Hodinky švýcarské firmy Mondaine nejsou v ČR zatím příliš známé, snad krom úzké skupiny lidí, kteří se o hodinky velmi živě zajímají. To se podle mě ale velmi rychle změní. Design značky Mondaine je totiž tak svérázný, že si je zapamatujete již na první pohled. Výrazný, leč do jisté míry klasický vzhled (číselník hodinek je designován podle švýcarských nádražních hodin, jež se používají od roku 1940) je spojen i s pověstnou švýcarskou kvalitou, což z nich dělá zajímavou volbu. Historii a původu značky jsme se již věnovali v minulé recenzi, a proto ji přeskočím. Tato recenze se bude zabývat jen a pouze modelem Mondaine Evolution Stop2Go 41mm v černé PVD úpravě.

Technické údaje:

Klasické kulaté pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli, upravené kartáčováním, přes které je nanesen černý PVD povlak. Průměr pouzdra je pěkných 41 milimetrů, což je velmi dobrý kompromis mezi současnou módou velkých hodinek a pohodlným denním nošením. Výška hodinek je pouhých 11,5 mm, skvělá hodnota zaručující, že vám na ruce rozhodně nebudou překážet. Sklíčko hodinek je samozřejmě safírové s vnitřní antireflexní vrstvou.

Strojek hodinek je quartzový s označením MONDAINE 58-02. Je zajímavý sytémem Stop2Go, který využívá dva krokové motory ve strojku. Sekundová ručka se na pozici 12 na 2 vteřiny zastaví a pak spolu s minutovkou vykročí do nové minuty a ztracený čas dožene jedním velkým skokem. Na švýcarském nádraží uvidíte tohle divadlo 2x denně, a to v poledne a o půlnoci, kdy se hodiny synchronizují.

Hodinky jsou vybaveny černým silikonovým řemínkem. Je velmi příjemný na omak a dobře odolává strázním denního nošení. Silikon je také odolný proti vodě, jenomže hodinky mají vodotěsnost pouhých 30 m – 3 Atm, což není hodnota, která by byla zvlášť vhodná pro kontakt s vodou.

Moje dojmy z hodinek:

Coby majitel poměrně štíhlého zápěstí oceňuji průměr pouzdra 41 mm a výšku hodinek 11,5 mm. Velikost je to skutečně univerzální, hodinky nepřekáží, ale ani na ruce nezaniknou. Kolem číselníku je jen velmi tenká luneta, tvářící se spíš jako součást pouzdra. Zajímavá je i korunka nezvyklého tvaru, která již byla popsána v předchozí recenzi jako „knoflík od hi-fi věže“. Je skutečně šikovná a nastavení času na hodinkách je velmi jednoduché a pohodlné.

Úprava pouzdra hodinek technologií PVD je v současnosti velmi módní a využívá ji poměrně hodně výrobců. Její výhodou je vysoká odolnost vůči běžnému opotřebení při denním nošení a velmi vysoká rezistence vůči potu nebo jiným chemikáliím.

Dýnko hodinek je uchyceno čtyřmi šrouby a je na něm velký červený terčík. Stejný, kterým je zakončena i sekundová ručka hodinek. Je to jedno z nejhezčích a nejnápaditějších dýnek, které jsem za poslední dobu viděl.

Jak jsem již zmiňoval, číselník sdílí design s číselníky švýcarských nádražních hodin. V tomto případě je však podklad číselníku černý a indexy bílé. Hodinové indexy jsou samozřejmě větší než ty minutové. Číselník je tak velmi dobře čitelný bez jakýchkoli extravagancí. Hodinová i minutová ručka mají tvar podlouhlého lichoběžníku a také bílou barvu. Sekundová ručka je jasně červená, zakončená kulatým terčíkem. Zkrátka stejně jako na jejich předloze, kterou můžeme spatřit na švýcarských nádražích již od roku 1940. Hlavní ideou číselníku je maximální čitelnost. Vedlejším efektem je i naprosto neopakovatelný vzhled hodinek, který si zcela určitě zapamatujete.

Osobně mě i zaujala funkce Stop2Go, která každou minutu vytváří iluzi toho, že se čas zastavil. Tato funkce má také rychlé a přesné nastavení času, kdy se korunkou netočí kolem dokola jako u klasických hodinek. Slouží spíš jako jistý spínač, pomocí něhož se posunují ručky po číselníku, a zcela netypicky dokonce umožňuje i samostatné nastavení sekundové ručky – což jsem u žádných jiných hodinek ještě neviděl.

Některé uživatele možná zamrzí nízká vodotěsnost. Ano, hodnota 30 m/3 Atm je skutečně nízká, ale ruku na srdce – kdo z nás nemá speciální hodinky na plavání nebo potápění? Ještě se mi nestalo, že bych nějaké hodinky kdy utopil. Takže i tato hodnota v běžném provozu obstojí nejspíš dobře.

Několik slov na závěr:

Tento model hodinek Mondaine mě skutečně zaujal. S touto značkou jsem se setkal osobně poprvé a je to velmi inspirující setkání. Pouzdro hodinek i řemínek jsou velmi příjemné a velmi vhodné pro denní nošení. Obdivuji design a čitelnost číselníku, který činí tyto hodinky zcela nezaměnitelnými. Jsem velmi rád, že je značka Mondaine nyní k dostání i v ČR a jsem si jist, že si velmi rychle najde svoje oddané příznivce. Hodinky najdete zde – hodinky-mondaine.cz.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme: Hodinky-Mondaine.cz

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.