Před časem jsme vám představili hodinky značky Visconti – dva ze šesti modelů, které všechny vznikly v omezené limitní edici pouhých 250 kusů pro celý svět k 25. výročí této značky. Věřím, že i tento třetí model – Visconti W101 25th Anniversary Up To Date Image – vás zaujme.

Podobně jako předchozí dva modely (tahle věta se bude objevovat často) má i model Up To Date Image oktogonální pouzdro z kartáčované oceli, doplněné charakteristickými můstky v podobě klipu plnícího pera či florentského mostu přes řeku Arno. Skeletonované ocelové můstky s PVD úpravou a sytě bronzovou barvou jsou k pouzdru připevněny stříbřitými šroubky s imbusovou hlavou. Na můstcích najdeme na čelní straně gravírované indexy (tři z každé strany) a z boku nápis Visconti. U korunky je pouzdro vybrané, pro lepší manipulaci, a luneta je také hnědá. Velikost pouzdra je 42 mm bez korunky, 47 mm s korunkou, 57,7 mm lug-to-lug, 15,2 mm na výšku včetně můstků a 12,5 mm na výšku bez můstků – jsou tedy o něco menší než jejich sourozenci.

Korunka je na tomto modelu dvoubarevná: vnější část se sedmi zářezy je ve stejné hnědé barvě jako pouzdro; vnitřní pak nese nápis Visconti, doplněná o dvě proti sobě postavená loga firmy. Korunka měří 9 mm a díky výřezu v pouzdře hodinek se s ní výborně manipuluje.

Ploché safírové sklíčko o průměru 34 mm je opatřeno antireflexní vrstvou – je nepřehlédnutelná a to nejen na fotografiích.

Kromě stříbro-hnědé barevné kombinace mě na hodinkách zaujal číselník, konkrétně jeho pozadí. Bílý zešikmený a poměrně velký okraj navazuje na smetanovou plastickou a jakoby sametovou plochu číselníku. Jemný gravírovaný vzorek je tvořen opakujícími se kosodélníky, které vznikly zrcadlením známého loga firmy Visconti – písmene V. Zajímavým detailem je také zapuštění plastických indexů do zešikmeného okraje. Vznikly jakési startovací doky, z nichž vyráží vpřed vozítka indexů. Na pozicích 5, 6 a 7 jsou vozítka zkrácena, aby udělala prostor apertuře datumky. Ta je poměrně dlouhá, rozdělená na tři části a zobrazuje hned sedm černých čísel na bílém datovém kotouči. Na číselníku najdeme ještě jednou typické V, a to pod názvem firmy – mezi indexem 12 a osou ruček. Na rozdíl od předchozích modelů není číselník skeletonovaný, a proto se na něm nejen na první pohled velmi dobře odečítá čas.

Hodinky jsou velmi dobře čitelné nejen na světle, ale i ve tmě: luminiscenční vrstva pokrývá nejen špičky ruček a středy indexů, ale i další označení indexů v podobě vyvýšených terčíků na zvednutém okraji číselníku.

Dalším unikátním prvkem na hodinkách jsou ručky. Hodinová i minutová mají – stejně jako u ostatních modelů – podobu hrotu plnicího pera. Jsou černé, maximálně skeletonované a na hrotech opatřené luminiscenční vrstvou. Velmi subtilní vteřinová ručka je protažena za osu a na špičce nese luminiscenční nátěr.

Srdcem hodinek je švýcarský kalibr Soprod SOP A10-2, s 25 ložiskovými kameny, setrvačkou Glycydur, frekvencí 28.800 A/h (4 Hz) a rezervou nátahu 42 hodin. Jedinou komplikací je datumovka.

Malý kousek kalibru si můžete prohlédnout okénkem v dýnku hodinek: pod safírovým sklíčkem o průměru 12,5 mm lze vidět setrvačku s uložením Incabloc a mikroregulací a také část můstku (ten je zdoben perličkováním). Vykukuje i rotor automatického nátahu, zdobený ženevskými pruhy. Dýnko je zajištěno čtyřmi šroubky s imbusovou hlavou a na jemně kartáčovaném ocelovém povrchu nese obvyklé informace o výrobci, označení automat, výrobní číslo, pořadové číslo tohoto konkrétního kusu a také údaj o vodotěsnosti: 10 ATM. Ploché dýnko sedí na ruce perfektně a těžké jsou „tak akorát“: jejich váha s řemínkem je 115,5 gramu.

Elegantní kožený řemínek má tmavě hnědou barvu, která koresponduje s barvou můstků. Také ocelová spona má opět podobu můstku s PVD úpravou, hnědé tónování a gravírovaný název firmy.

Kdo by nechtěl mít na ruce most, který spojuje minulost s přítomností, krásu italského designu a přesnost švýcarského kalibru? Ta představa, že stejné hodinky má na ruce už jen 249 lidí na celém světě. Pokud máte rádi unikátní a krásné, i když trochu neobvyklé věci, jsou Visconti W101 25th Anniversary Up To Date Image hodinkami přesně pro vás.

Výhradním dodavatelem hodinek Viscoti v České republice je firma Penshop a tato verze stojí 115.200,- Kč.

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Hodinky si můžete koupit pouze v prodejně PenShop.cz.

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.