Značka Ressence je ve srovnání s ostatními mladá. Benoît Mintiens, původem z Belgie, původně plánoval kariéru námořního inženýra, ale pak se rozhodl pro dráhu průmyslového designéra. Svou touhu vytvořit nový druh hodinek začal uskutečňovat v roce 2004, když ho přítel oslovil s nabídkou vytvoření originálního designu pánských hodinek s maximálním možným počtem diamantů. Benoît při návrhu vycházel z výjimečných refrakčních vlastností diamantů, bohužel zůstalo pouze u prototypu. Chuť tvořit mu ale zůstala a v roce 2007 dokončil prototyp prvních hodinek SeriesOne. Hodinky prosluly kultovními plochými rotujícími disky, které nahradily ručky. V roce 2009 Benoît Mintiens založil společnost Ressence a ten samý rok značku představil na BaselWorldu. Jméno je složené ze slov „asimilace“ a „podstata“ a znamená přibližně „znovuzrození toho, co je nezbytné pro zobrazení času“. Hodinky SeriesOne v roce 2011 získaly druhou cenu Super Watch Awards společně se zvláštním uznáním poroty a od roku 2012 nesou hrdé označení „Swiss Made“. V roce 2011 vznikla limitovaná série 50 kusů ZeroSeriesOne (30 z hliníku, 20 z titanu). Nejnovější hodinky značky pod názvem Ressence Type 3 byly představeny letos v Basileji a získaly prestižní Horological Revelation Prize na ženevském Watchmaking Grand Prix.

Tam jsme se s Type 3 seznámili naživo, i když jsme měli trochu problém se k nim dostat, vitrínky byly permanentně obležené zájemci. Více fotografií stánku Ressence najdete v galerii.

Hodinky jsou unikátní vzhledem a především principem zobrazením času. Na první pohled se může zdát, že na černém číselníku kontrastní bílé ukazatelé jsou promítány na krycí klenuté safírové sklíčko jakoby na obrazovku. Taky máte silný pocit, že se jich můžete dotknout?

Oblé čočkovité sendvičové pouzdro se skládá ze tří částí. Střední část je vyrobená z 2 mm titanové desky, která přechází do nožek s atypickými očky pro upevnění řemenu. Horní safírová kapsle je naplněná kapalinou podobnou naftě, v ní jsou zcela ponořené komplikace a ukazatele. Spodní část je Faradayovou klecí, ve které je uložený kalibr. V průměru má pouzdro 44 mm, na výšku 15 mm. O vodotěsnosti se výrobce nezmiňuje, předpokládejme ji tedy 5 ATM.

Modul s komplikacemi je zcela uzavřený a fyzicky oddělený od kalibru. Potřebné informace strojek modulu předává pomocí mikro-magnetických polí . Konvexní číselník je vyrobený z titanu černěného DLC. Systém zobrazení času obsahuje 28 rychlostních ložisek a skládá se z 57 ložiskových kamenů, tří ofsetových bi-axiálních satelitů a vnějšího datového prstence. Součástí je i kardanová ochrana proti nárazu. Princip zobrazení času si značka nechala patentovat. Indexy a škály jsou vyryté na vteřinovém, minutovém a hodinovém klenutém disku a zvýrazněné Super-LumiNovou bílé, šedé a oranžové barvy. Díky termostatickému ventilu se kapalina uvnitř kapsle může v závislosti na teplotě okolí snadno měnit objem.

O intenzívní luminiscenci všech členů číselníku se můžete přesvědčit na fotografii. S těmito hodinkami ani ve tmě rozhodně nezůstanete bez znalosti aktuálního času a data.

Mechanický kalibr s automatickým nátahem vychází z ETA 2824-2. Skládá se ze 120 částí, má 25 ložiskových rubínů, frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 A/h) a rezervu chodu 36 hodin. Má funkci vteřiny, minuty, hodiny, datum.

Určitě jste si všimli, že chybí korunka. Seřízení a natahování kalibru se totiž provádí pomocí safírového dýnka. Na gravitaci založený systém při otočení hodinek dýnkem vzhůru zapne funkci seřizování, při otočení číselníkem nahoru ji vypne. Obě sklíčka mají antireflexní vrstvu.

Černý kožený řemen je provlečený očky na pouzdře, stěžejky nejsou potřeba. Hodinky patří mezi ty těžší, váží 175 gramů.

Neobvyklé hodinky zakoupíte přibližně za 23.000 EUR a budete si pro ně muset zajet třeba do Německa.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Ressence a 🙂 kibi

Pokud se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!