Hodinky Doxa TC One PR Chronograph L.E., které bych vám chtěla představit v této recenzi, nejsou úplně typickými zástupci výrobků firmy Doxa, tím, co si většina milovníků hodinek pod touto značkou představuje. Přesto jsou to hodinky zajímavé a krásné a my se na ně můžeme podívat zblízka.

Švýcarská firma Doxa je známá svými inovacemi potápěčských hodinek, její konstruktéři vynalezli třeba heliový ventil, oranžový číselník či lunetu s hodnotami dekomprese. Z jejich dílen ovšem vychází i zajímavé casual kousky, ať už dámské, nebo i pánské.

Mohutné zaoblené pouzdro z nerezové oceli měří 44 mm bez korunky, 47 mm s korunkou, 50,6 mm lug-to-lug a výšku má 15 mm. Elegantní oblouk nožek je částečně zapuštěný do pouzdra, vše je krásně leštěné.

Jako správný chronograf mají hodinky nejen korunku, ale také ovládací tlačítka – vše opět vyvedené v leštěné nerezové oceli. Baňatá korunka s jemným vroubkováním a gravírovanou značkou se nachází na pozici 3, ovládací tlačítka v podobě „dědečků hříbečků“ pak na pozicích 2 a 4. Vše funguje precizně tak, jak má i ovládací síly tlačítek jsou přiměřené.

Hodinky kryje ploché safírové sklíčko o průměru 32,5 mm, zapuštěné do jedné roviny s tenkou lunetou a opatřené antireflexní vrstvou – jak se na pořádné švýcarské hodinky sluší.

Číselník, jak už to u chronografů bývá, je poněkud komplikovanější. Číselník je bílý, jeho pozadí je zdobeno několika různými strukturami. Vnější mezikruží pod indexy je hladké, vnitřní kruh má plastický dekor z jemných obdélníčků a subčíselníky jsou zdobené nádherným soustředným guilloché. Na zešikmeném okraji hodinek vidíme škálu čárových indexů ve dvou velikostech pro vteřinovou ručku, velký číselník pak má dvoje číselné indexy: vnější malé arabské v černé barvě a větší římské číslice.

U těch bych se ráda zastavila: mají nádhernou modrou barvu, jsou plastické a římská čtyřka není v klasické podobě IV, ale IIII. Ovšem moc toho z těchto krásných indexů nezbylo – jen indexy II, V a X jsou celé, ostatní buď chybí úplně, nebo jsou „okousány“ subčíselníky. Subčíselníky jsou čtyři: nahoře na pozici 12 pro odečet minut, dole na pozici 6 pro odečet hodin, vlevo na pozici 9 je permanentní vteřinový. Na pozici 3 se nachází subčíselník ve tvaru výseče, který ukazuje rezervu nátahu. Apertura pro datumku je posunuta na pozici „půl páté“ a je lemovaná kovovým rámečkem. Datový kotouč je bílý, indexy černé, velikost malá, takže na číselníku neruší. Vlevo od hlavní osy nalezneme vyvýšenou hladkou plošku s názvem výrobce a označením automatic, nápis swiss made lemuje pozici pod spodním subčíselníkem.

Ručky jsou nádherné, modřené a je jich celkem sedm. Minutová a hodinová ručka hlavního číselníku evokují svým tvarem kapesní hodinky – terčík s otvorem najdeme například na starých Omegách. Vteřinová ručka hlavního i ručky subčíselníků jsou jednoduché, hladké a subtilní, protažené za osu a ukončené terčíkem. Jen ručka rezervy nátahu je o něco silnější – přece jen tu není potřeba taková přesnost odečtu. Na předchozí kibiho fotografii je také krásně vidět osu hodinek a také to, jak vysoko nad číselníkem vlastně velké ručky obíhají, aby pod sebou udělaly místo těm malým.

Můj celkový dojem z číselníku je pozitivní – přestože chronografy prostě nesou více informací, než hodinky bez této komplikace, jsou Doxy velmi dobře čitelné. Jednotnou barvu ruček – modrou a podkladu – bílou – doplňuje jemný akcent červené barvy ukazatele rezervy nátahu.

V hodinkách pracuje pozměněný kalibr Eta/Valjoux 7750, který si už u nás zasloužil samostatný článek. Ke klasickým chronografickým komplikacím byl v tomto případě přidán modul pro měření rezervy nátahu. Kalibr je decentně zdobený, můstky perličkováním, rotor automatického nátahu broušením ve stylu ženevských pruhů.

Dýnko, tedy přesněji řečeno jeho okraj, je také z leštěné oceli, zajištěné šesti poměrně hluboko zapuštěnými šroubky. Safírové sklíčko má průměr 27 mm a tímto velkým průhledem se můžeme pokochat kalibrem. Na strojku se také skví název firmy a rok jejího založení. Plášť pak nese obvyklé informace – pořadové číslo v limitované edici, typ sklíčka, odolnost proti vodě (5 ATM) a hrdé označení swiss made. Díky rovnému sklíčku průhledu a váze jen 119 gramů sedí hodinky na ruce velmi dobře.

Lesklý plášť hodinek vhodně doplňuje kožený prošívaný řemínek z kůže krokodýla, který je u nožek široký 22 mm, ke sponě se zužuje na 20 mm a tloušťku má 4,5 mm. Luxusní řemínek je ukončen lesklou překlápěcí signovanou sponou.

Pokud patříte k lidem, kteří si rádi odměřují čas a chronograf je tedy vaše „krevní skupina“, jsou Doxa TC One PR Chronograph L.E. zajímavým tipem: kompaktní, přesto skvěle čitelné a s krásným číselníkem v duchu odkazu švýcarského klasického designu. Navíc jde o limitovanou edici – vyrobeno jich bylo pouhých 100 kusů. Můžet si je koupit v Koscomu a stojí 68.900 CZK (pod referenčním číslem 896.10.022.02).

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!