Existují hodinky, na kterých se – kromě času – dá zjistit ještě datum, měsíční fáze nebo den v týdnu. Existují však také přístroje, které vám nejen řeknou tohle všechno pohromadě, ale navíc se dozvíte, jak jste vysoko, kde je Mekka, jaká je teplota a dokonce i to, jaké bude zítra počasí. Hodinky Tissot T-Touch Expert Titanium jsou právě takovýmto expertem na ruku – tak se na ně pojďme podívat.

Firmu Tissot jsme na našich stránkách ještě nepředstavili, přestože a protože jde o jednu z nejznámějších švýcarských firem – známou také ze sportovního prostředí – ráda toto opomenutí napravím.

Firmu Tissot založili otec a syn Charles-Felicien a Charles-Emile Tissotové roku 1853 v Le Locle (v kantonu Neuchâtel), kde sídlí dodnes. Firma je nositelem mnoha primátů – jako první začali sériově vyrábět kapesní hodinky (1853), také první náramkové pochází z jejich dílny (1917). V roce 1930 se slučuje firma Tissot s firmou Omega do Société Suisse pour l‘ Industrie Horlogère (SSIH). V témže roce vyvinuli antimagnetické hodinky. V průběhu dalších let se věnují vývoji na hodinářském poli, patří, vedle japonských firem, k těm největším inovátorům – vyrobili hodinky plastové, kamenné, dřevěné i perleťové. V roce 1983 se po další fúzi stala firma součástí koncernu Swatch Group – který kromě Tissotu vlastní i značky Breguet, Jaquet Droz, Glashütte Original, Union Glashütte, Léon Hatot, Omega, Tiffany & Co., Longines, Swatch, Calvin Klein, Certina, Hamilton a další. Dotykové sklíčko – možnost ovládat hodinky jednoduše dotykem – přivedla firma na svět už v roce 1999, tedy deset let před tím, než se na trhu objevily první dotykové mobily.

Jak už vyplývá ze samotného názvu, hodinky jsou z titanu: použití tohoto kovu je zcela na místě – hodinky jsou docela velké (průměr kulatého pouzdra je 44 milimetrů bez tlačítek, s tlačítky 45,5 mm, lug-to-lug 52 mm, při tloušťce 15 mm), přesto je jejich hmotnost pouhých 127 gramů (jejich ocelové sestřičky váží při průměru 42 mm 192 gramů). Titan na pouzdře i tahu je neleštěný, má typickou šedivou barvu a matový, jakoby sametový, povrch.

Hodinky nemají korunku – jsou ovládány tlačítky. Najdeme je na pravé straně pouzdra – na pozicích 2, 3 a 4. Jsou samozřejmě z titanu, mají vejčitý tvar a a označeny jsou lesklými, mírně vystouplými značkami – plus a minus na krajových a písmenem T na prostřední. Pouzdro kolem nich je mírně probrané a tvoří tak zajímavý detail. Ovládání tlačítky je jednodušší, než korunkou, a precizní – tlak, který je třeba vyvinout, je přiměřený, tlačítka příjemně „odpovídají“ odporem na stisk.

Oboustranně otočná luneta s aretací v 180 bodech nese na hodinky nezvyklou škálu – kompasovou – která je číslována indexy na standardních pozicích, ale ve stupních, tedy 30 – 60 – 90 až 330. Další pomůckou při určování severu jsou také značky na lunetě – ve čtyřech symetrických vybráních se tam nachází písmena pro světové strany – pochopitelně v angličtině. Všechna označení na lunetě je gravírované a černěné a vhodně doplňuje barvu pouzdra i číselníku.

Protože hodinky jsou určené pro dobrodruhy a do divočiny, logicky je sklíčko o průměru 31,5 mm safírové – tedy ze syntetického korundu – aby se při dobrodružstvích nepoškodilo. Má vnitřní antireflexní vrstvu – ta zase pomůže s čitelností v prudkém slunci či na sněhu.

Aby bylo možné využívat všechny funkce, je číselník analogově – digitální. Černý číselník je karbonový, jeho povrch má typickou strukturu. Na poměrně velkém distančním kroužku se nachází popisy k ovládání pomocí dotykového sklíčka: bílých nápisů je celkem šest a jsou pravidelně rozmístěny – funkcím se budu věnovat níže – a prostřídány vteřinovými číselnými indexy. Na vlastním číselníku vynikají hranaté a mírně vyvýšené obdélné hodinové indexy s luminiscenční výplní, doplněné jemnou minutovou škálou. Dalším prvkem jsou číslice (použit je docela zajímavý font arabských číslic) a co je nejdůležitější – ve spodní části je číselník proříznut a pod ním se nachází displej. Displej je dvouřádkový a zabírá prakticky celou spodní třetinu hodinek – mezi indexy 4 až 8. Číselník doplňují ještě nápisy Tissot 1853 nahoře nad osou ruček a označení typu hodinek T – TOUCH mezi osou a výřezem pro displej.

Černý číselník v šedém pouzdře, doplněný bílými indexy a jemným akcentem červené (T v kroužku a číslice 3 a 4) je velmi elegantní. Jeho čitelnost je také ukázková, protože všechny informace, které umožňuje svému majiteli zjistit – a je jich hodně – se odečítají na displeji. Takže číselník je přehlednější, než mnohé hodinky, které mají méně funkcí.

