Dnes bych vám rád představil dokonalý letecký chronograf. Jistě, můžete se mnou nesouhlasit, můžete i protestovat, ale to je zhruba všechno, co se s tím asi dá dělat, já tomto smělém tvrzení budu trvat. Vznikl u značky Stowa, to je malý německý výrobce a dělat zajímavé hodinky opravdu umí velmi dobře. Ať už to jsou hodinky pro formální příležitosti nebo mnoho barevných variant potápěčských hodinek. Dnes ale pro vás mám Stowa Flieger Chrono Handaufzug. Nesmíme zapomenout, že značka Stowa byla jedním z pěti původních výrobců B-Uhr a má tedy s designem těchto hodinek opravdu dlouhou zkušenost.

Pouzdro je z matně kartáčované nerezové oceli, průměr má 41 milimetrů, výšku 14,7 mm. „Lug to lug“ rozměr je 50,2 mm, rozteč nožek 22 mm. Mně by vůbec nevadil i větší průměr pouzdra, pilotní hodinky mám rád s průměrem okolo 47 mm. Věřím ale, že průměr 41 mm je univerzálnější a hodinky tak bude možné lépe nosit pod manžetu košile. Vodotěsnost pouzdra je příjemná, výrobce garantuje odolnost proti 50 metrům vodního sloupce.

Hodinky se dají koupit s různými řemeny, v nabídce jsou černý nebo hnědý kožený pilotní řemen s nýty a dokonce i milánský tah (mesh). S koženým řemenem je jejich váha jen okolo 100 gramů, s milánským tahem 160 gr. Já bych samozřejmě volil hnědý kožený řemen se dvěma nýty.

Pod klenutým safírovým sklíčkem s antireflexními vrstvami vidíme číselník a ručky. Číselník tvoří černý matný lak. Rozložení a vzhled číselníku má tradiční německý pilotní vzhled, výrazné hodinové indexy jsou částečně tvořené arabskými čísly, část číselníku okolo minutového sčítače má indexy pouze na vnější hodinové a minutové škále. Hodinová i minutová ručka mají tradiční tvar protáhlého kosočtverce a jsou krásně tepelně zbarvené do temně modré barvy. Centrální sekundová ručka i ručka minutového sčítače mají podobný subtilní tvar a jsou shodně bíle lakované. Indexy i výplň ruček jsou luminiscenční, jak se na pilotní hodinky sluší.

V hodinkách tiká osvědčený švýcarský kalibr ETA/Valjoux 7753, ten ovšem prošel výraznými proměnami. Některé můžete vidět na první pohled – odstranění celého mechanizmu automatického nátahu, nové plasticky gravírované a niklované můstky, já se zamiloval do krásně modřených šroubků. Ostatní změny, tedy vyladění celého kalibru možná zůstanou na první pohled skryté. Ruční nátah má rezervu okolo 40 hodin. Frekvence setrvačky s ochranou proti poškození nárazem (Incabloc) zůstala 4 Hz (28800 A/h), ložiskových kamenů je zde 27. Kromě základního zobrazení času zde zůstala jen funkce chronografu s centrální sekundovou ručkou a 30 minutovým sčítačem. Pohledem na kalibr se můžeme se potěšit šroubovacím ocelovým dýnkem se safírovým rovným průhledem. I zde je použita vnitřní antireflexní vrstva.

Cena těchto hodinek je okolo 2000 EUR. Já myslím, že to přiměřená cena a jestli se vám hodinky také líbí, tak je ten správný čas napsat Ježíškovi!

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.stowa.de

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro naši facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.