Ne, nezapomněli jsme na značku Luminox a jejich odolné hodinky s military vzhledem a skvělým systémem pro zobrazení času i v noci. Důkazem buď tato krátká recenze hodinek Luminox A.8817GO. Tyto hodinky mne na první pohled zaujaly hlavně svou barvou. Jsou jistě skvělým doplňkem pro někoho, kdo zelenou barvu často využívá ve svém oblečení – ať už ve formě stejnokroje nebo prostě jen tak.

Hodinkové pouzdro je v tomto případě plastové. Pryskyřice je navíc vyplněna pro větší odolnost a houževnatost uhlíkovými vlákny. Průměr jsem změřil 45,5 milimetrů bez korunky, 49 mm s korunkou, 51,3 mm „lug to lug“ a tloušťku mi ukázalo posuvné měřítko 13 mm. Rozměrově jsou tyto hodinky celkem výrazné, rozhodně jsem u nich neměl pocit titěrnosti a na mém zápěstí s obvodem 22 cm se určitě neztrácely. Materiál pouzdra se určitě příznivě podílel na nízké hmotnosti hodinek, je to jen 53,7 gramů i s NATO strapem. Povrchová úprava je matná, hodinky se zbytečně nelesknou. Vodotěsnost výrobce garantuje až do 200 metrů vodního sloupce, v praxi to znamená vodní aktivity bez omezení.

I výrazná a výrazně vroubkovaná korunka je zelená a nijak nenarušuje vzhled pouzdra. A vzhledem k vodotěsnosti nepřekvapí, že je šroubovací do pouzdra.

V pouzdře je vsazené minerální sklíčko bez antireflexní vrstvy. Výrobce mluví o zvlášť tvrdém materiálu, ale bez bližších údajů se můžeme jen dohadovat, jak je sklíčko tvrdé. Asi můžeme předpokládat nějakou variantu borosilikátového materiálu, jako u hodinek Seiko a jejich obchodní značky „Hardlex“.

Okolo sklíčka je jednostranně (proti směru otáčení hodinových ruček) otočná plastová luneta – materiál i barva jsou stejné jako u pouzdra. Při otáčení je luneta fixována v šedesáti bodech, otáčení vyžaduje přiměřenou sílu a správnou hodnotu nastavíme snadno. Minutová škála, kterou zde najdeme, je skvělá, černý lak je zapuštěný v prohlubních. Bod na pozici „60“ je vybaven tritiovým zvýrazněním.

Temný, matně černý číselník doplňují tištěné velké hodinové indexy, minutová škála, hodinové indexy v rozsahu 13-24, jak bývá často u military hodinek. To vše je vytištěno zeleně, stejně jako popis modulu a určení vodotěsnosti pouzdra. Temný vzhled doplňuje jen barevné logo výrobce a datová apertura s bílým datovým kotoučem s černým tiskem. Číselník je přehledný a jednoduchý, ani jsem nečekal nic jiného.

Ocelové „pencil“ ručky jsou zeleně lakované, stejně jako subtilní sekundová ručka. A všechny ručky jsou vybaveny luminiscenčními kapslemi s plynným tritiem pro viditelnost v noci i bez nasvěcování. Na temném číselníku ručky trochu zanikají, ale majitel aspoň nemusí mít strach, že by se příliš třpytily na slunci.

Stejně jako ručky, i hodinové indexy číselníku jsou vyzbrojeny do tmy – i zde najdeme skleněné trubičky s (lehce radioaktivním) plynným tritiem, je jich tu celkem 16. Výrobce se holedbá svítivostí okolo 25 let. Moje zkušenost mi říká, že je to snad trochu přehnané, vždyť poločas rozpadu tritia je okolo 12,5 roku. Ale i tak se můžeme spolehnout, že po dobu životnosti hodinek nebudeme mít potíže se sledováním času v šeru nebo ve tmě. O této technologii jsme už několikrát psali, články najdete třeba zde.

V hodinkách je švýcarský quartz kalibr, výrobce je v tomto bodu velmi skoupý na informace, lze odhadnout, že se jedná o podobný nebo identický kalibr Ronda, jako u hodinek Traser.

Plastové dýnko je ze stejného materiálu jako zbytek pouzdra a najdeme na něm všechna potřebná data. Tedy jen téměř všechna – netuším, proč výrobci přestali uvádět i datum výroby luminiscenčních trubiček. Je to, myslím, škoda. K pouzdru je přišroubované čtyřmi šroubky s křížovou hlavou. Dýnko je ploché a na ruce sedí skvěle.

Klasické stěžejky drží zelený silný ZULU textilní (nylon) řemínek. Je to vlastně varianta NATO – strapu. A tenhle vypadá opravdu odolně. Zelenou barvu doplňuje černá barva „hardware“. A jazýčková spona je dokonce signovaná logem značky.

Hledáte lehké odolné hodinky, které vás budou provázet při čekání „až zabere“ na rybách? Nebo spíš něco, co doplní vaši výbavu při paintballu? Anebo prostě jen lehké odolné hodinky, které nevyžadují téměř žádnou údržbu? Zkuste se podívat na značku Luminox a konkrétně na řadu A.8800, nezklamou vás. Barva je trochu nezvyklá, ale věřte, že si na ni zvyknete snadno. Pokud dáváte přednost klasické černé, i ta je v nabídce. A cena je jen „baťovských“ 7.990,- CZK a hodinky mají dokonce prodlouženou záruku na 36 měsíců.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme: Clockcom.cz

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!