Hodinky Audemars Piguet mám rád, ať už to jsou hodinky s nezaměnitelným rukopisem Geralda Genty nebo zdobnější řada Millenary. Dnes bych vám rád představil hodinky z limitní edice značky – Audemars Piguet Millenary Carbon One Tourbillon Chronograph. Těchto hodinek vzniklo jen 120 kusů a všechny jsou úžasným spojením těch nejmodernějších technologií s tradiční precizností značky. To vše je korunováno úžasným in-house kalibrem s desetidenní rezervou nátahu, tourbillonem a chronografem!

Nemyslel jsem si, že bych hodinky z řady Millenary považoval za sportovní, ale v tomto případě tomu tak je i díky použitým materiálům. Pouzdro je totiž vyrobeno ze speciálního uhlíkového kompozitu, v tomto případě možná můžeme mluvit o „kovaném“ uhlíku. Při výrobě jsou totiž nanovláknové trubičky uhlíku zpevněny při vysoké teplotě (2400° C) a za velmi vysokého tlaku (7500 N/cm²). Výsledkem je takřka nezničitelný materiál s tvrdostí 626 Vickersů, který je odolný vůči všem možným nástrahám, které na hodinkové pouzdro čekají. Mimo jiné je tento materiál také velmi stálý při širokém rozpětí teplot a s minimální elastickou deformací. Vlastně je to tak trochu „diamantové“ pouzdro. Povrch prý připomíná dotek hedvábí a je matný.

Oblý design pouzdra je doplněn černou keramickou lunetou, z černého keramického materiálu je i korunka a tlačítka chronografu. Rozměry pouzdra jsou 47 × 42 mm milimetrů bez korunky, tloušťka pouzdra i s klenutým safírovým sklíčkem s antireflexní vrstvou je 9,7 mm. Věřím, že díky oblému tvaru se i při takto výrazném průměru pouzdro vejde i pod manžetu košile. Váha tohoto pouzdra s kalibrem je pouze 69,5 gramů!

Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na 2 ATM, tedy 20 metrů vodního sloupce. Není to mnoho, snad to bude majitelům stačit.

Číselník, jak sami vidíte na fotografii, je skeletonový, je jím vidět do útrob kalibru a troufám si tvrdit, že to v tomto případě není nijak na škodu skvělé přehlednosti, čitelnosti a praktické využitelnosti hodinek jako nástroje k měření času nebo při využití komplikace chronograf. Pro logo výrobce zbylo jen drobné místo vpravo, horní část číselníku zabral subčíselník chronografu (30 minut) s červeným tiskem. Spodní části dominuje na dvojitém můstku umístěný tourbillon. Nekřičí, ale spíš naznačuje luxusní obsah pouzdra. Levá strana číselníku je vyhrazena škále ukazatele rezervy nátahu. Pro to, abych popsal svůj celkový dojem takto plasticky vyrobeného číselníku, mi došla slova, raději se budu ještě chvíli kochat fotografií.

Hlavní ručky jsou černěné a stejně jako hodinové indexy i ony jsou vybaveny bílou luminiscenční výplní. Ostatní ručky jsou lakované bíle, centrální sekundová ručka chronografu červeně. Z ruček i číselníku mám harmonický a přehledný pocit.

In-house AP kalibr s ručním nátahem nese označení 2884. Možná by někomu mohl chybět automatický nátah, ale já si myslím, že se bez něj majitel klidně obejde. Rezerva nátahu dvou pérovníků je totiž celkem 240 hodin, ano, tyto hodinky vydrží v chodu celých deset dní. Přispívá k tomu i podíl ruční práce, všechny díly jsou dokončeny v každém pečlivém detailu. Hlavní deska tohoto kalibru je rovněž z karbonu, můstky jsou pak z černěného hliníku nebo oceli. Frekvence setrvačky je 3 Hz (21600 A/h), ve strojku je vsazeno 30 rudých ložiskových rubínů a přesnost je vyladěna v pěti různých polohách.

Kalibr kryje dýnko z PVD černěného titanu se safírovým průhledem. Možnost pozorovat všech 336 dílů kalibru vlastně z obou stran hodinek je jistě úžasná.

Hodinky jsou doplněny ručně šitým řemínkem z kůže krokodýla s titanovou překlápěcí sponou s černou PVD vrstvou.

Kdo bude tyto hodinky (ref. 26152AU.OO.D002CR.01) asi nosit? I vzhledem k ceně okolo $332,200 USD předpokládám, že budou zdobit zápěstí někoho, komu se budou i barvou hodit k jeho super speciálu, nejspíš se značkou Ferrari nebo to snad bude Koenigsegg? Není jich tu mnoho, ale i v České republice nějaké, myslím, jsou. Tak proč ne i tyto hodinky?

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: audemarspiguet.com.

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.