Dnes vám představím hodinky, se kterými jsem se už nějakou dobu moc chtěl seznámit. Nesou osvědčenou japonskou značku Seiko, typové označení mají SKA531P1. Tyto hodinky jsou „mladším bráškou“ mých velmi oblíbených hodinek Seiko SUN005, o kterých jsem psal už před časem. Pojďme se podívat podrobněji, proč mi připadají tak univerzální.

Pouzdro je jednoduché, válcovité, materiálem pro něj byla nerezová ocel. Průměr má „univerzálních“ 42 milimetrů, jeho tloušťka je pouze 12 mm. Myslím, že hodinky je tedy možné nosit jak na slabších, tak i na urostlejších zápěstích. Díky poměrně malé výšce a tvaru se tyto hodinky snadno vejdou i pod manžetu košile. Rozteč mohutných nožek (20 mm) vybízí k výměně tahu (bracelet) za libovolný řemen nebo snad i látkový NATO – strap. Díky tomu mohou tyto hodinky snadno „změnit svou tvář“ pro nejrůznější situace. Povrchová úprava je kombinací lesklých a matných ploch, více asi napoví fotografie. A hodinky jsou černé, není to lak, který se může snadno odloupnout, ocelové plochy jsou iontově pokoveny Seiko variantou PVD, v terminologii značky je to „gun metal“. Pokud jsem měl možnost tuto úpravu posoudit, připadala mi velmi kvalitní a hodinky běžné používání zvládnou bez potíží.

Vzhledem k vodotěsnosti, kterou výrobce garantuje (100 metrů vodního sloupce, prakticky asi 8 metrů), není korunka šroubovací do pouzdra. Ale je, myslím, dostatečně dobře kryta výstupky pouzdra, takže její vytažení nehrozí. Na hodinkách si jistě všimnete i tlačítka na pozici „2“. Po jeho stisku vám sekundová ručka ukáže rezervu dobití baterie. Více jsem o tom psal u hodinek SUN005, pokud vás to zajímá. Korunka i tlačítko jsou rovněž ocelové s černou povrchovou PVD úpravou.

Sklíčko je rovné, bohužel ne safírové, ale minerální ze speciálně odolného boritého skla s obchodním názvem „Hardlex“. Absence sklíčka ze syntetického korundu je snad jedinou věcí, které bych těmto hodinkám vytkl.

Černý matný číselník má vyvýšení vnější kroužek s plastickými hranatými indexy a tištěnou minutovou škálou. Je velmi jednoduchý, kromě kovového plastického loga značky zde najdeme už jen popis technologie kalibru „kinetic“ a připomenutí vodotěsnosti. Vše doplňuje orámovaná datová apertura na pozici „3“. Oceňuji černý datový kotouč s inverzním tiskem, v této podobě to ruší snad jen minimálně.

Perfektně vypracované ručky (baton) jsou leštěné, mají zlatou barvu. Na černém číselníku jsou skvěle čitelné a to i díky svému příčnému zkosení. Ručky i hodinové indexy nesou luminiscenční výplň s příjemnou zelenou září. Jistě nemůžeme očekávat sílu a výdrž luminiscence jako u potápěčských modelů, ale v běžném provozu to bude jistě stačit. Ručky doplňuje subtilní sekundová ručka. Musím pochválit preciznost výroby, ručka skáče přesně na indexy.

V hodinkách je hybridní kalibr 5M62. Podrobnosti o jeho velmi podobném příbuzném modelu 5M65 najdete třeba zde. Všímavější si jistě všimli, že v tomto modelu výrobce nevyužil zobrazení času ve druhé časové zóně, ostatní vlastnosti zůstaly zachovány. Já jen doplním, že přesnost tohoto kalibru v mých hodinkách není ojedinělá, u těchto SKA531 jsem za dobu testování nezjistil žádnou odchylku od přesného času. Při dobití baterie na plnou kapacitu si hodinky uchovají svoji přesnost až po dobu 6 měsíců. Nutnost nátahu signalizuje sekundová ručka trochu nervózním skákáním v intervalu dvou sekund (EOL), toho si majitel jistě všimne.

Oblé leštěné dýnko je ocelové s průhledem (i zde je hardlex) a je šroubovací do pouzdra. Otvírá průhled na sice nezdobené, ale i tak zajímavé mechanické součástky. Je to určitě zajímavější, než někdy nudná pevná dýnka jiných hodinek s quartzovým kalibrem.

K hodinkám patří skvěle vypracovaný nerezový tah, rovněž s černou PVD úpravou a nerezovou signovanou překlápěcí sponou s pojistkou proti otevření. Hodinky i s ním váží 148 gramů, rozhodně jsem z nich měl velmi dobrý dojem, který mi někdy u lehčích hodinek chybí.

A jaký je můj závěr? Pokud hledáte hodinky, které vás budou spolehlivě a nenápadně provázet ať už v kanceláři nebo při výletu na raftech, myslím, že s tímto modelem nešlápnete vedle. Vyzdvihl bych provedení, které skvěle doplní i formální oblečení nebo perfektní čitelnost číselníku a ruček. A to, že se o provoz hodinek nemusíte takřka vůbec starat a dostatečně dobijete baterii běžným pohybem ruky, nebo výjimečná přesnost hybridního kalibru, jsou příjemné bonusy navíc. V Koscomu je prodávají za asi 9000 CZK a to vážně není moc.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!