Dnes vám představím hodinky ne moc známé německé značky Moritz Grossmann. Historie této značky ale začala už v polovině 19. století a je s ní spojeno mnoho důležitých inovací. Dnes působí v tradičním německém městečku pro výrobu hodinek, tedy v Glashütte. V těchto hodinkách je vložen tourbillon třetí generace. Tento díl může působit dnes snad archaicky, v době svého vzniku ale byl výrazným prvkem pro stabilizaci přesnosti chodu hodinek, kdy vyrovnával v kapesních hodinkách nepřesnost způsobenou gravitací. I dnes je tourbillon krásnou ukázkou schopností svých tvůrců. Pojďme se podívat na tuto limitní edici.

Hodinkové pouzdro je vyrobeno z 18 karátového bílého zlata, má tři díly, jeho průměr je 44,5 milimetrů, výška 13,8 mm. Pod manžetu košile se možná nevejdou, ale to je asi jedno. V pouzdře je zasazeno safírové sklíčko s antireflexní vrstvou, safírový je také průhled ve zlatém dýnku. Korunka i tlačítko jsou také zlaté. Funkce korunky je jasná, s její pomocí se natahuje mechanický kalibr a seřizují ručky. Funkce tlačítka je nezvyklá, slouží pro seřizování hodinek. Po jeho stlačení se strojek zastaví a hodinky je možné přesně seřídit. Po opětovném stlačení tlačítka se pak vše znovu rozběhne a funkce korunky se přepne do režimu natahování.

Číselník je stříbrný a plastický, dominuje mu průhled na tourbillon ve spodní části a dva subčíselníky, ten pravý ukazuje hodiny, ten levý ubíhající sekundy. Centrální ručka zobrazuje minuty. Všimněte si zajímavého detailu – vzhledem k chybějící části minutové škály je zobrazení času mezi 25. a 35. minutou nahrazeno zobrazením části škály ve středu číselníku. Využití tohoto způsobu zobrazení času je chráněno patentem. Ostré ručky mají různý tvar, který zdůrazňuje jejich různou funkci při měření času, hodinová a minutová jsou výraznější. Všechny jsou vyráběny ručně a tepelně upraveny do finální barvy, která se mění podle dopadajícího světla od hnědé k fialové.

Pravý technický skvost se však skrývá uvnitř pouzdra, pod číselníkem, je to kalibr s označením 103.0. Má ruční nátah a rezervu chodu 72 hodin. Jeho přesnost je vyladěna v pěti polohách. Obsahuje 245 dílů, z toho samotný tourbillon 59! V tom je i 30 ložiskových kamenů, z toho 4 ve zlatých šatonech. Ještě doplním rozměry, průměr kalibru je 38,4 mm, výška jen 7,1 mm. Moc se mi líbí zdobení kalibru, je decentní a přitom dokonalé. Najdeme zde i pro Glashütte typický rytý můstek setrvačky z alpaky.

Setrvačka je vyvažovaná šroubky a je součástí tourbillonu, ten dokončí celý cyklus otáčení za tři minuty, majitel se tak může dostatečně kochat jeho složitým pohybem. Jeho průměr je 16,2 mm, frekvence 2,5 Hz (18000 A/h). Jak už jsem psal, tourbillon tvoří celkem 59 dílů.

Hodinky může majitel nosit na černém ručně šitém řemínku z kůže aligátora s překlápěcí sponou z 18 karátového zlata. Tedy pokud na tyto hodinky má, nestojí zrovna málo, na cenovce se stkví cifra 168.000 EUR. I tak věřím, že celá limitní edice (50 kusů) si své majitele snadno najde.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: grossmann-uhren.com

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!