Dnes bych vám chtěla představit hodinky Ollech & Wajs Cougar. Už podle vzhledu se jedná o military hodinky, v jejich útrobách se skrývá mechanický kalibr ETA 2824-2. Švýcarská firma Ollech & Wajs se sice na trhu pohybuje až od roku 1956, ale jejich hodinky nosí často američtí vojáci i ostatní fandové military stylu. Pojďme se na ně podívat zblízka…

Ocelové pouzdro je z kvalitní pískované nerezové oceli o průměru 40 milimetrů a výšce 11,5 mm. Z elegantního soudkovitého tvaru ostře vystupuje výrazný kryt korunky, otočná luneta je krytá mírně vyvýšeným zoubkovým okrajem. Pouzdro hladce přechází do nožiček a ty do elegantního tahu ve stejném matovém provedení.

Korunka, umístěná ve standardní pozici, je jednoduchá, nezdobená ničím jiným než vroubkováním. Je do dvou třetin krytá pouzdrem, takže si nejsem jistá, jestli se s ní nebude hůře manipulovat osobám se silnějšími prsty, na druhou stranu to znamená, je méně náchylná k nechtěnému vytažení. Korunka je šroubovací do pouzdra, i kvůli zajištění ochrany hodinek proti vodě. Ta má v tomto případě velmi příjemnou hodnotu 20 BAR (200 metrů vodního sloupce).

Sklíčko na hodinkách je rovné, safírové, zasazené v úrovni lunety, nijak tedy nevystupuje nad hranu hodinek.

Zajímavým a dle mého názoru velmi esteticky povedeným prvkem na hodinkách je otočná luneta. Její povrch je stejný, jako u celého pouzdra, tedy z pískované oceli. Jednotlivé pozice jsou na lunetě osazeny střídavě černými zapuštěnými číslicemi (na pozicích 20 – 30 – 40 – 50), střídavě vystouplými lesklými proužky. Minutové dělení je pouze v první čtvrtině a tvoří ho černěné zářezy do poloviny délky lunety. Na pozici 12 je výrazný černěný trojúhelník s luminiscenčním bodem. Luneta je otočná jednostranně, proti směru hodinových ruček, jak je obvyklé u hodinek pro potápěče.

Černý matný číselník kontrastuje s pouzdrem. Hodinové indexy jsou tvořeny luminiscenčními ploškami různých tvarů i velikosti, na pozici 12 je velký klínek, na pozicích 3, 6 a 9 jsou klínky zkrácené. Minutové indexy jsou tvořeny jednoduchými čárkami. U pozice 3 je otvor pro datumku, kterou tvoří – trošku rušivě – černé hranaté číslice na bílém pozadí. Vnitřní kruh indexů je tištěn červenými číslicemi vojenské řady od 13 do 23. Na číselníku samozřejmě nechybí bílé logo výrobce s nápisem Cougar (nahoře) a deklarací vodotěsnosti – dvouřádkový nápis PROFESSIONAL a 660 ft/200m – dole v ose hodinek.

Jak hodinová, tak minutová ručka jsou mohutné, leštěné, vyplněné luminiscenční barvou, ke konci se zužují do špičky. Subtilní vteřinová ručka je v kontrastní červené barvě, s obdélným rozšířením, které nese luminiscenční vrstvu. Rozšíření je umístěno tak, aby při pohledu na hodinky nestínilo indexy hodin.

Celkově se mi číselník zdál trochu přeplněný, menší indexy a ne tak monumentální ručky by pomohly odlehčit robustní, ale jinak celkově příjemný vzhled elegantního pozdra s lunetou.

.

V těle hodinek se skrývá, jak už jsem psala na začátku, mechanický kalibr ETA 2824-2 s 25 ložiskovými kameny, automatickým nátahem a s jedinou komplikací – zobrazením data. Detaily si můžete přečíst ve specializovaném podrobném článku.

I ke krajům zkosené šroubovací dýnko hodinek je v matové oceli, ozdobené uprostřed motivem potápěče. Okolo najdeme tradiční informace o vodotěsnosti, kalibru, místě původu a sériové číslo. Ploché dýnko sedí na zápěstí skvěle!

Tah je provedený v matové oceli s překlápěcí sponou s jednoduchou neoprenovou extenzí a pojistkou proti otevření. Celková váha hodinek s tímto řemínkem je 126 g. Smířit se musíme jen s koncovkami tahu u pouzdra hodinek, ty nejsou z plného materiálu, ale jen z ohýbaného plechu.

Hodinky Cougar firmy Ollech & Wajs spojují v sobě kvalitu švýcarského kalibru se zajímavým a moderním army vzhledem. A jistě při rozhodování má své místo i cena a ta je u těchto hodinek velmi příjemná – jen okolo $450 USD. Rozhodně to stojí za zamyšlení, ne?

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Výrobce: www.chronotime.ch

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!