První myšlenka, která mi bleskla hlavou při pohledu na tyto hodinky, byla asi: „Tak to je šílené! Jednoručky s chronografem!“. Ale o pár okamžiků později mne napadlo, že to možná zas tak šílené není. Pojďme se spolu podívat na hodinky MeisterSinger Paleograph. Je to omezená 24 kusová limitní edice a docela lituji, že se asi nedostanu k tomu, abych tyto hodinky fotografoval.

Průměr pouzdra je 43 milimetrů, jeho tloušťka 15,8 mm. Není to málo, možná bude problém hodinky (hlavně díky tloušťce pouzdra) dostat pod manžetu košile. Vyrobené je z nerezové oceli, povrchová úprava je dokončena kartáčováním s leštěnou lunetou a částečně i nožkami. Hodinky váží 99 gramů, je to trochu překvapivě nízká hodnota, čekal bych, že bude vyšší. Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na „společensky přijatelnou hodnotu“ 5 ATM. V pouzdře je zasazeno lehce klenuté safírové sklíčko. Hodinky doplňuje hnědý řemen se vzorem aligátoří kůže.

Pokud jste už viděli jednoručkové (onehand) hodinky, zas tak moc vás nepřekvapí ani modrý číselník těchto. Kromě 12 (vlastně jen deseti) hodinových číselných indexů tu najdeme škálu dělenou na čtvrthodiny a dále na pěti minutové intervaly. Pro orientaci v čase je to dostačující, mám to vyzkoušené na vlastním zápěstí. Co ale je překvapivé, to je subtilní centrální sekundová ručka, zde červená, třiceti minutový sčítač chronografu a subčíselník mimostředné permanentní sekundové ručky vlevo. Ručka zobrazující čas i obě ručky v subčíselnících mají podobný typický tvar. Jinak na číselníku najdeme už jen název značky a limitní řady.

V hodinkách je kalibr MeisterSinger značený MSYN13. Kalibr MSYN13 je výjimečný svojí konstrukcí, tak trochu proti trendům je konstruován nikoliv s vačkovým rozdělovačem, ale se sloupkovým kolem. Je to sice náročnější a složitější, ale rozhodně pokrokovější. Je dobře, že tuto technologii zvládli i hodináři MeisterSinger, tedy vlastně hodináři značky Synergie Horlogères SA, kteří tyto kalibry pro značku MeisterSinger vyrábějí.

Technicky se jedná o monopusher chronograf, funkce chronografu – spouštění, zastavování i resetování čítačů – má pouze jeden ovládací prvek a tím je korunka. Frekvence setrvačky je 2,5 Hz (18000 A/h), stejně jako u původního kalibru ETA/Unitas 6497. Najdeme zde 20 ložiskových kamenů, rezerva nátahu má nižší hodnotu, než u původního Unitasu, zde je 46 hodin.

Každý strojek je vyráběn tradičními postupy s vysokým podílem ruční práce, včetně závěrečného ručního sestavení a zdobení. Můstky jsou broušené a pokryté rhodiem. Barevně je doplňují gravírované a zlacené nápisy, rudé ložiskové kameny a dokonce několik modřených šroubků a také sloupkové kolo. Je to nezvyklé, jednoduché a krásné!

O jednoručkových hodinkách jsme už psali několikrát, vždy jsme ale končili závěrem, že se jedná o pohodové hodinky, které vás neštvou na cestě životem nelítostnou knutou a spíš než motocyklový supersport připomínají pohodovou vyjížďku na harleyi. Spojení s chronografem je vážně nezvyklé, snad je to zde kvůli správně uvařeným těstovinám nebo dokonalému čaji, snad mají tyto hodinky i sportovní ambice, kdo ví? Tak jak tak to jsou velmi zajímavé hodinky. Takže jedna ručka netleská, ale těmto hodinkám klidně zatleskám! I za cenu 5500 EUR, jakkoliv to není málo.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: meistersinger.net

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.