Původně americká firma Hamilton se od začátku své existence (a i dnes, kdy je součástí koncernu Swatch Group) věnovala výrobě hodinek pro námořníky, vojáky a piloty – hodinky, spojující švýcarskou přesnost s americkým designem. Ze série Khaki Pilot bych vám dnes chtěla představit jednoho z novějších bratříčků – model Hamilton Khaki Aviation Pilot Day Date.

Firmu Hamilton čtenáři našich stránek už dobře znají, představovali jsme ji i její modely již několikrát, takže přejdu hned k představení hodinek.

Typické pouzdro je z ušlechtilé nerezové oceli 316L, která je částečně leštěná do vysokého lesku a částečně kartáčovaná – to na nožkách a dýnku. Nožky vychází zpod lunety a elegantním obloukem téměř zakrývajím korunku. Patří mezi větší modely, jejich průměr 42 milimetrů bez korunky, s korunkou měří 45,5 mm, 48 mm „lug-to-lug“ a výška pouzdra je 12,3 mm. Rozměrům odpovídá i váha – 84 g.

Na dalším obrázku se můžete pokochat detailem povrchové úpravy pouzdra při pohledu na bok a dýnko hodinek. Kartáčování boku pouzdra je v nápadném kontrastu s leštěnou lunetou.

Lesklá korunka kontrastuje s matným pouzdrem, které ji skoro celou zakrývá a chrání. Je zdobená tradičním písmenem „H“, jak tomu u hamiltonek bývá a je jemně vroubkovaná. Nejsem si úplně jistá, jak se bude s korunkou manipulovat člověku se silnějšími prsty, na druhou stranu – nehrozí, že by se omylem vytáhla.

Klenuté safírové sklíčko o průměru 37 mm je samozřejmě opatřeno antireflexní vrstvou a hodinky opticky zvětšuje, k tomu přispívá také velmi tenká luneta, která má tloušťku pouze 2,5 mm.

Matný černý číselník kontrastuje s lesklým pouzdrem hodinek. Nejvýraznějším prvkem na něm jsou šedé, jemně vzorované a vyvýšené indexy hlavní minutové škály. V horní části číselníku je apertura pro název dne v týdnu (anglicky, vyvedené černými literami na bílém datovém kotouči). Na pozici 12 je pak lesklý trojúhelník, který doplňuje kruh čárových indexů ve dvou velikostech. Je trochu nezvykle postavený na hrot. Hodinky mají ještě vnitřní hodinovou škálu, která zrcadlí tu vnější: z jemné kružnice míří směrem ven čárové indexy (opět ve dvou velikostech) a nejblíž k velkým číslům jsou pak indexy číslicové – tentokrát hodinové, vše v bílé barvě. I zde najdeme přerušení – na pozici 6 je apertura, tentokrát pro datum, stejně jako nahoře, tedy na bílém pozadí černými čísly. Na číselníku nechybí ani název výrobce, označení „automatic“ a hrdé oznámení „swiss made“.

Na číselníku mě na první pohled zaujaly ručky. Jsou krásně lesklé, částečně skeletonované a přiměřeně velké. Vteřinová ručka je subtilní, na konci mírně rozšířená do podoby šipky a za osou ukončená kulatým terčíkem. Výzdoba minutové a hodinové ručky je podobná a svým způsobem zrcadlová. U hodinové ručky je prázdná špička a tělo vyplněné luminiscenční barvou, u minutové je to obráceně.

Luminiscenční vrstvou jsou opatřeny jednak ručky (tedy hodinová a minutová) a také čárové indexy vnější škály. Podle intenzity soudím, že byly použity dvě různé vrstvy luminiscence, ta na ručkách je výraznější. Čitelnost ve tmě je výtečná, jak můžete sami posoudit z další kibiho fotografie.

Celkově jsem byla s čitelností číselníku spokojena, apertury, byť bílé, neruší, velikost ruček je přiměřená. Snad jedině velikost velkých číslic minutové apertury je moc velká, ano, prostě velká.

Uvnitř hodinek pracuje kalibr ETA 2834-2, jedná se o automatický kalibr s 25 kameny, frekvencí 28 800 kmitů za hodinu (4 Hz), funkcí hacking (zastavení chodu vteřinové ručky při seřizování) a rezervou nátahu cca 42 hodin. A jeho krásu můžete obdivovat průhledem v dýnku.

Dýnko z kartáčované oceli, zajištěné čtyřmi šroubky, nese průhled o průměru 25 mm. Z opisu okolo sklíčka se dozvíme obvyklé informace – číslo kalibru, materiál skla a pouzdra, výrobní číslo (H646150) a opět hrdé prohlášení, že toto jsou opravdu švýcarské hodinky. Ještě jednu informaci ukryl výrobce na dýnko: vodotěsnost. Nápis „water resistant 10 bar/145 PSI“ nás informuje o tom, že o tyhle hodinky se nemusíme bát, že nějakou tu přeháňku či koupel snesou.

Černé pozadí číselníku doplňuje elegantní černý kožený řemínek. U pouzdra i u spony je široký 20 mm a 3,8 mm silný. Prošívání řemínku je bílé a ocelová spona má zdvojený jazýček v podobě písmene „H“. Tomu také odpovídá perforace řemínku – je dvouřadá. Na sponě také najdeme, jak už to u značkových tahů bývá, gravírovaný název firmy. Vzhledem k tomu, že hodinky nejsou velké, sedí na ruce perfektně.

Ať už jste opravdový pilot nebo létáte jen ve spaní, ať už cestujete po světě, nebo jen prstem po mapě, v Hamiltonech Khaki Aviation Pilot Day Date najdete nadčasové hodinky, které v sobě spojují eleganci a ducha amerického designu a preciznost, přesnost a odolnost švýcarského kalibru a výroby. A jejich cena? Ta je také sympatická, prodávají se za 895 dolarů.

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Carollinum.cz.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!