A jaké funkce vlastně hodinky mají a jak se ovládají? Funkcí je opravdu hodně: datum, dvě časová pásma, tlakoměr s předpovědí počasí, výškoměr s denivelací, chronograf s čítačem, kompas s buzolou, dva alarmy a teploměr. Mimo to je možné dvojí nastavení času (12. a 24. hodinový režim), nastavení jednotek (metry/stopy a stupně Celsia nebo Fahrenheita) a také nastavení zeměpisného pásma a polokoule, která jsou nutná pro správný chod výškoměru a barometru. Ovládání je velmi prosté: stačí zmáčknout na jednu vteřinu prostřední tlačítko a dotknout je některého ze sedmi míst na sklíčku – šesti na krajích a sedmého uprostřed, nad osou ruček. Podle typu informace se potom jednak objeví výsledky na displeji a také ručky se pokaždé chovají jinak.

V režimu výškoměr je možné jednak zjistit svoji nadmořskou výšku, ale také denivelaci – tedy stoupání nebo klesání včetně vertikální rychlosti. Ručky ukazují na pozici výškoměru.

V režimu chronografu je možné měřit stopkami s mezičasem nebo použít čítač. V tomto režimu fungují horní a dolní tlačítko podobně jako u ostatních chronografů. Ručky ukazují na pozici chronometru.

Na hodinkách je možné aktivovat a také deaktivovat libovolně dva alarmy. Ručky ukazují na pozici alarm.

Teploměr, zabudovaný v hodinkách, ukazuje teplotu na pouzdře, takže pro správné měření teploty okolí je nutné hodinky nechat nějakou dobu (15 – 20 minut) ležet na stole či jiném povrchu, o jehož teplotu nám jde. Pokud tedy nechceme měřit teplotu svou vlastní. Ručky ukazují na pozici thermo.

Pro mě je asi nejzajímavější funkci tlakoměr kombinovaný s předpovídáním počasí. Přesněji řečeno jde o sledování změn atmosférického tlaku po dobu šesti hodin a vyhodnocení jeho tendencí. Zjednodušeně řečeno – pokud tlak klesá, počasí se zhoršuje, pokud stoupá, zlepšuje se. Ručky ukazují předpověď – směrem k jedenáctce horší, směrem k jedničce lepší.

Dále hodinky nabízí ještě režim kompasu, kdy je možné dokonce uplatnit i vyrovnání deklinace mezi severem magnetickým a zeměpisným. Hodinky je také možné použít jako buzolu. V tomto režimu ručky vytvoří kompasovou střelku.

Tolik k popisu funkcí a pojďme se podívat na zbytek hodinek: ručky mají poněkud netypický tvar: vypadají trochu jako kapka – ale protože jsou černěné, není rozšíření příliš vidět. Výraznější jsou jen konce v podobě dýk, tvořené nerezovými leštěnými díly s luminiscenční výplní. Hodinová ručka je poměrně krátká – zasahuje jen do půlky displeje, minutová pak až k čárovým indexům. Vteřinovou ručku na číselníku nehledejte, není tam.

Ručky i hodinové indexy jsou opatřeny luminiscenční vrstvou s dostatečnou svítivostí. Hodinky také disponují možností rozsvítit displej – přesněji řečeno, po zmáčknutí středního tlačítka na 5 sekund se čísla rozzáří červeně, takže nemůže dojít k nechtěnému oslnění.

Hodinky pohání kvartzový modul Quartz ETA E48.311, který má velké množství komplikací a znovu je tu vyjmenovávat, by bylo nošením sov do Athén.

Dýnko hodinek je z titanu, rovné s okosenou hranou, která je prořezána deseti podlouhlými otvory. Je přichycené čtyřmi šroubky a dočtete se na něm obvyklé informace: výrobce a název hodinek, druh pouzdra a sklíčka, výrobní číslo a označení vodotěsnosti. Ta je 100 metrů vodního sloupce – což by mělo být dostačující pro pobyt v přírodě i potápění bez přístrojů. Pod vodou ovšem hodinky nefungují, dokonce ani mokré ne – sklíčko má dotykové schopnosti pouze za sucha. Dýnko je vlastně dvojité, vnitřní slouží jako ozvučnice pro zvukové signály, proto ony otvory.

Titanový tah plynule navazuje na pouzdro a má rozměry 21 mm u nožek, 20 mm u spony a výšku 4 mm. Spona je překlápěcí s pojistkou proti otevření a s gravírovanou značkou firmy Tissot – velkým písmenem T v obdélníku a s neoprenovou extenzí. Vzhledem k velikosti a váze sedí hodinky na ruce perfektně.

Hodinky Tissot T-Touch Expert Titanium mohou být zajímavou alternativou k tool nástrojům, jako jsou hodinky řady Casio ProTrek nebo „náramkové počítače“ Suunto. Proti předchozímu modelu má tento konečně vyšší vodotěsnost – což byl důvod, proč k předchozímu modelu často přistupovali dobrodruzi s nedůvěrou.

Jistě jsou Tissot T-Touch Expert Titanium zajímavou možností pro všechny, kteří se rádi vydávají do nehostinných a pustých horských výšin či neprostupných pralesů. Hodinky nabízí kromě času, kalendáře a chronografu další nástroje pro bezpečný pobyt i pohyb v přírodě. Jejich dalším plusem je to, že ač nabité funkcemi, jsou lehké a mají rozumnou velikost, takže mohou být stejně dobře použity i v džungli velkoměsta. Jejich cena je okolo 28.000,- CZK a já myslím, že za to určitě stojí.

Fandové ledního hokeje, pokud máte pocit, že „ty hodinky odněkud znáte“, tak ano, asi ano. Zdobí totiž mantinely letošního MS v ledním hokeji, jehož je firma Tissot oficiálním časoměřičem.

Pokud vás hodinky zaujaly – a nutně jsem musela popisy ovládání zjednodušit – můžete si český manuál ve formátu pdf stáhnout zde.

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!