Hodinky značky Chopard inspirované rallye závodem aut na trase Brescia-Řím-Brescia – „Mille Miglia“ – již víc než 20 let žijí na zápěstích věrných fanoušků. A až do roku 2011 to byla zápěstí pouze mužská. Pak nastal obrat o 180° a světlo světa spatřily hodinky Mille Miglia Racing v růžové barvě. Dámy dostaly přednost i loni a na BaselWorldu se veřejnost seznámila s bílými Chopard Mille Miglia Chronograph. A o nich je dnešní recenze.

DNA kolekce Mille Miglia je nepřehlédnutelná a zaznamenáte ji na všech dílech hodinek. Nerezové pouzdro má typický kulatý tvar, průměr bez korunky 42 mm, s korunkou 44,6 mm, lug-to-lug 49,3 mm a výšku 12,7 mm. Povrchová úprava je leštěním. Nožky jsou sice kratší, ale hodinky bez potíží přilnou i k subtilní ruce. Mají vodotěsnost 50 metrů.

Úzká luneta zaujme výraznou linkou drobných diamantů, které dohromady váží 1,01 karátu.

Nerezová jemně zoubkovaná korunka měří 7 mm a zdobí ji plastické logo v podobě stylizovaného volantu sportovního auta.

Pod antireflexním safírovým sklíčkem o průměru 33,7 mm můžete obdivovat číselník z přírodní perleti. Arabské hodinové indexy zvýrazňuje vrstva Super-LumiNovy. Subčíselníky vzhledem a rozložením evokují snad palubní desku závodního vozu. Na pozici 3 se nachází mimostředná vteřinová ručka, pozice 6 a 9 obsadily sčítače chronografu – 12 hodinový a 30 minutový. Datumovka sídlí na pozici 4:30 a má bílý datový kotouč s černým tiskem. Trochu mi ruší symetrii a stahuje k sobě pozornost. Kromě obvyklých informací o značce a kalibru se červeně připomíná odkaz na slavný závod. Skoro bych zapomněla na tachymetrickou vnitřní lunetu, ta je také bílá s černým tiskem. Dnes si odpustím nezdvořilé rýpnutí do chronografů a nazvu číselník celkem přehledným.

Velké ručky mají rhodiovaný lesklý povrch. Minutovou a hodinovou pokrývá Super-LumiNova, centrální vteřinovka přitahuje pozornost červeným koncem. Malé ručky subčíselníků jsou nalakované na bílo.

Čitelnost hodinek za tmy je excelentní, čas určíte snadno a rychle.

Mechanický kalibr s automatickým nátahem má průměr 28,6 mm a výšku 6,1 mm. Spolehlivému chodu napomáhá 37 ložiskových kamenů. Setrvačka kmitá frekvencí 28.800 A/h, což jsou 4 Hz. Kalibr je COSC certifikovaným chronometrem a má rezervu chodu 42 hodin. Funkce jsem popsala v části týkající se číselníku, tak jen pro připomenutí: hodiny, minuty, vteřiny, chronograf, datum. Strojek je zdobený modrými šroubky a ženevskými pruhy. Připadá mi to dost málo, u dámských hodinek s tak efektním číselníkem bych ale očekávala výrazněji zdobený kalibr.

Safírový průhled zabírá největší plochu leštěného dýnka. U pouzdra ho drží 8 drobných šroubků a dočteme se na něm technické informace o hodinkách.

Řemen z bílé gumy neodmyslitelně brázdí vzor pneumatik Dunlop Racing 1960. Mezi nožkami a u spony jsem naměřilo trochu menší rozměry, než najdete na spodní části pásku (19, 2 mm a 17,2 mm). Má sílu 4,8 mm. Leštěná nerezová jazýčková spona nese název značky. Ačkoli by se mohlo zdát, že díky 42 mm pouzdru by mohl jazýček vah poskočit vzhůru, hmotností 94,1 gramů patří spíše k průměru.

Vznikly dvě varianty, které se liší jen v lunetě – první ji má osazenou diamanty, luneta u druhé verze je hladká výrazně leštěná. Referenční čísla: 178511-3001 diamantové, 168511-3018 bez kamenů.

Pokud vaše matka, babička, sestra, kamarádka, přítelkyně, manželka nebo milenka patří mezi fanynky rallye závodů – a že jednu takovou znám, pak máte tip na vhodný dárek. Sice nepatří mezi nejlevnější, zaplatíte za ně přibližně 300.000 CZK, ale odměnou vám budou rozzářené oči plné díků. A jestli ještě nemáte nakoupeno, na nic nečekejte a stavte se v Klenotnictví Dušák. Vánoce jsou tu cobydup.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!