O hodinkách s tématikou motoristického sportu, konkrétně seriálu závodů Formule 1 a ještě konkrétněji značky Ferrari, jsme už několikrát psali. Jednou to byly hodinky značky Officine Panerai, jindy to byl chronograf, u kterého se nám výrobce zjistit nepodařilo. Dnes bych vám rád krátce ukázal, jak se s tímto problémem vypořádala značka Hublot. Ano, i u Hublot podlehli volání úspěchu a výsledkem jsou hodinky Hublot Big Bang Ferrari UK. Pečliví čtenáři si asi vzpomenou, že o podobných hodinkách se značkou Hublot jsme už krátce informovali, byl to démonicky rudý model Hublot The Limited Edition Big Bang Ferrari, ten byl určený dráze F1 v Singapuru. V čem je ten dnešní model jiný? Pojďme se na to spolu podívat.

No, zas tak moc změn nečekejte, ostatně někdy mi připadá, že některé řady hodinek Hublot mi ze všeho nejvíc připomínají matematickou kombinatoriku. Za změnu lze určitě považovat třeba to, že tento limitní model (50 kusů) je určen okruhu ve Velké Británii, v Silverstone. Na tomto původně vojenském letišti se jela první Britská Velká cena poprvé už v roce 1949, v roce 1950 už jako součást světového mistrovství.

Materiálem pro pouzdro tohoto modelu byl titan, s konečnou úpravou vertikálním kartáčováním do saténového lesku. Luneta je přišroubovaná tradičními šroubky se speciální hlavou, na rudě eloxovaném hliníku je černá keramická vložka také s kartáčovaným vzorem. Boky pouzdra tvoří kompozitní materiál, je to kombinace umělé pryskyřice s uhlíkovou výplní. Průměr pouzdra je 45,5 milimetrů.

I zde je použito rovné safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Rudá barva zde není tak intenzivní, jako u singapurské verze. Korunka i podlouhlá tlačítka jsou titanové, spodní tlačítko nese rudě gravírovaný nápis Ferrari. Korunka zase nese gumovou vložku, jak se to projeví na jejím ovládání, těžko říci. Titanové je i dýnko hodinek. Dokončené je kombinací leštěných a pískovaných ploch, rozhodně ale na něm nemůže chybět logo značky Ferrari, vzpínající se kůň. Vodotěsnost tohoto pouzdra je 100 metrů vodního sloupce.

Skeletonizovaný číselník se safírovou plochou vlastně neskrývá takřka žádné tajemství a odhaluje obsah pouzdra. Nápadné na něm jsou rudé doplňky – sekundová škála po obvodu a výrazné hodinové indexy. Ve skeletonizované hlavní ploše se tak trochu ztrácí další vzpínající koník, i když je lesklý použitým rhodiem. A také datumovka umístěná v subčíselníku na pozici „3“ není příliš čitelná, to vlastně minutový sčítač také ne. Táda by určitě měl námitky k takovému přístupu k praktické funkci chronografu. S čitelností ruček je to už lepší, hodinová a minutová jsou také rhodiované, pro změnu v saténovém lesku, a obě mají luminiscenční rudou výplň. Sekundová ručka chronografu je rudá a zakončená tradičním Hublot logem.

A ještě musím doplnit alespoň základní parametry kalibru, je to mechanický in-house Hublot kalibr s označením UNICO HUB 1241. Je to mechanický strojek s automatickým nátahem a rezervou chodu 72 hodin. Obsahuje 330 součástek, frekvence setrvačky je 4 Hz (28800 A/h), flyback chronograf je konstrukčně vyřešen za pomoci sloupkového kola.

Protože se u těchto hodinek nepředpokládá, že budou svého majitele provázet úplně všude, výrobce je dodává rovnou s watchwinderem. Ten je udrží v chodu i v době, kdy se nenatahují pohybem zápěstí majitele, třeba při točení volantem svého Ferrari. I zde vítězí design, který svými tvary (snad hlava válce) a použitými materiály (karbonová fólie) zdůrazňuje exkluzivitu a zaměření tohoto modelu.

Camera
Canon EOS 5D Mark III
Focal Length
38mm
Aperture
f/9
Exposure
1/125s
ISO
1000
Camera
Canon EOS 5D Mark III
Focal Length
38mm
Aperture
f/9
Exposure
1/125s
ISO
1000
Camera
Canon EOS 5D Mark III
Focal Length
38mm
Aperture
f/9
Exposure
1/125s
ISO
1000

Hodinky se dodávají se dvěma řemínky značky Schedoni, jak bílá tak i černá barva kůže je vždy kombinována s černou gumou. Výměna nebude dělat potíže, model je vybaven novým systémem uchycení řemínku u pouzdra, ten svým ovládáním připomíná nejvíc snad sponu bezpečnostního pásu. Znalci jistě poznají Ferrari motiv i v rudém kontrastním štepování řemenů.

Co ještě napsat? Pro fanoušky značky Ferrari možná nebude překážkou si pro tyto hodinky (ref. 401.NM.0123.VR.ENG13) zajet do Hublot butiku v Londýně a dát za ně $27100 USD. Hodinky to jsou celkem pěkné, určitě toho nebudou litovat.

A ještě jednu informaci bych mohl přidat – seznam zemí, pro které už byly vytvořeny podobné limitní edice. Je to USA – Texas, Mexiko, Singapur a nyní tedy Velká Británie. Jaké další edice můžeme očekávat? Nechme se překvapit…

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: hublot.com

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!