Rakousko je země krásných hor a bohaté kultury. Rozhodně však není zemí vyhlášenou hodinářským uměním. Upřímně řečeno, jediné hodinky pocházející z území Rakouska, které jsou všeobecně známé, jsou kapesní hodinky systému Roskopf, pověstné svou nízkou cenou a pochybnou přesností.

Najdou se však i světlé výjimky. Se značkou Habring² jsem se poprvé setkal před několika lety, když jsem postřehl nenápadný článek o chronografu, který funguje zcela bez tlačítek a jeho funkce je řízena pouze korunkou. Poté jsem si našel článek o chronografu se systémem rattrapante a dalších zajímavých hodinkách.

A protože jsem letos úspěšně dokončil svá vysokoškolská studia, mohl jsem si vybrat dárek k promoci. Všichni dobře víme, že muže nepotěší nic² víc než kvalitní hodinky. Výběr byl dlouhý a složitý, ale nakonec vyhrály v těžké konkurenci (Rolex, Jaeger-LeCoultre, Glashütte Original apod.) právě hodinky Habring² COS. Zaujala mě hlavně jejich exkluzivita, jelikož firma vypustí do světa jen pár desítek hodinek ročně, a také zajímavé technologické řešení ovládání chronografu.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli a má velmi klasický kulatý tvar. Průměr pouzdra je solidních 42 milimetrů, což v kombinaci s extrémně tenkou lunetou hodinek vzbuzuje dojem, že hodinky jsou větší než ve skutečnosti. Na druhou stranu absence tlačítek dává hodinkám poněkud elegantnější kontury, než by měl klasický, tlačítky vybavený chronograf těchto rozměrů. Celé pouzdro hodinek je leštěné. Výška pouzdra je solidních 13 mm a váha hodinek je 95 gramů s koženým řemínkem.

Sklíčko hodinek je samozřejmě safírové, lehce klenuté a s antireflexní vrstvou. Safírové sklíčko najdeme i na zadní straně hodinek, kde tvoří průhled na strojek, který nese označení A08COS. Jedná se o notně upravený derivát všem dobře známé ETA/Valjoux 7750. Hlavními úpravami jsou především odstranění hodinového sčítače, posun minutového sčítače na pozici 3 a odstranění ovládacích tlačítek. Ovládací tlačítka jsou nahrazena jednoduchým mechanismem, který umožňuje startovat, zastavovat a resetovat chronograf pomocí korunky. Pohybem proti směru hodinových ručiček se stopky spouští, pohybem opačným do neutrální polohy zastavují a další pohyb po směru ruček stopky vynuluje (k tomu je zapotřebí překonat poměrně silný mechanický odpor). Je to jednoduché a přitom geniální řešení.

Jinak se jedná o strojek s automatickým nátahem (existuje i verze s ručním nátahem využívající základ Valjoux 7733), 25 ložiskovými kameny, frekvencí setrvačky 28.800 kmitů/hod. a rezervou nátahu cca 48 hodin. Strojek je i poměrně slušně nazdoben perláží a na rotoru je diagram funkce chronografu. Dle mého osobního názoru by strojek mohl být ozdoben trošku odvážněji, vezmeme-li v potaz cenu hodinek.

Moje dojmy:

Přiznávám bez mučení, že na velikost hodinek jsem si musel trochu zvykat. Sice moje do té doby denní hodinky Omega Speedmaster Professional mají také 42 mm, ale na ruce vypadají prostě jinak – menší. K samotnému opracování pouzdra nemám výhrady, snad jen celé leštěné pouzdro je také trošku nezvyk, hodinky se lesknou skutečně hodně a mám neustálou potřebu je leštit a odstraňovat z nich otisky prstů a podobně.

Číselník hodinek je šedý, kovově lesklý. V některých světelných podmínkách je až černý. Ručky a plastické hodinové indexy jsou pokryty vrstvou rhodia a jsou tedy stříbřitě lesklé. Minutový sčítač a subčíselník malé sekundové ručky jsou naproti tomu bílé a opatřeny tak jemným gilošováním, že je sotva rozeznatelné okem.

Velká centrální sekundová ručka je bíle lakovaná a také dobře kontrastuje. Celkově je číselník velmi dobře a detailně zpracovaný. Odečet času je rychlý a přirozený a i čas měřený chronografem je možné odečíst velmi lehce díky velikosti minutového sčítače.

Jediné, co bych číselníku vytkl, je poměrně slabá luminescence jak číselníku, tak ruček.

Na poněkud nezvyklé ovládání chronografu pomocí korunky jsem si zvykl poměrně rychle. Je to poměrně jednoduché a intuitivní, skoro jako s tlačítky. Za hlavní výhodu považuji fakt, že tlačítka nenarušují čistou boční siluetu pouzdra. Samotná korunka je dostatečně velká a opatřena dostatečným zdrsněním, aby tento úkol plnila velmi dobře. Opravdový nezvyk je překonat poměrně velký mechanický odpor při resetu stopek. V pozici „0“ korunka slouží k ovládání chronografu, vytažená do pozice „1“ slouží k ručnímu nátahu a plně vytažená slouží k seřízení ruček.

Několik slov závěrem:

K hodinkám Habring2 Chrono COS pro mě vedla dlouhá cesta. Nakonec jsem se ale dospěl k poznání, že vlastnictví poměrně neobvyklých hodinek, kterých není v oběhu mnoho kusů, mě uspokojí mnohem víc, než vlastnictví běžné konfekce byť renomovaných švýcarských či německých značek. Roční produkce této značky se pohybuje údajně mezi 50-80 kusy hodinek ročně, přičemž počet kusů jednoho modelu by neměl přesáhnout 13 kusů ročně. Kvalita hodinek vyrobených v malé rodinné manufaktuře je velmi vysoká a servis je nadstandardní – například k hodinkám dostanete náhradní ručky ve skleněné ampuli, náhradní těsnění a korunku.

Pokud byste si rádi hodinky Habring2 pořídili nebo jen prohlédli, z Prahy to máte nejblíž do Drážďan, kde jsem v prodejně Hartding 1903 (http://www.hartding.de/) koupil své za pěkných 5500 EUR. A to není za nezávislou hodinařinu cena příliš vysoká.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Jestli se vám představené hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!