Dnes bych vám chtěl představit letošní novinku se značkou Officine Panerai, jsou to Officine Panerai Radiomir 8 Days GMT Oro Rosso – nebo také PAM00538. Nejsou to zas tak moc tool hodinky pro potápěče, jak možná očekáváte, spíš je to šperk. Ano, je to nezvyklé, ale i to je pestrý svět hodinek.

Pouzdro s tradičním průměrem pro řadu Radiomir, tedy 45 milimetrů, je vyrobeno z růžového zlata (18 karátů). Přiznám se, že tento materiál ve mně na první pohled trochu vzbudil pochybnosti, ale už druhý pohled mně s touto skutečností smířil. Prostě jsem se na tyto hodinky začal více dívat jako na šperk, než jako na nástroj. Poduškové pouzdro je vybaveno odnímatelnými drátovými nožkami, i to je pro řadu Radiomir charakteristické. Signovaná korunka se šroubuje do pouzdra. Vodotěsnost pouzdra je přesto jen 5 ATM, ostatně vyšší hodnotu jsem vlastně ani neočekával. Povrch celého pouzdra je leštěný, včetně zlaté lunety. V pouzdře je zasazeno klenuté safírové sklíčko s antireflexní vrstvou, jeho tloušťka je 1,2 mm.

Krásný je číselník, je temně modrý, jemně broušený vzorem „sunburst“. Číselník je tvořen sendvičem, mezivrstvu tvoří luminiscenční barva, takže hodinové indexy, které jsou ve vrchní vrstvě proříznuté, svítí opravdu mohutně. Luminiscencí jsou vybaveny i všechny zlaté ručky, najdeme jich tu celkem šest, kromě hodinové a minutové tu je ještě indikátor času ve druhé časové zóně, 24 hodinový indikátor a mimostředná malá sekundová ručka. Šestou ručkou je pak lineární ukazatel rezervy nátahu ve spodní části číselníku. Číselník doplňuje ještě datová apertura s černým datovým kotoučem s tiskem stejné barvy, jako má luminiscenční barva indexů a ruček.

Číselník je čitelný a přehledný, ale myslím, že zobrazení času ve druhé časové zóně bez indexů tak trochu pozbývá na praktičnosti.

V hodinkách je in-house Panerai kalibr s označením P.2002/10. Je to mechanický kalibr s ručním nátahem. Jeho tři pérovníky umí shromáždit energii až na osm dnů chodu, prakticky tedy hodinky stačí natahovat jen jednou týdně. Samozřejmě je dokonale zdobený, můstky jsou částečně skeletonizované, broušené s leštěnými hranami. Strojek se skládá z 246 součástek, z toho je 21 ložiskových rubínů. Setrvačka má frekvenci 4 Hz (28800 A/h), má ochranu proti poškození KIF a je z materiálu Glucydur®. Průměr kalibru výrobce udává 13¾ lignes, tloušťku jen 6,6 mm.

Dýnko je rovněž z růžového zlata a najdeme na něm plastické nápisy a technický popis. Důležitější asi i pro majitele bude rozměrný safírový průhled.

Hodinky mají řemen z kůže aligátora se zlatou sponou. Bohužel moje zkušenost s řemeny Panerai říká, že bývají příliš krátké pro objemnější zápěstí, je to škoda, jinak jsou skvělé.

Znovu si připomenu, že tyto hodinky jsou především šperkem, slouží k prezentaci svého majitele a k ohromení okolí. Jejich odolnost není zas tak důležitá a myslím, že i časové funkce jsou spíš doplňkem. Také si myslím, že okolí majitele některého ze 300 kusů limitované edice ohromí i jejich cena, stojí totiž 29500 EUR. Přesto se asi vyprodají velmi brzo.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: panerai.com

Pokud se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!