATM, tedy hodinky jsou nevhodné pro cokoli náročnějšího, než je déšť či mytí rukou. Za hodnotu vodotěsnosti ruku do ohně nedám, na víčku je uvedena hodnota 3 ATM, v technickém popisu na stránkách Steinhart 5 ATM. Na vodní radovánky to stejně bude chtít raději jiné hodinky.

Hodinky jsou nasazeny na tmavě modrém koženém řemínku se signovanou ocelovou sponou, báječně tedy doplňuje modř ruček a celkové vyznění hodinek.

Jak asi vyplynulo z celé recenze, hodinky se mi líbí, jsou prostě krásné. Bílý, perfektně čitelný číselník s akcentem modré a červené s větrnou růžicí evokuje starou námořnickou zručnost ještě z dob, kdy žádná GPS navigace neexistovala. A jejich cena? Za kvalitní a zajímavý kousek německé firmy více než příznivá – dají se koupit třeba u Toptime.eu za 870,- Euro.

Autor textu: limi

Zdroj fotografií: www.steinhartwatches.de

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro naši facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.