Dnes bych chtěl pokračovat a představit vám další svoje hodinky. Jedná se o variantu „military“ hodinek se značkou Glycine. Pokud ve vzhledu těchto hodinek poznáváte dílčí prvky modelů jiných značek, nedivím se. Nevím, jestli to bylo primárním cílem konstruktérů, ale vyloučit to asi nelze. I tak to jsou svébytné hodinky. Ke mně se dostaly vlastně náhodou, měly za sebou „putovní období“, kdy několikrát změnily majitele. U mne ale zakotvily, už je mám asi 4 roky.

Pouzdro těchto hodinek je z nerezové oceli (316L), má jednoduchý válcovitý tvar s masivními nožkami. Celkový dojem, který z pouzdra mám, se dá asi shrnout pod výraz „military hodinky“, byť tomuto zadání tak úplně neodpovídají velikostí. Průměr pouzdra má „dospělý“ rozměr – 46 milimetrů, výška 11,5 mm, rozteč nožek 24 mm, „lug to lug“ 54 mm. Rozměry možná vypadají nebezpečně, ale není tomu tak, nízká výška pouzdra a oblý tvar dovolují tyto výrazné hodinky nosit bez omezení i pod manžetu košile. Povrchová úprava na všech plochách je dokončena kartáčováním, i díky tomu pouzdro stále vypadá takřka jako nové.

Ocelová korunka je signovaná tradičním označením značky, tedy stylizovanou korunkou. Korunka je poměrně velká (průměr má 9 mm), hodinky mají ruční nátah mechanického strojku, tak se to určitě hodí. Vroubkování korunky není nijak výrazné, do hřbetu ruky určitě netlačí. Korunka není šroubovací – i přes vysokou vodotěsnost pouzdra. Je to trochu překvapivé, ale zatím se to obešlo bez problémů. Vodotěsnost pouzdra je obsažena už v názvu, je tedy 200 metrů vodního sloupce.

V pouzdře je zasazeno ploché minerální sklíčko bez antireflexní vrstvy (o průměru 37 mm). A to je asi jediná „slabina“ těchto hodinek, samozřejmě, že bych byl raději, kdyby bylo safírové a mělo antireflex. Výměna je možná a jednou k tomu na mých hodinkách určitě dojde. Zatím ale musím přiznat, že je sklíčko takřka netknuté, drobnou stopu (nepatrně odřená hrana sklíčka u indexu „6“) jsem už zdědil po předchozím majiteli.

Černý matný číselník je neuvěřitelně přehledný a čitelný. Jestli i vám rozložení indexů připomíná podobný design některých řad hodinek značky Officine Panerai, vůbec se nebudu divit. Na design číselníku se můžete podívat sami. Mne těší, že designéři značky nezapomněli na hrdé a jistě zasloužené „Swiss made“.

Bíle lakované ocelové ručky „bâton“ mají luminiscenční výplň, na pozadí černého číselníku jsou čitelné naprosto dokonale. Ručky i indexy číselníku mají výplň luminiscenční barvy (pravděpodobně tritium), ale roky si vzaly svou daň a i po nasvícení se luminiscence ozývá jen nesměle a krátce. Až přijde správný čas, poprosím šikovného hodináře o výměnu. Anebo možná rovnou nechám vyměnit ručky za nové. Teď to ale není aktuální. Nevnímám to jako chybu, jen jako vlastnost.

V pouzdře je zasazen osvědčený, snad už starobylý, kalibr ETA/Unitas 6497. Spoustu užitečných údajů o něm najdete v samostatném článku. Tak mohu zmínit jen to nejdůležitější – frekvence setrvačky je 2,5 Hz (18000 A/h), 17 ložiskových kamenů, rezerva nátahu okolo 50 hodin. Zdobení strojku není nic moc, ale k celkovému stylu hodinek se to asi hodí. Přesnost je stále obdivuhodná, odchylka se bez problémů vejde do rozsahu COSC certifikátu.

Dýnko je ocelové, šroubovací a vzhledem k vodotěsnosti hodinek má netradiční a velký průhled na kalibr. Průhled tvoří rovněž minerální sklo (33 mm). Po obvodu dýnka najdeme obvyklý popis modelu. A jak sedí na ruce? Jedním slovem – skvěle, dýnko je ploché a rozměrné, hodinky mi sedí na zápěstí, jako kdyby se tam narodily.

V původní výbavě jsou dva gumové řemeny s mohutnou jazýčkovou sponou. Je to jistě praktické řešení, ale mně se k těmto hodinkám víc líbí kožené řemeny, asi mám dojem, že to lépe podtrhuje jejich „vintage“ vzhled. Vystřídal jsem jich hodně, nakonec jsem zakotvil u tohoto voděodolného řemene Panatime. Ale hodinkám sluší i látkový NATO strap. Zkoušel jsem také nerezový tah Watchadoo, ale tak nějak to nebylo ono. Incursore nejsou žádný drobeček, s řemenem váží celých 103 gramů. Výměnu řemenů výrazně usnadňují provrtané nožky, takže vytlačit stěžejku a vyměnit řemen lze velmi snadno a použít na to můžete klidně i kancelářskou sponku.

Tak jak se vám hodinky Glycine Incursore líbí? Pokud byste se náhodou rozhodli zkusit hodinky značky Glycine, podívejte se na webové stránky této značky. Mladší a trochu modernější „sourozence“ tohoto modelu vám mohu jen doporučit. Mají už i safírové sklíčko a funkční luminiscenci. Mně tyto hodinky slouží čtvrtým rokem, bez sebemenších potíží a to už se mnou zažily mnohé. A cena není nijak závratná, seženete je nejspíš už okolo 20000 CZK. Prodávají se i různé barevné varianty – světlý číselník, místo barvy oceli PVD, pouzdro může mít pro někoho přijatelnější rozměr 44 milimetrů. A pokud máte raději automatický nátah strojku, lze je mít i s kalibrem ETA 2824.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií a druhé.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!