Co naplat, občas prostě potřebujeme hodinky, které se hodí k ryze formálnímu oblečení. Někdy i dresscode firmy vyžaduje transparentní zobrazení naší věrohodnosti i v oblékání. A když už věnujeme pozornost každému detailu včetně doplňků, jako jsou boty, kravata či kapesníček, je velká škoda to vše znevěrohodnit hodinkami, které se ke zbytku obleční nehodí. To jsou všechny ty plastové hodinky Suunto nacpané do manžety nebo nápadný luxus potápěčských hodinek Breitling, pokud možno ještě s lunetou osazenou diamanty. I tyto hodinky mají své místo, ale dovolím si pochybovat, že jejich využití je univerzální. Je to tak trochu jako vzít si k obleku tenisky nebo sportovní boty na motorku, i když byly drahé, nemyslíte?

A pro všechny muže, kteří hledají nenápadnou eleganci jednoduchého luxusu, jsou tady „specializované“ hodinky. Třeba zrovna tyhle se značkou Montblanc, konkrétně Montblanc Star Classique Automatic. Co od nich můžete čekat?

Oblé pouzdro je lesklé na všech plochách, včetně subtilních zaoblených nožek. Materiálem pro jeho výrobu bylo růžové zlato v ryzosti 18 karátů. Průměr je pouze 39 milimetrů, výška 9,5 mm. Hodinky jsou tedy dostatečně malé k nošení pod manžetou košile. Průměr s korunkou je 43 mm, „lug to lug“ jen 47 mm. Odolnost tohoto pouzdra proti vodě je pouze 3 ATM. Je to dostatečná odolnost snad proti lehkému dešti nebo proti troše vody při mytí rukou, na plavání nebo jiné aktivity ve vodě to určitě nestačí.

Baňatá zlatá korunka se obsluhuje skvěle. Věřím, že i logo, které na ní je, tedy oblá bílá hvězda (není to spíš sněhová vločka?), nenechá nikoho na pochybách, jaké značce dává majitel přednost. Korunka není šroubovací, ale je utěsněna jedním „O“ kroužkem.

V pouzdře je zasazeno ploché safírové sklíčko, to je ošetřeno antireflexní vrstvou po obou stranách. Vrstvy nemají výrazný barevný odstín, jak to známe u jiných značek. Ovšem mohu potvrdit, že jejich účinek je dostatečně silný a světelné reflexy tlumí perfektně. Průměr sklíčka je 33,5 mm, spolu s poměrně tenkou lunetou to hodinky opticky trochu zvětšuje.

Výrobce označuje barvu číselníku jako „antracitovou“. Já bych barvu označil spíš jako jemně šedou. Hodinkám to spolu s indexy dodává jemný hravý nádech. Indexy jsou ocelové, ale plátované zlatem ve stejném odstínu jako pouzdro. Spodní část číselníku je vyhrazena subčíselníku mimostředné vteřinové ručky. Jemná guilloché nese, jak jinak, tvar loga značky. Vše doplňují už jen bíle vytištěný název značky a připomenutí automatického nátahu mechanického kalibru. A pokud potřebujete znát datum, zeptejte se svého asistenta, je to jeho práce, aby o tom měl přehled.

Oblé ručky mají stejnou technologii výroby, i ony jsou potaženy vrstvičkou růžového zlata. Jen drobná mimostředná sekundová ručka má trochu ostřejší kontury a doplňuje svým tvarem hodinové indexy. Ručky jsou skvěle čitelné a pro zjištění, jestli čas na nudné oficiální schůzce vůbec utíká, stačí letmý pohled. Luminiscenci na ručkách nenajdete, snad vám nebude příliš scházet.

V hodinkách tiká ušlechtilé srdce, mechanický kalibr s automatickým nátahem, je to in-house Montblanc 4810/408. Rezervu nátahu má okolo 42 hodin, frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 A/h). Je osazen 27 ložiskovými kameny. A na jeho jednoduché, ale krásné zdobení se můžete podívat sami, sunburst, ženevské pruhy, černěné gravírování – snad bych jen čekal také modřené šroubky.

Zlaté leštěné dýnko se safírovým průhledem na kalibr (průhled má průměr 25,5 mm) nese obvyklé technické nápisy, referenční číslo a výrazné zobrazení jména značky. Dýnko je oblé a na zápěstí sedí velmi dobře.

Hodinky jsou dokonalé v každém detailu, samozřejmě i řemínek je z hnědé kůže aligátora a spíná ho zlatá signovaná spona. Z 19 milimetrů u pouzdra se ke sponě řemínek zužuje na 17 mm, tloušťku má jen 2,5 mm. Ještě vám dlužím informaci o hmotnosti hodinek, digitální váha mi ukázala 63 gramů.

Pokud hledáte nenápadné, spolehlivé a přitom luxusní hodinky, zkuste se znovu podívat třeba na tyto, jsou klasické, ale přitom rozhodně ne nudné. Pod manžetu obleku vám vklouznou ochotně a věřím, že je ocení i vaše okolí. Dobré přitom je, že i ostatní doplňky, ať už to jsou tradiční luxusní psací potřeby, nebo snad kožené doplňky, mohou nést stejné logo a váš outfit může být i v této oblasti velmi dobře sladěný. Mimochodem plnicí pero na první fotografii je Montblanc Meisterstück No. 149 a hodinky neuveřitelně doplňuje. Jestli vás tyto hodinky zaujaly, hodí se vám jejich referenční číslo (107075), a snad i jejich cenovka, ta ukazuje $3340USD. Víte, že aktuálně mají v Donau Zentrum ve Vídni hodinky i pera značky Montblanc slevu 25%?

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme panu Valentovi.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!