Výrobci se s blížícím termínem začátku hodinářského svátku – výstavy BaselWorld 2014 – trumfují v novinkách. Dnes vám krátce představím vážně úžasný in-house mechanický kalibr se značkou Oris – s ukazatelem rezervy nátahu a to hned na deset dní!

Značku Oris máme asi všichni spojenou se švýcarskými kalibry ETA nebo Sellita. V roce 2014 se tedy značka dostává to „vyššího patra“ hodinářského řemesla. Možná i vás napadne otázka – Proč zrovna kalibr 110? Odpověď je jednoduchá, v letošním roce slaví značka 110. výročí od svého vzniku, takže proto.

Pro značku Oris vlastní kalibr není ale nic nového, od svého vzniku v roce 1904 se podařilo uvést 229 in-house kalibrů. Vlastní výroba kalibrů skončila v roce 1982, souviselo to s „velkou quartzovou krizí“. Vývoj vlastních kalibrů pravděpodobně u mnohých značek souvisí se stále horší dostupností kalibrů značky ETA – ty se stále méně dostávají mimo mateřský koncert SWATCH Group. U alternativních značek, jako třeba Sellita sice není problém „uměle“ vytvořený, ale asi výrobce téměř naráží na hranice svých současných výrobních možností a tím se i prodlužují objednací lhůty a lhůty dodávek. A i tak se mnoha značkám vyplatí vývoj vlastního kalibru, současně s nárůstem prestiže značky to většinou vede i k nárůstu cen. Ano, vývoj nového kalibru je velmi náročný nejen časově, ale i finančně.

Kalibr 110 je tedy mechanický kalibr s ručním nátahem, zobrazením rezervy nátahu (10 dní, 240 hodin) a excentrickou sekundovou ručkou. Je úžasné, že tak výjimečné rezervy nátahu se podařilo dosáhnout pouze jedním pérovníkem (pero je prý dlouhé 1,8 metru). Zobrazení ručkou ukazatele rezervy nátahu je nelineární – co to vlastně znamená? Pero při svém stlačení nátahem a postupném uvolňování nemá úplně hladký průběh. Obvykle se technikům podaří zajistit transparentní pohyb ukazatele jen v rozmezí 1-4 dny, zde se to tedy technikům Oris podařilo až do 10 dní.

Frekvence setrvačky je 3 Hz (21600 A/h). Kalibr obsahuje 40 (!) ložiskových kamenů. A jak se povedlo zdobení a celkový vzhled kalibru, se můžete přesvědčit sami. Za mne mohu říct, že velmi vydařené.

Jako první jsou novým kalibrem osazeny hodinky s příznačným označením Oris 110 let Limited Edition. Jsou to hodinky spíš průměrné velikosti – 43 mm. Pokud vám podoba něco připomíná, tak mně také, snad jako bych už něco podobného viděl u značky IWC a řady Big Pilot. Věřím, že podobnost je dána hlavně parametry kalibru a obdobným určením hodinek, nic jiného za tím nehledám. Pouzdro je vyrobeno buď z 18 karátového růžového zlata (ref. číslo 01 110 7700 6081), nebo z nerezové oceli (01 110 7700 4081).

A ještě vám dlužím cenu, u ocelové verze se mluví o ceně 5500 CHF, u zlaté o 14800 CHF, od obou verzí vznikne pouze limitní edice 110 kusů. Ano, cena je to závratná, ale věřím, že v tomto případě to odpovídá jak inovacím, tak i preciznímu technickému provedení kalibru a hodinek. O hodinkách jsou zatím jen kusé informace, ale věřím, že i vám hodně napoví fotografie, které výrobce uvolnil pro zveřejnění.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.oris.ch

Jestli se vám novinky líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!