Ocitnout se poprvé v životě na největším evropském veletrhu luxusních hodinek a šperků může být pro mnohé splněným snem. Dostat se sem jako novinářka skýtá naději, že člověk zahlédne ono tajemství horních deseti tisíc, kteří si mohou dovolit koupit si hodinky za miliony, jako vy si kupujete ranní noviny. Legendami a zlatým oparem luxusu opředený fenomén Basel World vzbuzuje v mysli spousty otázek i očekávání… A jaké je to doopravdy? A jaké je to doopravdy na letošním ročníku?

Basel World 2014 se koná od 27. 3. do 3. 4. Dnešek byl druhým dnem veletrhu. Při množství 1400 stánků, potažmo značek, jež se tu letos prezentují, není možné všechny navštívit. Během dneška jsem tu na 12cm podpatcích naběhala určitě aspoň deset kilometrů, byť jsem zatím navštívila jen výstavní haly v přízemí a 1. patře centrální budovy. Nejen toto vše pasuje Basel World na největší evropský veletrh hodinářského a šperkařského oboru. I když by oči chtěly vidět vše, selekce byla nezbytná.

Rozhodli jsme se začít prohlídku v nedávno zprovozněné budově, jejíž nezvyklé architektonické řešení zaujalo alespoň na chvilku každého návštěvníka. První, co našince upoutá, je švýcarská akurátnost, jejich zakořeněná snaha skloubit vstřícnost hostům a požadavek dodržování jejich pravidel hry. Když splníte požadavky, které dají jasně a srozumitelně najevo, můžete si užít velmi příjemný servis a zařadit se mezi cca 4000 novinářů, kteří se veletrhu letos účastní. Prověření pro novinářskou akreditaci není žádná povrchní formalita, ovšem její úspěšné získání vám otevírá (mnohdy nečekaně) zamčené brány.

Především prestižní značky (ale nejen ony) se předvedly s novinkami, někdy ve světové premiéře. Rolex debutoval novými modely kultovní řady Oyster a s úplně novými hodinkami ve své kolekci Cellini, interpretující současným způsobem tradiční oblekové hodinky s charakteristickým rukopisem této značky.

Tisková konference značky Chopard uvedla ve světové premiéře hned několik novinek. Ukázku Haute Horlogerie zastupuje model L.U.C s pouzdrem z fairmined surového zlata s kalibrem opatřeným tourbillonem. K 25. výročí spolupráce s automobilovým závodem Mille Miglia vytvořila značka Chopard limitovanou edici chronografu Mille Miglia 2014.

Patek Philippe zaujal novým kalibrem, který spojuje komplikace druhé časové zóny a chronografu, v modelu Nautilus s ocelovým pouzdrem. Druhou novinkou je kalibr, spojující chronograf a anuální kalendář s ocelovým pouzdrem i tahem.

Stejnou kombinaci najdeme i u značky Zenith, která ji představila prostřednictvím modelu El Primero, high beat kalibru (36 000 kmitů/hod).

Na zítřek plánujeme navštívit sekci nezávislých hodinářů, takže se můžete těšit na zprávy o neobvyklých modelech.

Autor textu: Evelyn

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Jestli se vám článek líbil, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!