Dnes bych vám rád představil novinku značky Oris – jsou to hodinky Artelier Jumping Hour. S touto komplikací „digitálního“ zobrazení času jsem se prvně setkal u překrásných kapesních hodinek Girard-Perregaux z roku 1810, určitě se na ně podívejte, jsou překrásné. A jak se s tímto tématem vypořádali návrháři značky Oris?

Základ hodinek tvoří ocelové pouzdro z nerezové oceli o průměru 40,5 milimetru. Pouzdro má typické „barokní“ tvary řady Artelier, dobře zapadá do celého konceptu luxusních hodinek pro formální příležitosti (suit). Vodotěsnost pouzdra je nadprůměrná, snad je to vlivem toho, že hodinky s vysokou odolností ve vodě Oris prostě umí. Tak jak tak, výrobce garantuje 50 metrů vodního sloupce.

Jistě i vaši pozornost přitáhne stříbrný číselník s bohatou guilloché. Ne nenajdete na něm hodinovou ručku, pouze lesklou niklovanou minutovou a mimostředně umístěnou drobnou sekundovou. Aktuální zobrazení hodin najdete na pozici „12“ v podobě apertury s černým orámováním. Na fotografii níže je tedy 8:49, jak prosté, milý Watsone. Zobrazená číslice vždy v celou hodinu přeskočí na aktuální hodnotu.

Číselník je krytý klenutým safírovým s klíčkem s antireflexní vrstvou.

V hodinkách tiká švýcarský mechanický kalibr s automatickým nátahem – Oris 917. Jeho základem byl kalibr Sellita SW300, ten byl samozřejmě upraven hodináři značky Oris. A samozřejmě nemůže chybět typický rudý rotor automatického nátahu. Strojek je vidět skvěle, v nerezovém oblém leštěném dýnku je skleněný (minerální sklíčko) průhled.

Kalibr pracuje s frekvencí 4 Hz (28800 A/h), má 25 ložiskových kamenů, průměr 11½ linky (25,6 mm), výšku pouhých 3,6 mm a je vybaven hackingem sekundové ručky. Je to jistě výborná alternativa ke kalibrům ETA 2892.

Hodinky jsou doplněny hnědým koženým řemínkem se vzorem krokodýlí kůže a nerezovou překlápěcí sponou.

Nezbývá, než dodat, že tyto krásné hodinky s referenčním označením 917 7702 4051 LS mají cenovku 4100 CHF. Není to zrovna málo, ale i tak je to lákavé, moc lákavé…

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: oris.ch

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.