Hodinky pro potápěče se značkou Omega jsou vždy hodinky, které někdo skvěle vymyslel, perfektně vyrobil a vždycky mají i „něco navíc“. Takové je nejspíš znáte už od 60. let 20. století, vždyť při jejich vývoji spolupracoval se značkou i snad nejslavnější potápěč všech dob – Jacques-Yves Cousteau. Pojďme se podívat na hodinky, které by dnes mohl nosit i Bond, James Bond, kdyby ovšem preferoval hodinky s komplikací chronografu, Omega Seamaster Diver 300 M Co-Axial Chronograph 44 mm.

Pouzdro je ocelové (316L), v jeho tvarech jistě poznáte typické rysy řady Seamaster, ať to bude v tvaru nožek nebo výstupků pro ochranu korunky. Co vás ale možná překvapí, to budou jeho rozměry. Já jsem změřil průměr bez korunky 45 milimetrů, s korunkou 49, „lug to lug“ 52mm. A i tloušťka odpovídá celkovým proporcím, měřítko mi ukázalo 17 mm. Vzhledem k tomu, že tyto hodinky jsou určeny spíš pro volný čas, tak je asi jedno, že se nevejdou pohodlně pod každou manžetu košile. Povrch pouzdra je dokončen kombinací leštěných ploch s matným kartáčováním boků. Vodotěsnost pouzdra výrobce garantuje do hodnoty 30 bar (300 metrů / 1000 feet), v praxi to znamená všechny vodní aktivity včetně potápění s dýchacím přístrojem.

Určení hodinek odpovídá i šroubování signované korunky do pouzdra a také šroubovací ochrany obou tlačítek chronografu – aby je nebylo možné stisknout pod vodou. K používání chronografu ve vodním prostředí jsou určeny jen některé hodinky, většinou to vyžaduje speciální technické řešení a výrobci se takovou inovací patřičně pyšní.

Na pozici „10“ najdeme na pouzdru další „korunku“, je to héliový ventil. Jak jsem už několikrát psal, je to nezbytnost pro potápění nebo dekompresi v saturační héliové směsi. Molekuly hélia jsou totiž příliš malé a dostanou se do pouzdra takřka jakýchkoliv hodinek. A při snižování tlaku pak hodinkám může „vybouchnout“ sklíčko. Zde je to tedy dokonale vyřešeno. Můj odhad je, že to ocení maximálně tak 300 hloubkových potápěčů na světě. Ale vypadá to hezky, ne?

Ocelová luneta má typická vybrání u horního okraje, která nahrazují obvyklejší zoubkování. Je jednostranně otočná (jak se sluší a patří), aretaci má ve 120 bodech. Luneta má povrchovou úpravu dokončenou z přední strany i boků kartáčováním, vložka lunety je z matné keramiky, bod „60“ je zvýrazněn trojúhelníkem s luminiscenčním bodem.

Sklíčko je v hodinkách samozřejmě safírové, po obou stranách ošetřené antireflexní vrstvou s modrým nádechem, průměr má 33 mm.

I když se jedná o chronograf, připadá mi číselník příjemně přehledný, obvodový distanční kroužek je žlutý s chronografickou sekundovou škálou, následuje minutová škála. Výrazné plastické kovové indexy skrývají mohutnou dávku luminiscenční barvy. Bílé logo značky v tisku doplňuje žlutá barva, nápisy si jistě najdete sami, popisují technické vlastnosti hodinek. Tisk okolo subčíselníku minutového čítače je žlutý a připomíná možnost využití těchto hodinek i jako časovače pro jachetní závody. Subčíselníky jsou tři, všechny jsou příjemně plastické, ve spodním hodinovém je umístěna i datová apertura. Datový kotouč je černý, v barvě číselníku, s reverzním bílým tiskem.

Potud tedy pouhý popis a teď se se mnou na chvilku jen tak zastavte a číselník si prostě prohlédněte, prosím. Je elegantní, čitelný, zdobný, ale ne příliš, snad až veselý. Vážně nevím, co mu vytknout, vy ano?

Všechny ručky včetně těch chronografových jsou vybaveny luminiscencí, to určuje jejich tvar. Hodinová i minutová jsou částečně skeletonové a přes své rozměry a dobrou čitelnost nezabraňují pohledu na ručky subčíselníků. Znovu musím ocenit elegantní a hezké řešení obvyklého problému – kdy jsou ručky v nevhodné poloze. Ručky pro zobrazení času jsou bíle lakované, ručky patřící ke chronografu žlutě.

Luminiscence má většinou modrý odstín, jen prvky, které pod hladinou použijete nejčastěji, tedy minutová ručka a luminiscenční bod na lunetě, jsou odlišeny zelenou barvou. Ano, při navrhování těchto hodinek vývojáři přemýšleli hlavou!

V hodinkách tiká in-house mechanický kalibr Omega 3330 s automatickým nátahem (rezerva nátahu 52 hodin). Kromě zobrazení času a data má i komplikaci chronografu. Jeho technické provedení je velmi zajímavé, ať to je co-axiální mechanismus setrvačky, sloupkové kolo nebo vlásek setrvačky, který je z křemíku (Si14). Není se čemu divit, že tento kalibr má chronometrickou COSC certifikaci. A navíc je i skvěle zdobený, je opravdu škoda, že se skrývá za pevným ocelovým dýnkem bez průhledu. A ano, máte pravdu, tento kalibr má svůj základ v kalibru ETA/Valjoux 7750, ale je velmi velmi modifikovaný.

Ocelové šroubovací dýnko je sice mohutné, ale poměrně ploché a zdobí ho tradiční „mořský koník ve vlnách“. Kombinace broušeného povrchu s leštěným nápisem „Seamaster“ a stylizovaným mořským koníkem je úžasná. Věřím tomu, že majitelé stráví dost času tím, že budou hledat různé možnosti odlesků zapadajícího slunce právě na koníkovi na dýnku.

Hodinky jsem měl k dispozici na skvělém ocelovém tahu (bracelet), je pětiprvkový, broušený s tenkými leštěnými linkami. Jednotlivé články jsou spojeny šroubky a je doplněn perfektní ocelovou sponou s pojistkou proti otevření a neoprenovou extenzí. U pouzdra měří 22 mm, téměř neznatelně se zužuje na 20 mm u spony, tloušťku má 3,5 mm. Hodinky i s tahem mají hmotnost 237 gramů, tedy téměř čtvrt kilogramu.

Musím se přiznat, že se mi tyto „muscle“ hodinky velmi líbí. Jsou mohutné, odolné, čitelné a technicky mají velmi blízko k dokonalosti. Jen je opravdu škoda, že se majitel nemůže také potěšit pohledem na kalibr a tato výsada zůstává pouze hodinářům. V ceníku uvidíte cenu okolo $6.000 USD (referenční číslo 212.30.44.50.01.002). Není to málo, ale za tyto hodinky je to přiměřená cena. Kupte si je a (nejen) já je vám budu nezřízeně závidět!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák – Arkády.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!