Hodinky Omega Speedmaster zvané také „Moonwatch“ není třeba nijak zvlášť představovat. Světlo světa spatřily již v roce 1957, šestkrát se podívaly na Měsíc a zdobily zápěstí mnoha známých osobností. Recenzi tohoto ikonického chronografu napsal Táda, najdete ji zde. Pro připomenutí výročí půl století od vzniku hodinek Speedmaster značka Omega představila dva nové modely s pouzdrem v kombinaci ocel – červené zlato a ocel – žluté zlato.

Hodinky se inspirují svým legendárním předchůdcem a nabízí číselník s vteřinovou ručkou na pozici 9 a s 30 minutovým a 12 hodinovým sčítačem na pozici 3. Vynechat nechci ani nenápadnou datumovku na pozici 6. Zlaté plastické indexy pokrývá luminiscenční barva Super-LumiNova, která zvýrazňuje také ručky. Vše chrání safírové sklíčko odolné proti poškrábání. Významnou součástí 41,5 mm nerezového pouzdra je kartáčovaná tachymetrická luneta a nerezový tah. Hodinky mají standardní vodotěsnost 100 metrů.

Srdcem obou modelů je původní kalibr Omega 9300 Co-Axial, který hodinkám přidává vintage vzhled. Byl to úplně první chronografický kalibr s koaxiálním krokovým mechanismem a má své pevné místo v historii. Pozorovat ho lze safírovým průhledem v dýnku. A jeho parametry? In-house, sloupkové kolo, antimagnetický křemíkový (Si14) vlásek, Co-Axial krokový mechanismus, 54 ložiskových kamenů, rezerva chodu 60 hodin. Kalibr je označen „chronometer“, rozdílem -6/+4 vteřin za den vyhovuje certifikaci COSC. Rotor automatického nátahu má oboustranný nátah. Strojek je bohatě zdobený – černěné šroubky, černý vlásek, cotes-de-arabesque na rotoru a můstcích a popisné červené gravírování. A jen na okraj, na všechny hodinky s kalibrem 9300/9301 značka poskytuje záruku 4 roky.

Varianta s černým číselníkem (referenční číslo 331.20.42.51.01.002) má lunetu a indexy z 18 karátového červeného zlata, které najdeme také na článcích kovového tahu.

Verze s bílým číselníkem (referenční číslo 331.20.42.51.02.001) je osazená tachymetrickou lunetou a indexy z 18 karátového žlutého zlata. To tvoří i střední články náramku.

Obě novinky veřejnost spatřila na BaselWorldu 2013. Kolekce Omega Speedmaster je nyní širší o modely v bi-color provedení. Obě varianty mají shodnou cenovku £9,490.00. Dlouho jsem mezi oběma modely váhala a nakonec jsem se rozhodla pro červené zlato s černým číselníkem, ten se mi líbí víc. Které z nich byste si vybrali vy?

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: www.omegawatches.com

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!